"Ο λόγος ο εφήμερος βαστά μόνο μια μέρα
το άρωμά του όμως κρατεί και νύχτα και ημέρα"
Στ.Γ.Κ., Νοε. 2010

«Σας φέραμε εδώ…» (φωτό, Κάντανος)

 

 

«ΣΑΣ ΦΕΡΑΜΕ ΕΔΩ…» (φωτό, Κάντανος)

  • «ΣΑΣ φέραμε εδώ, όχι για να σας συγκινήσουμε και να ζητήσουμε ευθύνες από σας, αλλά για να δείτε από κοντά ποια είναι η πραγματικότητα».

ΑΥΤΑ είπε ο κ. Γ. Γαρεδάκης, ιδρυτής των «Χανιώτικων Νέων» και πρωτεργάτης δημιουργός του ΙΕΤ («Ινστιτούτο Επαρχιακού Τύπου»), απευθυνόμενος στους φιλοξενούμενους Γερμανούς δημοσιογράφους, κατά την επίσκεψή τους στην Κάντανο («Χ.Ν.», 29/9/14).

ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΟ μάθημα Ιστορίας και κατά πολύ πιο αποτελεσματικό από χιλιάδες δημοσιογραφικά/υποστηρικτικά άρθρα που συσχετίζονται με τις πολεμικές αποζημιώσεις της Γερμανίας προς την Ελλάδα.

ΟΙ ΘΗΡΙΩΔΙΕΣ των κατακτητών (εδώ, των Γερμανών ναζιστών στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο) καταγράφονται ανεξίτηλα στις μνήμες των λαών που τις υφίστανται: Με ζωντανές αφηγήσεις, δημοτικά τραγούδια, μαντινάδες, περιστατικά, ανέκδοτα, ιστοριογραφήματα, μαρτυρίες αυτοπτών μαρτύρων, φωτογραφικό υλικό, ντοκουμέντα…

ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ παρέρχονται, οι αφηγήσεις ή οι ιστοριογραφίες λησμονούνται, ή παραποιούνται. Μόνο οι απτές μαρτυρίες -τα αποδεικτικά στοιχεία- παραμένουν.

ΓΙΑ να διηγούνται τα γεγονότα, όπως ακριβώς συνέβησαν. Γι αυτό και έχουν μεγάλη σημασία τα τοπικά Μουσεία κάθε είδους.

ΓΙ ΑΥΤΟ οι ελληνικές «μαρτυρικές πόλεις» των ναζιστικών εγκλημάτων πρέπει να περισυλλέξουν, να διατηρήσουν και να περισώσουν όλα τα ντοκουμέντα από την πρόσφατη Ιστορία τους.

ΓΙ ΑΥΤΟ θα πρέπει οι εκλεγμένοι τοπικοί άρχοντές τους, όχι μόνο να διαφυλάξουν τις μαρτυρίες αυτές ως κόρην οφθαλμού ιδρύοντας Μουσεία, αλλά και να τις προβάλλουν διεθνώς (με μικροβιντεάκια στο διαδίκτυο) στη γερμανική και σε άλλες γλώσσες.

ΩΣΤΕ οι θηριωδίες των ναζιστών να φτάνουν και στο πιο απόμακρο σπίτι, χωριό ή γραφείο:

-για να διδάσκουν μια πραγματικότητα που είναι αμφίβολο, αν σημερινός Γερμανός πολίτης γνωρίζει.

-για να μαθαίνουν στους σημερινούς ημέτερους νοσταλγούς του ναζισμού, τι στην πραγματικότητα ήταν- και παραμένει αυτός- ως ιδεολογία και πρακτική. (Στ.Γ.Κ., stcloris@yahoo.gr)

 

ΜΕ ΑΛΛΑ ΛΟΓΙΑ

“Το τι αποφασίζει να δίνει η κάθε -δημοσκοπική- εταιρεία είναι δικό της θέμα, το αμφισβητώ πλήρως”, ανέφερε στο «ΣΚΑΪ» (29/9/14) η κα Σοφία Βούλτεψη, κυβερνητική εκπρόσωπος, σχολιάζοντας το ότι ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται κατά 11 μονάδες της Ν.Δ.

Μα τόση… σοφία χρειάζεται για να αντιληφθεί η κα Βούλτεψη ότι, όταν οι δημοσκοπήσεις είναι φιλοκυβερνητικές, τότε είναι «έγκυρες και αδιαμφισβήτητες», ενώ όταν είναι υπέρ της αξιωματικής αντιπολίτευσης, είναι «αναξιόπιστες και αμφισβητήσιμες»;

Στοιχειώδης παραδοχή στο αιώνιο παιχνίδι της εξουσίας.

ΕΡΜΟΛΑΟΣ


Σχολιάστε