Πολιτική και μαθηματικά
Posted on 14 Οκτ, 2014 in Σχόλια | 0 comments
ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΚΑΙ ΠΡΟΕΔΡΟΛΟΓΙΑ
ΤΟ να εξαρτάται η εκλογή ενός προσώπου από τις ορέξεις, τις φιλοδοξίες, τις μικροπολιτικές σκοπιμότητες, τις προσπάθειες γαντζώματος στους θώκους της εξουσίας…, και όλα αυτά να συναθροίζονται στα συν πλην μιας εκλογής ΠτΔ, νομίζουμε πως είναι ό, τι χειρότερο μπορεί να μας προσφέρει σήμερα ο πολιτικός κόσμος.
ΠΡΙΝ, μάλιστα, καλά-καλά στεγνώσει η μελάνη με τα αποτελέσματα της ψήφου εμπιστοσύνης προς την παρούσα κυβέρνηση, βγήκαν εκατέρωθεν οι… μαθηματικοί εγκέφαλοι να κάνουν τις προσθαφαιρέσεις τους σχετικά με το μαγικό αριθμό των 180 βουλευτών, που ή παρατείνει τη ζωή της κυβέρνησης ή τη ρίχνει!
Η ΧΩΡΑ, ο λαός της, δεν μετράει πουθενά σε καμιά πρόσθεση!
ΕΤΣΙ, ο απλός πολίτης μένει απογοητευμένος, από τα… μεσάνυχτα που έχουν τα κόμματα γύρω από τα προβλήματά του.
ΜΠΑΙΝΟΥΜΕ, λοιπόν, πάλι σε μια μακρά προεκλογική περίοδο. Με τα κύρια «κλασικά» χαρακτηριστικά της: όξυνση και πόλωση. Θαρρείς και το συνολικό πρόβλημά μας είναι αν μελλοντικά κυβερνηθεί η χώρα από συνασπισμό κομμάτων υπό τον ΣΥΡΙΖΑ ή τη Ν.Δ.
ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΟΤΕΡΟ όλων, κατά τη γνώμη μας, είναι η επιβίωση της χώρας, σε περίοδο μάλιστα κυκεώνα διεθνών συγκρούσεων και πολέμων γύρω μας.
ΤΑ διεθνή αρπακτικά καιροφυλακτούν και περιμένουν τις στραβοτιμονιές μας. Που δεν μας λείπουν. Ενδιαφέρει λέτε τις αγορές, τους δανειστές ή την Τουρκία, η … αριθμητική μας περί και δια τον ΠτΔ;
ΜΕ οποιονδήποτε ΠτΔ και με οποιαδήποτε κυβέρνηση οι ποικίλοι κίνδυνοι δεν ελαττώνονται. Ελαττώνονται όμως, όταν υπάρχει μια σταθερή πολυκομματική, με συγκεκριμένους στόχους κι όραμα, κυβέρνηση.
(Στ.Γ.Κ., stcloris@yahoo.gr)
ΠΟΛΗ ΚΑΙ ΖΩΑ
ΕΙΝΑΙ καιρός τώρα που η πόλη των Χανίων βρίθει από αδέσποτους σκύλους (φωτό, 1). Λίγο η οικονομική κρίση, περισσότερο η αδιαφορία των… ζωόφιλων αφεντικών τους (πολλοί σκύλοι φορούν ακόμη το περιλαίμιό τους), τούς έφερε στους δρόμους. Όπου, βέβαια, έχουν την απόλυτη ελευθερία τους. Φυσικά, με όλους τους κινδύνους που συνεπάγεται μια τέτοια ελευθερία/εγκατάλειψη, όταν τα σκυλιά πλησιάζουν παιδιά, επισκέπτες της πόλης και ντόπιους. Το χειρότερο είναι όταν, οι αδέσποτοι σκύλοι, ειδικά τις βραδινές ώρες, κυκλοφορούν σε αγέλες, οπότε και το επιθετικό τους ένστικτο είναι πιο οξυμμένο…
Η ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ (φωτό, 2) δεν είναι από τα Χανιά, αλλά από το Παλιό Φάληρο. Όμως, το πρόβλημα που θίγεται σ΄αυτήν είναι πανελλαδικό και οξύ από πλευράς δημόσιας υγείας. Μιλάμε για τα… δεσπόσιμα σκυλιά που αφοδεύουν όπου βρουν, χωρίς οι ιδιοκτήτες τους να μπαίνουν στον κόπο να μαζεύουν τα περιττώματά τους, όπως ορίζει ο νόμος. Εύγλωττη, λοιπόν, η φωτογραφία και αξιέπαινος ο Δήμος Παλαιού Φαλήρου που σε συνεργασία με τους συνταξιούχους «εν δράσει», κάνει αυτή την εκστρατεία ενημέρωσης. Εδώ; Εκτός από ορισμένες και ελάχιστες υποτονικές ταμπέλες του Δήμου (φωτό, 3), υπάρχει καμιά αξιόλογη παρέμβαση, μαζί με ενδιαφερόμενους φορείς; (Στ.Γ.Κ.)
ΛΑΟΣ ΚΑΙ ΚΟΜΜΑΤΑ
ΟΙ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΜΟΙ των πολιτικών για το λαό -τους ψηφοφόρους τους, δηλαδή- είναι από επαινετικοί μέχρι απαξιωτικοί.
ΑΝΑΛΟΓΑ με τις βλέψεις τους, οι πολιτικοί αποφαίνονται πως ο λαός είναι υπέροχος, δημοκρατικός, «κυρίαρχος», «ώριμος» ή «σοφός»· κι άλλοτε πως είναι αγόμενος και φερόμενος, πως καθίσταται «θύμα καιροσκόπων» λόγω «ανωριμότητας» ή παραπλάνησής του από λαοπλάνους δημοκόπους πολιτικούς (συνήθως αντιπάλους).
ΟΜΩΣ, δεν γίνεται, ο λαός προεκλογικά να «ξέρει» πάρα πολύ καλά τι θέλει και μετεκλογικά να μη ξέρει τι του γίνεται! Γιατί αυτό μας λένε οι παραπάνω χαρακτηρισμοί. Εδώ που τα λέμε, ο λαός τη μόνη δύναμη που διαθέτει είναι η ψήφος του. Και η νοημοσύνη του. Αντίθετα, οι πολιτικοί έχουν στη διάθεσή τους σχεδόν όλες τις εξουσίες (Νομοθετική-Δικαστική-Εκτελεστική, τα ΜΜΕ και τον Τύπο) για να εκμαυλίσουν το λαό “τους”!
ΑΠΛΑ, τις περισσότερες φορές (τουλάχιστον μεταπολιτευτικά αυτό γινόταν) οι ψηφοφόροι, όντας ευκολόπιστοι (αλλά και υστερόβουλοι) και αποβλέποντας σε προσωπικό/ατομικό συμφέρον, δεν ψήφιζαν ποτέ τους καλύτερους, αλλά αυτούς που θα τους εξυπηρετούσαν. Αξιοκρατικά ή μη, αδιάφορο.
ΤΗ ΝΟΟΤΡΟΠΙΑ αυτή, ακόμη και σήμερα, καλλιεργούν επισταμένα τα κόμματα εξουσίας (Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ). Έτσι, στις μέρες μας ξαναδιαπιστώνουμε ότι κόμματα (ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως πιο παλιά το ΠΑΣΟΚ) προσαρμόζοντα ραγδαία στις σημερινές ελληνικές (και ευρωπαϊκές) συνθήκες. Ο βασικός λόγος ύπαρξής τους αυτήν την περίοδο είναι ένας και μοναδικός: η πάση θυσία εκλογική επιτυχία.
ΑΛΛΑ, χωρίς να υπάρχει ένα συγκεκριμένο και ρεαλιστικό σχέδιο εξόδου της χώρας από τη γάγγραινα των μνημονίων, χωρίς να ξέρουμε ακόμη τι σημαίνει εξουσία και τι επιδιώκεται μέσω αυτής, γιατί όλη αυτή η κατάσταση να μη δημιουργεί δισταγμούς στο εκλογικό σώμα; (Στ.Γ.Κ.)
ΜΕ ΑΛΛΑ ΛΟΓΙΑ
Κύριε πρόεδρε,
Να, λοιπόν, που μας προέκυψαν και «διακριτικές επαφές ανάμεσα στο Βερολίνο και το ΣΥΡΙΖΑ»!
Λέτε, οι περί την κα Μέρκελ να βλέπουν ήδη και «διακριτή» ημερομηνία εκλογών στην Ελλάδα;
ΕΡΜΟΛΑΟΣ