"Ο λόγος ο εφήμερος βαστά μόνο μια μέρα
το άρωμά του όμως κρατεί και νύχτα και ημέρα"
Στ.Γ.Κ., Νοε. 2010

Έτσι έχουν τα πράγματα… (Χ.Ν., 11/11/14)

 

 

 

ΕΤΣΙ ΕΧΟΥΝ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ!

Ο ΓΙΑΝΝΗΣ Λούλης υπήρξε παλαιότερα επικοινωνιακός σύμβουλος της Ν.Δ., ειδικότερα του Κώστα Καραμανλή, πρώην πρωθυπουργού. Όντας και αξιόλογος αναλυτής των πολιτικών πραγμάτων της χώρας, έγραψε στην “Ημερησία” (19/10/14) τα εξής χαρακτηριστικά για τη σημερινή κατάσταση:

«… Η ΦΘΟΡΑ της μιας πλευράς (Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ) που τροφοδοτεί την άλλη (ΣΥΡΙΖΑ) είναι το κεντρικό όχημα που φέρνει πιο κοντά τις εκλογές. Στον πολωτικό ανταγωνισμό της NΔ και του ΣYPIZA υπεισέρχεται ο παράγων του «αφηγήματος» της κάθε πλευράς.

O ΣYPIZA έχει τον εύκολο ρόλο. Eπενδύει στη φθορά δύο κατάκοπων κομμάτων, που κυριάρχησαν στη μεταπολίτευση. Aποζητά την αρνητική ψήφο ως το μη χείρον. Δεν έχει χτίσει μια σχέση εμπιστοσύνης με τους πολίτες, αλλά κερδίζει το δικαίωμα να δοκιμαστεί ως διαφορετικό «προϊόν». Aυτό το έχει πετύχει ο ίδιος ο Tσίπρας, καθησυχάζοντας τους ψηφοφόρους ότι δεν διακυβεύεται το ευρωπαϊκό μέλλον της χώρας. Tο ισχυρότερο όπλο της NΔ έχει ευνουχιστεί.

Η ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ NΔ και ΠAΣOK να χάσουν το παιχνίδι οφείλεται στις στρατηγικές και διαχειριστικές τους αδυναμίες. Δεν διαμόρφωσαν ένα μεταρρυθμιστικό αφήγημα και δεν υλοποίησαν μια μεταρρυθμιστική πολιτική. Oι μεταρρυθμίσεις στο άρρωστο πελατειακό κράτος υπήρξαν ισχνές… Άλλωστε, οι πελατειακοί κυβερνώντες δεν είναι μεταρρυθμιστές…»

ΞΕΚΑΘΑΡΕΣ κουβέντες αριστερά και δεξιά: Μετά την εικονική κατάργηση του Μνημονίου από την κυβέρνηση και τη διασφάλιση της ευρωπαϊκής πορείας της χώρας από τον ΣΥΡΙΖΑ, δεν υπάρχουν πια άλλες ηχηρές και ισχυρές “αφηγήσεις”. Η αλλαγή ονόματος του Μνημονίου σε καμιά περίπτωση δεν σημαίνει και κατάργησή του. Αλλά και η αποσιώπηση ή λείανση της υπόσχεσης της αντιπολίτευσης ότι εν μια νυκτί θα το καταργήσει, δεν πείθει πια κανένα.

Ο ΚΟΣΜΟΣ θέλει ριζική απαλλαγή από μνημόνια και παλαιοπολιτικούς.

ΕΤΣΙ έχουν τα πράγματα. Ο ρεαλισμός (το εφικτό) είναι η συνετότερη πολιτική για όλους. Κι ό,τι συμβαίνει με τα περί μη “μίνιμουμ” συναίνεσης των κομμάτων είναι γιατί τα άλλα επιχειρήματα στο παιχνίδι εξουσίας εξαντλήθηκαν ανεπιτυχώς. Ο αγώνας των αντιπάλων περιορίζεται στην πρόκληση φθοράς του άλλου, αλλά και στο να κάνει ο καθένας τους λιγότερα επικοινωνιακά σφάλματα. (Στ.Γ.Κ., stcloris@yahoo.gr)

ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ…!

ΣΥΜΦΩΝΑ με τις ειδήσεις, η γερμανική εφημερίδα Frankfurter Rundschau έγραψε έναν… φιλιππικό εναντίον του Κώστα Καραμανλή (που αναδημοσίευσε και η Deutsche Welle). Του καταλογίζει, ούτε λίγο ούτε πολύ, τα greek statistics που οδήγησαν στη χρεοκοπία. Επιπρόσθετα επικαλείται δημοσιογραφικές πληροφορίες που τον φέρνουν να επιθυμεί να επιστρέψει στο πολιτικό προσκήνιο!

ΑΝ ΑΛΗΘΕΥΕΙ αυτό (φαίνεται πως δεν ήταν διόλου τυχαία η πρόσφατη συνάντηση Καραμανλή-Σαμαρά) τότε εμείς οι Έλληνες έχουμε πραγματικά κοντή μνήμη.

ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ, ποτέ μου δεν κατάλαβα γιατί να απαιτούμε μόνο από το ΠΑΣΟΚ και τους πολιτικούς του να μας ζητήσουν συγγνώμη γι ό,τι έγινε, και όχι κι από τον Κ. Καραμανλή! Γιατί όλο το μίσος και την αγανάκτησή μας τα διοχετεύσαμε στο ΠΑΣΟΚ και κυρίως στον Γ. Παπανδρέου, όχι όμως και στη Ν.Δ.; Για την κατάντια μας, για την κατάρρευση της Οικονομίας μας, για τον εκμαυλισμό μας, δεν φέρει καμιά ευθύνη ο Κώστας Καραμανλής και η κυβέρνησή του (2004-2009);

ΤΟΣΟ εύκολα λησμονήσαμε την … ανάληψη από μέρους του της “πολιτικής ευθύνης” για ένα σωρό οικονομικές ή άλλες ατασθαλείες συνεργατών του; Και εκείνο το περίφημο “άστο γι αργότερα” δεν σήμαινε ότι δεν έκανε καμιά προσπάθεια διόρθωσης των κραυγαλέων σκανδάλων των ανθρώπων του;

Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ στην πολιτική “του Έλληνα πρωθυπουργού της χρεοκοπίας”, όπως τον ονομάζει η γερμανική εφημερίδα, δεν θα είναι μια προσβολή στο κοινό περί δικαίου αίσθημα των Ελλήνων πολιτών; Η δε τυχόν προώθησή του στο αξίωμα του ΠτΔ, δεν θα είναι μια… επιβράβευση του φαύλου καθεστώτος του, με τα σκάνδαλα και τις μίζες που καθημερινά ακούγαμε; Σύμφωνα πάντα με τη γερμανική εφημερίδα «το όνομα Καραμανλής είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την ελληνική καταστροφή στο πεδίο του χρέους».

… ΑΛΛΑ σ΄αυτόν τον τόπο μάθαμε κανείς πολιτικός να μη την πληρώνει, κανείς να μη τιμωρείται ό,τι κι αν κάνει. Όσο πιο ψηλά μάλιστα βρίσκεται, τόσο ευκολότερα, όχι μόνο ξεφεύγει, αλλά ανέρχεται στους θώκους! (Στ.Γ.Κ.)

ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΠΑΙΔΕΥΣΗ…

ΜΙΛΩΝΤΑΣ πρόσφατα στην εφημερίδα “Τα Νέα”, ο υπουργός Παιδείας κ. Λοβέρδος είπε: «… Σκέφτομαι ότι αν βρεθώ σε αδιέξοδο το μόνο που απομένει είναι να απευθυνθώ στον ανώνυμο εκπαιδευτικό ζητώντας την εθελουσία συνεισφορά του να δουλέψει χωρίς λεφτά, εθελοντικά δηλαδή, με αντάλλαγμα κάποια μόρια που θα τον βοηθήσουν, όταν γίνουν προσλήψεις».

ΜΑ καλά, σε ποιον πλανήτη ζούνε οι πολιτικοί μας; Σε μια χώρα που η ανεργία-με τους καλύτερους οιωνούς- βρίσκεται στο 26% και οι μισθοί και οι συντάξεις έχουν υποστεί απώλειες πάνω από το 25%, ευελπιστεί ο κ. υπουργός Παιδείας στο… ανέλπιστο; Να βρεθούν, δηλαδή τέτοιοι “εθελοντές”; Εδώ αγκομαχούν να επιβιώσουν με τους γλίσχρους μισθούς τους οι εργαζόμενοι εκπ/κοί, κι αυτός “ποντάρει” στο ότι θα δοθούν “κάποια μόρια” στους εθελοντές, όταν και εφόσον κάποτε διοριστουν!

Θα ζουν τότε; (Στ.Γ.Κ.)

ΜΕ ΑΛΛΑ ΛΟΓΙΑ

Κύριε πρόεδρε,

Ο κ. Σταϊκούρας, αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, υποστήριξε από τα Χανιά (συνέντευξη στη δημοσιογράφο των “Χ.Ν.”, Ελ. Φουντουλάκη, 10/11) ότι “βήμα-βήμα βγαίνουμε από την κρίση”!

Βήμα-βήμα” πιθανόν ναι, αλλά όχι και “χέρι-χέρι”!

ΕΡΜΟΛΑΟΣ


Σχολιάστε