"Ο λόγος ο εφήμερος βαστά μόνο μια μέρα
το άρωμά του όμως κρατεί και νύχτα και ημέρα"
Στ.Γ.Κ., Νοε. 2010

Συναίνεση: η πιο περιφρονημένη λέξη

ΜΙΑ ΠΕΡΙΦΡΟΝΗΜΕΝΗ ΛΕΞΗ

ΣΤΗΝ ελληνική πολιτική σκηνή μια λέξη υποφέρει ιδιαίτερα, επειδή το κάθε κόμμα κι ο αρχηγός του την εννοεί μόνο πολιτικά, όχι κυριολεκτικά. Λένε, δηλαδή οι πολιτικοί μας, “Ναι, στη συναίνεση, εφόσον όμως οι άλλοι συναινέσουν με την άποψή μας”!

ΕΧΘΡΟΙ της συναίνεσης είναι η φιλοδοξία, η εξουσιομανία κι ο εγωισμός. Σίγουρα, αυτό που ενδιαφέρει σήμερα τη συγκυβέρνηση και το ΣΥΡΙΖΑ, ως αντιπολίτευση, είναι, η μεν πρώτη να μείνει στην εξουσία, ο δε δεύτερος να την κατακτήσει πάση θυσία. Δευτερευόντως τους ενδιαφέρει το καλό του τόπου.

ΕΤΣΙ, η χώρα, ακόμη και σε κρίσιμες στιγμές όπως οι σημερινές, βρίσκεται στη διάθεση των ορέξεων των ξένων, δανειστών ή γειτόνων, που διαπιστώνουν πως δεν υπάρχει ένα αρραγές μέτωπο να τους αντιμετωπίσει.

Η ΛΕΞΗ συναίνεση σημαίνει συγκατάθεση, αποδοχή των απόψεων του άλλου, ύστερα από διάλογο. Στόχος της είναι η ενσωμάτηση όλων των απόψεων σε μια με αμοιβαίες υποχωρήσεις, ώστε να αντιμετωπισθεί από κοινού και με ενιαία γραμμή κάθε κοινό πρόβλημα της χώρας. Τι θα κόστιζε, για παράδειγμα, ένα “minimum” συναίνεσης στα εθνικά θέματα ή την αντιμετώπιση του δημόσιου χρέους;

Η ΣΥΝΑΙΝΕΣΗ δεν θα έπρεπε να είναι περιφρονημένη, αλλά… περιφρουρούμενη λέξη, ως κόρη οφθαλμού. (Στ.Γ.Κ.)

———————————————–

ΦΩΤΕΙΝΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΥΠΑΡΧΟΥΝ και οι φωτεινές πλευρές της κρίσης. Είναι οι απλές ανθρώπινες ειδήσεις που δεν τονίζονται όπως θα έπρεπε. Είτε επειδή οι δημιουργοί τους είναι άτομα ταπεινά και μετριόφρονα, είτε διότι τα ΜΜΕ δεν επιθυμούν, ή απαξιώνουν αυτού του είδους τις ειδήσεις.

ΜΙΑ ΤΕΤΟΙΑ είδηση είναι η σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα πραγματοποίηση της υποδομής και της λειτουργίας του ξενώνα- για συνοδούς ασθενών- με το όνομα η “Θαλπωρή”, στο Νοσοκομείο Χανίων.

ΚΑΘΟΡΙΣΤΙΚΗ για το όλο σπουδαίο εγχείρημα υπήρξε η συμβολή δυο παραγόντων:

-η προσωπική “εμπειρία ζωής” του σεβασμιώτατου Μητροπολίτου Κυδωνίας και Αποκορώνου κ. Δαμασκηνού. Που έζησε από κοντά, ευρισκόμενος για λόγους υγείας στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου Χανίων, την έλλειψη μιας βασικής και ζωτικής υποδομής: αυτής του χώρου φιλοξενίας των συνοδών ασθενών. Ειδικότερα αυτών που προέρχονται από απομακρυσμένα μέρη του Νομού, ή από άλλες περιοχές της χώρας.

-η αμέριστη βοήθεια του γνωστού μας συλλόγου “Ορίζοντας”, προσωπικά του προέδρου του κ. Σπ. Αδοντάκη, που προσέφεραν την τεχνογνωσία αλλά και ένα χρηματικό ποσό, για την πραγματοποίηση αυτού του ονείρου. Ο σύλλογος “Ορίζοντας”, ως γνωστόν, έχει δημιουργήσει αντίστοιχη μονάδα φιλοξενίας συνοδών καρκινοπαθών παιδιών, στην Αθήνα.

ΑΝ πράγματι χρειάζεται να ενισχυθούν κάποια ιδρύματα, είναι αυτά που προσφέρουν μια στοιχειώδη ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Κι ο συνοδός ενός ασθενούς (συγγενής, γνωστός ή άλλος) δικαιούται να είναι κοντά στον άνθρωπό του πάντα “ανανεωμένος” και ξεκούραστος, ώστε να του είναι πιο χρήσιμος.

ΤΗ στιγμή που τα νοσοκομεία της χώρας έχουν τρομακτικές ελλείψεις σε προσωπικό, ένας τέτοιος ξενώνας-θεσμός στην περιοχή μας (Χανιά) έρχεται να αναπληρώσει ένα τεράστιο κενό-υποχρέωση του κράτους. (Στ.Γ.Κ.,stcloris@yahoo.gr)

 

 

 

ΜΙΑ ΑΛΗΘΕΙΑ

«Είκοσι χρόνια τώρα τα κόμματα δεν αφήνουν τους φοιτητές να συγκροτήσουν όργανα. Δεν υπάρχει ΕΦΕΕ (Εθνική Φοιτητική Ένωση Ελλάδας). Και τα αμφιθέατρα έχουν γίνει πασαρέλα για τους κομματικούς ινστρούκτορες. Εμπορεύονται μέχρι και τις σημειώσεις των μαθημάτων. Και θέλουν να πείσουν τους φοιτητές ότι «νυν υπέρ πάντων ο κομματικός αγών». Αυτό πρέπει να τελειώσει!»

Τα παραπάνω επισήμανε ο κ. Στ. Θεοδωράκης, πρόεδρος του κινήματος “Το Ποτάμι”, με αφορμή τις εκδηλώσεις για το Πολυτεχνείο. Καταλήγοντας δε, κάλεσε τους εκπροσώπους των κομμάτων να «αναζητήσουν αλλού στρατιώτες για τους κομματικούς τους στρατούς». Τόνισε επιπλέον ότι η Ελλάδα έχει σήμερα μια άρρωστη δημοκρατία και μια πληγωμένη κοινωνία. «Να παραμερίσουμε αυτούς που χρεοκόπησαν τη χώρα, αλλά να μην παραδοθούμε και σε αυτούς που θέλουν να μας γυρίσουν στο παρελθόν. Και ίσως αυτό να είναι το νέο μήνυμα του Πολυτεχνείου», πρόσθεσε.

ΤΙ απήχηση έχουν τα παραπάνω σε μια κοινωνία που δεν είναι απλά “πληγωμένη”, αλλά ετοιμοθάνατη, μετά από τις τόσες υλικές και αξιακές αφαιμάξεις που υφίσταται, ο καιρός και οι εκλογές θα δείξουν. (Στ.Γ.Κ.)

ΛΑΪΚΙΣΜΟΣ

ΑΠΟ τις χειρότερες μορφές χαλιναγώγησης της βούλησης του εκλογικού σώματος -και άρα της υφαρπαγής της εξουσίας- είναι ο λαϊκισμός των κομμάτων. Κανένα κόμμα δεν τον αποφεύγει, επειδή αρέσει και στους… ψηφοφόρους: να ακούν δηλαδή πράγματα που δεν θα γίνουν! Έστω κι αν αυτά τους κάνουν να…ελπίζουν.

ΑΛΛΑ το μυστικό ενός “καλού” πολιτικού είναι, όπως έλεγε παλαιότερα ξένος πολιτικός, να υπόσχεσαι πράγματα για τα οποία σίγουρα θα εκλεγείς. Κι όταν εκλεγείς να έχεις την ικανότητα να δικαιολογείσαι γιατί δεν τα πραγματοποίησες!

ΤΟ ΙΔΙΟ κάνει η συγκυβέρνηση, με άλλοθι την τρόικα. Το ίδιο θα κάνει και η αντιπολίτευση, όταν και εφόσον κερδίσει τις εκλογές. Δυστυχώς, το πολιτικό μας σύστημα -πολίτευμα και Σύνταγμα- δεν προβλέπου “τιμωρία” των λαϊκιστών. Νομίζουμε πως κάπου στο “νέο”- μετά την κρίση- Σύνταγμα θα πρέπει να προβλεφθεί η λογοδοσία των εθνοπατέρων μας. Έτσι ώστε να μη λέγονται πράγματα που δεν θα γίνουν, αλλά και να δικαιώνονται πράγματα που έγιναν.

ΑΛΛΑ, ο λαϊκισμός είναι η πεμπτουσία του Έλληνα πολιτικού και κάτι τέτοιο -τιμωρία του λαϊκισμού- αποκλείεται να ψηφιστεί ως άρθρο.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, αν δεν με απατά η πληροφόρηση που έχω, υπόσχεται ένα Σύνταγμα φτιαγμένο από το λαό. Είναι καιρός, λοιπόν, να εκτεθούν διαδικτυακά οι διάφορες απόψεις του, ώστε να συζητηθούν και να συμπληρωθούν. (Στ.Γ.Κ.)

 

 



Σχολιάστε