"Ο λόγος ο εφήμερος βαστά μόνο μια μέρα
το άρωμά του όμως κρατεί και νύχτα και ημέρα"
Στ.Γ.Κ., Νοε. 2010

Το πρεσάρισμα (σχόλια, X.N. 25/11/14)

 

 

 

ΤΟ ΠΡΕΣΑΡΙΣΜΑ

  • Κάποιοι στην Ευρώπη χρησιμοποιούν την Ελλάδα ως σκιάχτρο, για να λύσουν τα δικά τους προβλήματα” (Ντόρα Μπακογιάννη, στο πρωινό Mega, 24/11/14)

ΔΕΧΟΜΑΣΤΕ στενό pressing από το ΔΝΤ, την ΕΚΤ και την Ε.Ε. Ιδιαίτερα από το Βερολίνο. Στόχος τους; Να ενδώσουμε στις κάθε φορά πρόσθετες απαιτήσεις τους (“προαπαιτούμενα” τις λένε οι εδώ), ώστε να είναι δυνατή η εκταμίευση κάποιας ακόμη δόσης.

ΠΟΥ σαν τον πίθο των Δαναϊδων δεν έχουν πάτο και έτσι απαιτείται από την ελληνική κοινωνία συνεχής προσαρμογή στο παράλογο!

ΑΠΟΤΕΛΟΥΜΕ, δυστυχώς χρόνια τώρα, ένα σκληρό κι απάνθρωπο οικονομικοκοινωνικο και πολιτικό πείραμα, πρότυπο για τις αλλαγές που επιθυμούν να κάνουν “οι δεσπότες” πλέον της Ε.Ε., οι Γερμανοί, σε άλλες χώρες του Νότου. Και όχι μόνο.

ΑΠ΄Ο,ΤΙ φαίνεται, Βερολίνο και Βρυξέλλες δεν δίνουν δεκάρα για τις κοινωνικές και πολιτικές συνέπειες των μέτρων τους στην Ελλάδα, ούτε για το αν στη χώρα υπάρχουν άνθρωποι ή μόνον αριθμοί.

ΓΙΑ τους Ευρωπαίους ένα είναι ξεκάθαρο: οποιαδήποτε κυβέρνηση και να υπάρξει στην Ελλάδα, αυτοί θα επιβάλλουν τους όρους τους! Διαφορετικά -έτσι μας μηνύουν έμμεσα οι τροϊκανοί- η απόφαση για την παραμονή στην Ε.Ε. θα είναι απόλυτα και μόνο… δική μας.

ΕΝΑΣ νέος πολιτικός δεσποτισμός, λοιπόν, αναδύεται στην Ευρώπη, που την απομακρύνει από τα δημοκρατικά ιδεώδη της.

ΒΕΒΑΙΑ, το ίδιο οικονομικό, και κοινωνικό τώρα, αδιέξοδο υπάρχει και στην υπόλοιπη ήπειρο. Που παραμένει παραλυμένη μπροστά στις παγκόσμιες καταιγιστικές εξελίξεις. Κάθε μεγάλη χώρα έχει σωρεία εσωτερικών κοινωνικοοικονομικών προβλημάτων.

ΤΙ μας δείχνει το pressing της τρόικα και η ουσιαστική αδιαφορία των Ευρωπαίων απέναντί μας; Ότι η αδυναμία εξόδου της Ε.Ε. από την παρατεταμένη δική της κρίση, οφείλεται στην πολιτική ανεπάρκεια των ηγεσιών της. Η δε παντελής ανικανότητα των δικών μας πολιτικών (παλιών και τωρινών) να προλάβουν τα γεγονότα αλλά και να διαπραγματευτούν στοιχειωδώς την αξιοπρέπεια του λαού που τους ψηφίζει, είναι πέρα για πέρα ασύγγνωστη.

(Στ.Γ.Κ., stcloris@yahoo.gr)

ΓΟΡΓΟΠΟΤΑΜΟΣ

ΠΡΙΝ 72 χρόνια, το Σεπτέμβριο του 1942, αγγλικό κλιμάκιο της “Βρετανικής Στρατιωτικής Αποστολής”, με αρχηγό το συνταγματάρχη Μάγερς, αποβιβάζεται κρυφά στην Ελλάδα. Έρχεται σε επαφή με τις διάφορες ανταρτικές ομάδες και κατορθώνει να συντονίσει τις ενέργειές τους. Αποτέλεσμα του συντονισμού αυτού ήταν η ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοποτάμου (φωτό), στις 25 Νοεμβρίου 1942.

 

ΣΤΟ πρώτο και σημαντικότερο αυτό αντιστασιακό- κατά του φασισμού και ναζισμού- γεγονός πήραν μέρος 120 άνδρες του ΕΛΑΣ, 65 των ΕΟΕΑ/ΕΔΕΣ και 12 Άγγλοι κομάντος, κάτω από την προσωπική καθοδήγηση των Άρη Βελουχιώτη και Ναπολέοντα Ζέρβα. Η ανατίναξη της γέφυρας καθυστέρησε για αρκετές εβδομάδες τον εφοδιασμό των Γερμανών που μάχονταν στην Αφρική, ανύψωσε το ηθικό των Ελλήνων και καταξίωσε τον ένοπλο αγώνα στη συνείδηση των συμμάχων. Κι ας γράφουν ό,τι θέλουν εκ των υστέρων Γερμανοί ιστορικοί τύπου Ρίχτερ.

 

ΤΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΟ όμως όλων είναι ότι μονιασμένοι οι Έλληνες και σωστά συντονισμένοι είμαστε ικανοί για παράτολμα βήματα και θαύματα. Τέτοια χρειζόμαστε και τώρα. (Στ.Γ.Κ.)

 

ΠΡΩΤΟΤΥΠΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ

 

ΟΤΑΝ υπάρχουν εμπνευσμένοι Δήμαρχοι, γίνονται τα πάντα. Σύμφωνα με την είδηση, μια σημαντική κοινωνική δράση ξεκίνησε ο δήμος Γλυφάδας. Με πρωτοβουλία της δημοτικής αρχής και τη συμμετοχή εθελοντών, ο δήμος άρχισε να μαζεύει ελιές από όλους τους δημοτικούς κοινόχρηστους χώρους, με σκοπό να παραχθεί λάδι και να διανεμηθεί σε φτωχές και άπορες οικογένειες του Δήμου τους.

ΚΑΤΙ ανάλογο, με “δημοτικές” ελιές ή άλλους εποχικούς καρπούς, δεν θα μπορούσε να γίνεται και στην Κρήτη; Ακόμη και εγκαταλειμένες ιδιωτικές περιουσίες θα μπορούσαν να γίνουν εκμεταλλεύσιμες από το Δήμο, για ανακούφιση των φτωχών δημοτών του. Υπάρχει τέτοια σκέψη; (Στ.Γ.Κ.)


Σχολιάστε