"Ο λόγος ο εφήμερος βαστά μόνο μια μέρα
το άρωμά του όμως κρατεί και νύχτα και ημέρα"
Στ.Γ.Κ., Νοε. 2010

αξιοκρατία, αξιολόγηση και πολίτευμα (Χ.Ν., 2-10-14)

 

 

ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΑ ΚΑΙ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ

Ο ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ της «Κ»  Αντώνης Καρκαγιάννης συνήθιζε να λέει για την εκάστοτε εξουσία: «Μη γελιέστε! Κανείς από τους κυβερνώντες δεν θέλει μικρότερο ή καλύτερο κράτος. Όλοι θέλουν το δικό τους κράτος»!

ΖΗΤΟΥΜΕΝΑ, αλλά δυσεύρετα σε μια χώρα φέουδο των πολιτικάντηδων, όπως η Ελλάδα, είναι η αξιοκρατία και η αξιολόγηση. Αυτές υπάρχουν, ως έννοιες και πρακτική, μόνο σε ευνομούμενες χώρες όπου πολίτες και κυβερνώντες σέβονται θεσμούς και νόμους. Σ΄ αυτές μάλιστα το «πολιτικό μέσο» είναι άγνωστη λέξη, ενώ η αξιοκρατία είναι αυτονόητη σε όλες τις βαθμίδες της κοινωνίας.

ΕΔΩ, βέβαια, οι νεόκοποι τοπικοί άρχοντές μας απειλούν  κυβερνώντες και μη ότι «θα τους ταράξουν στη… νομιμότητα»! Παρανοούν προφανώς ότι ο πρώτος που πρέπει να εφαρμόζει τους υπάρχοντες νόμους της πολιτείας είναι ο (κάθε) τοπικός άρχοντας!

ΑΛΛΑ στη χώρα μας στην οποία οι πολιτικοί έχουν εκμαυλίσει τους ψηφοφόρους τους καθιστώντας τους πελάτες αντί για «πολίτες», έναντι πινακίου… ψήφων, λέξεις όπως αξιολόγηση και αξιοκρατία ηχούν περίεργα στα αυτιά τους.

ΞΕΡΕΤΕ, όλοι, αριστεροί και δεξιοί, θέλουμε την αξιολόγηση. Αλλά σύμφωνα με τα μέτρα μας και μόνο να εφαρμόζεται στους… άλλους! (Στ.Γ.Κ.)

 

ΠΟΛΙΤΕΥΜΑ ΜΕΝ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ…

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ και θλιβερό εύρημα: Σύμφωνα με την πρόσφατη  δημοσκόπηση της Public Issue για την «Εφημερίδα των Συντακτών» (27-9-14), σχετικά με τον τρόπο διακυβέρνησης της χώρας, οι ερωτώμενοι απάντησαν:

-το 75% ότι «η δημοκρατία είναι προτιμότερη από οποιαδήποτε άλλη μορφή διακυβέρνησης».

-αντίθετα, με δεδομένη τη σταθερή καταγραφή της «Χρυσής Αυγής», το 12% υποστηρίζει ότι «σε ορισμένες περιστάσεις μια δικτατορία μπορεί να είναι προτιμότερη από τη δημοκρατία»!

-αλλά και ένα 11% διατείνεται πως «για ανθρώπους σαν κι εμάς δεν έχει καμία σημασία εάν έχουμε δημοκρατία ή δικτατορία»!

ΕΤΣΙ, περίπου ένα 23% συγχέουν την προσωπική τους ζωή με το πολίτευμα, αφού θεωρούν ότι «σε ορισμένες περιστάσεις» (ποιες άραγε;),  ή «για ανθρώπους σαν κι εμάς» (δηλαδή;) μπορεί να καταλύεται μια δημοκρατία! Μήπως, μόνο για χάρη του προσωπικού ή οικογενειακού τους συμφέροντος; Τόσο  ηθελημένα και με μικρόνοια αγνοούν το βαθύτερο νόημα της δημοκρατίας;

ΑΛΛΟΙ πάλι, συγχέουν πλήρως τις έννοιες άτομο και σύνολο. Όμως, δεν είναι δυνατόν να ισοπεδώνονται έννοιες ευδιάκριτες όπως η δημοκρατία (με την ελευθερία έκφρασης και δράσης του ατόμου) και η δικτατορία (με την απαγόρευση κάθε είδους έκφρασης και δράσης).

ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ σημαίνουν είτε πλήρη άγνοια -ιστορική και ιδεολογική- του τι είναι η δικτατορία είτε είναι συνειδητοί θιασώτες της! Τους ευχόμαστε να μη γνωρίσουν ποτέ καμιά δικτατορία στη ζωή τους, απολαμβάνοντας μόνο τα αγαθά (έστω και τα εν καιρώ μνημονίων λίγα) της δημοκρατίας… (Στ.Γ.Κ.)


Σχολιάστε