"Ο λόγος ο εφήμερος βαστά μόνο μια μέρα
το άρωμά του όμως κρατεί και νύχτα και ημέρα"
Στ.Γ.Κ., Νοε. 2010

Πολιτική και Έλληνες (Χ.Ν., 9-10-14)

 

 

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΕΣ

ΕΙΝΑΙ στο αίμα μας η ενασχόληση με τα πολιτικά, αν και οι πολιτικοί μας -πλην ελαχίστων εξαιρέσεων- δεν αίρονται στο ύψος των περιστάσεων. Ούτε συνέπεια λόγων και πράξεων έχουν, αλλά ούτε και ιδεολογίας-προγράμματος με τα οποία ψηφίζονται από το λαό. Όσο για τις μεταπηδήσεις από κόμμα σε κόμμα, που πιο παλιά τις λέγαμε «αποστασίες», τώρα τον καιρό της κρίσης είναι τόσο συχνές, ετερόκλητες και «διαπραγματεύσιμες» που τις… συνηθίσαμε και δυστυχώς δεν μας εντυπωσιάζουν.

ΑΛΛΑ, ας δούμε πως μας βλέπουν οι ξένοι στον τομέα αυτό. Έχουν μια πιο σφαιρική και αντικειμενική εικόνα:

«Μικρή είναι και η πειθαρχία στις τάξεις των πολιτικών κομμάτων, τα οποία δεν διατηρούν τη συνοχή τους χάρη σε κάποια ξεκάθαρη αρχή, αλλά χάρη στην προσωπική επιρροή των ηγεσιών τους. Αποστασίες είναι συχνές και κατά κανόνα κάθε βουλευτής στο κοινοβούλιο διαπραγματεύεται τους όρους με τον αρχηγό του. Εξάλλου ο ανεξάρτητος χαρακτήρας των Ελλήνων, εύκολα αποδεικνύεται, από το γεγονός, ότι η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα στη Βαλκανική χερσόνησο όπου μια κυβέρνηση δεν μπορεί να υπολογίσει ότι μπορεί να εξασφαλίσει την απαιτούμενη πλειοψηφία με επιβολή πειθαρχίας σε ψηφοφορίες. Στις πολιτικές διαμάχες, ελάχιστοι είναι οι ενδοιασμοί, αλλά επιθέσεις που αφορούν την ιδιωτική ζωή είναι σπάνιες…»

ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ είναι παρμένα από την «Encyclopedia Britannica», 1910-1911, και  παρουσιάστηκαν στην «Κ», 17-12-2010, από τον Ανδρ. Δρυμιώτη… Με τέτοιες πρακτικές και τέτοιους πολιτικούς που ψηφίζουμε, άντε να έλθει η… ανάκαμψη! (Στ.Γ.Κ., stcloris@yahoo.gr)

ΕΛΛΑΣ ΤΟ ΜΕΓΑΛΕΙΟ ΣΟΥ (ΚΑΙ ΕΝ ΚΑΙΡΩ ΜΝΗΜΟΝΙΩΝ) !

Ο ΔΙΑΛΟΓΟΣ αυθεντικός. Τουλάχιστον, αυτό υποστηρίζεται στο διαδίκτυο. Αλλά γιατί να τον αμφισβητήσουμε, όταν γνωριζόμαστε μεταξύ μας πολύ καλά;

ΔΙΑΔΡΑΜΑΤΙΣΤΗΚΕ πρόσφατα σε καφετέρια, όταν σε μια συζήτηση εναντίον των πολιτικάντηδων, κάποιος ρώτησε τον διαμαρτυρόμενο δίπλα του:

«-Καλά, ρε Παντελή, δε δουλεύεις σήμερα;

-Πετάχτηκα δυο λεπτά να πάρω τη γυναίκα μου -κουρεύει μια πελάτισσά της εδώ δίπλα.

-Δουλεύει σε σπίτια; Και αποδείξεις πώς κόβει, ρε;

-Δεν κόβει! Αυτό δα έλειπε, με 12 ευρώ που χρεώνει το κούρεμα. Ούτε μπλοκ έχει.

-Και από ασφάλιση για σύνταξη τι κάνει;

-Την έχει προσλάβει εικονικά ένας κουμπάρος στο ξενοδοχείο του 6 μήνες το χρόνο και τους υπόλοιπους μπαίνει στο ταμείο ανεργίας. Του δίνουμε  μόνο τις εισφορές!

-Ωραία! Είναι ασφαλισμένη, θα έχει σύνταξη και παίρνετε και κάτι. Έτσι;

-Σιγά, ούτε για τη βενζίνη δεν φτάνουν αυτά που δίνει το Ταμείο.

-Αλλά κι εσείς τρίτο αυτοκίνητο τι το θέλατε;

-Το πήραμε ως τρίτεκνοι, χωρίς εισφορά και πάει η κόρη μας στο σχολείο.

-Μπα; Έχει δίπλωμα;

-Όχι, αλλά φέτος γίνεται 18 και θα της βγάλω.

-Και με το αγροτικό ποιος κυκλοφορεί;

-Ο μεγάλος γιος, αλλά προσέχει.

-Τι πράγμα;

-Δεν έχει πινακίδες, δεν βγάλαμε. Ούτε ασφάλεια, δεν συμφέρει. Εξάλλου μόνο Σαββατοκύριακα το κινεί.

-Για να πάει πού;

-Στον κουμπάρο με το ξενοδοχείο, δουλεύει στην ταβέρνα.  Λέω μήπως τον πάρει κι αυτόν σαν τη  μάνα του, να έχει ασφάλιση.  Πετάγεται και στο χωριό και βοηθάει τον αδελφό μου στα πρόβατα και τις  ελιές.

-Έχει καμιά εκατοστή πρόβατα, νομίζω…

-Μπα, καμιά 25αριά έμειναν. Αλλά επιδότηση παίρνει για 100!

-Και ο έλεγχος δεν τον πιάνει;

-Όταν έχει μέτρημα, τού στέλνει ο γείτονας τα δικά του.

-Και με τις ελιές;

-Είχαμε 200 ρίζες, άλλα οι μισές ξεράθηκαν.

-Δεν ξαναφύτεψες;

-Δεν συμφέρει. Με 2-3 ευρώ το κιλό το λάδι, τα μισά τα παίρνουν οι Αλβανοί. Άσε λιπάσματα, οργώματα… Μια χαρά είναι με την επιδότηση.

-Και λες, ρε Παντελή, ότι μας κοροϊδεύουν οι πολιτικοί; Εσύ τι κάνεις;

-Σιγά τώρα, αυτοί τρώνε με χρυσά κουτάλια…»

ΟΠΟΙΟΣ μιλάει για… ανάκαμψη, ελεγκτικούς μηχανισμούς, αλλαγή νοοτροπίας και εισφοροαποδοτικότητα των εργαζομένων, μάλλον είναι βαθιά νυχτωμένος… (Στ.Γ.Κ.)

ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΑΝΕΚΑΘΕΝ η πολιτική δεν τα είχε καλά με τις επιστήμες. Για ποιο λόγο; Μα, απλούστατα επειδή οι πολιτικοί θεωρούν τα πάντα ως πολιτική! Άρα, όλα θα πρέπει να περνούν από την «κρισάρα» των πολιτικών σκοπιμοτήτων.

ΕΤΣΙ, οι επιστήμονες έχουν τις απόψεις τους που είναι σεβαστές στους κύκλους τους. Σε θέματα όμως, όπως οι ανασκαφές της Αμφίπολης που πολιτικοποιούνται επί τούτου, οι προσωπικές απόψεις, έτσι λένε, δεν θα πρέπει να λέγονται φωναχτά, διότι αν δεν συμφωνούν με την επικρατούσα κυβερνητική θέση, υπάρχει κίνδυνος να… ποινικοποιηθούν! Έτσι κι αλλιώς, σε Μεσαίωνα ζούμε…

ΑΥΤΟ τουλάχιστον φαίνεται από το κείμενο που υπογράφουν 140 αρχαιολόγοι, ιστορικοί και μεταπτυχιακοί φοιτητές. Σ΄ αυτό εκφράζουν την αντίθεσή τους σε κάθε απόπειρα ποινικοποίησης της επιστημονικής άποψης καθώς και στοχοποίησης όσων την εκφέρουν. Γι αυτό και δηλώνουν  την στήριξή τους στην καθηγήτρια κλασικής αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, κυρία Όλγα Παλαγγιά για τις συνεχιζόμενες επιθέσεις τις οποίες δέχεται για την διατύπωση από μέρους της μιας επιστημονικής υπόθεσης (ότι ο τάφος της Αμφίπολης πιθανόν να είναι ρωμαϊκός και όχι ελληνικός!)

ΜΗΠΩΣ είναι καιρός να επανέλθει και κανένας…  ιεροεξεταστικός Index, ώστε να καταλυθεί πλήρως η έννοια του ελευθέρως εκφράζεσθαι σε μια δημοκρατία; (Στ.Γ.Κ.)


Σχολιάστε