"Ο λόγος ο εφήμερος βαστά μόνο μια μέρα
το άρωμά του όμως κρατεί και νύχτα και ημέρα"
Στ.Γ.Κ., Νοε. 2010

Σχόλια (30/9-1/10/14, Χ.Ν.)

 

 

 

ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΑΠΑΤΟΥΜΕΝΕΣ ΙΚΑΝΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ

ΣΤΟ ΚΑΤΩΦΛΙ της εξουσίας βρίσκεται ο ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση της Public Issue (27-9-14, «Εφημερίδα των Συντακτών»).

ΕΤΣΙ, οι συνεχείς μετεκλογικές (2012) μεταλλάξεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης επί το ρεαλιστικότερο, κυρίως όμως η πλήρης αδυναμία της κυβέρνησης για μεταστροφή του εν γένει αρνητικού κλίματος, προσθέτουν (σταθερά μετά τις ευρωεκλογές) νέους πόντους στο ΣΥΡΙΖΑ.

ΕΝΑ αριστερό κόμμα -όπως και κάθε άλλο- που καλείται να κυβερνήσει, νομίζουμε ότι πρέπει να έχει υπόψη του τρία πράγματα:

-σοβαρή και έγκαιρη αναγνώριση των σοβαρών προβλημάτων των πολιτών, όχι μόνο της οικονομίας

-επεξεργασία εναλλακτικών λύσεων, σε περίπτωση που το πρόγραμμά του δεν εγκρίνεται από την Ε.Ε., ή «δεν βγαίνει», και

-λήψη γρήγορων αποφάσεων, για την προώθηση της πλέον δημοκρατικής κι αποτελεσματικής πολιτικής, προκειμένου να υλοποιηθεί το έτσι κι αλλιώς σκληρό πρόγραμμα που θα ακολουθήσει.

ΣΤΗΝ πολιτική δεν αρκούν οι προθέσεις. Όλοι οι πολιτικοί  φαινομενικά έχουν αγαθές προθέσεις. Το θέμα των Συριζαίων είναι η προβλεπτικότητα που διαθέτουν σχετικά με τους ευρωπαϊκούς και παγκόσμιους συσχετισμούς που ολοένα αναμορφώνονται, αλλά και το ποιο όραμα –αν υπάρχει τέτοιο- θα πραγματώσουν. Γιατί, αν η εξουσία αποτελεί μόνο αυτοσκοπό, τότε η αποτυχία της είναι προδικασμένη.

Ο ΣΥΡΙΖΑ υπόσχεται ανατροπή της… ευρωπαϊκής οικονομικής πολιτικής! Αλλά κάτι τέτοιο απαιτεί πρώτα ισχυρή ελληνική κυβέρνηση κι έπειτα ισχυρές συμμαχίες μέσα στην Ε.Ε. Δεν έχουν διαμορφωθεί ακόμη τέτοιες, ώστε να ελπίζουμε σε μια  ριζοσπαστική αλλαγή της ευρωπαϊκής οικονομικής πολιτικής. Δικαιολογημένη συνεπώς η αμφιθυμία των ψηφοφόρων: να δίνουν μεν δημοσκοπικό προβάδισμα στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά να μην τον θεωρούν -όπως και τη Ν.Δ./ΠΑΣΟΚ- ικανό να κυβερνήσει!

ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ νίκης του ΣΥΡΙΖΑ μάλλον θα έχουμε συνεχείς αναπροσαρμογές των προγραμμάτων του -κάτι που θα αντιβαίνει προς τις αρχικές υποσχέσεις του. Με συνέπεια την αστάθεια και την ανασφάλεια. Τα έχει αυτά η ελληνική πολιτική…

ΕΚΤΟΣ κι αν έχουμε ευρεία σύμπραξη κομμάτων στην κυβέρνηση, με εκλογίκευση των προεκλογικών «απολυτοτήτων» εκάστου και ρεαλιστικότερη αντιμετώπιση της καθημερινότητας των πολιτών. (Στ.Γ.Κ., stcloris@yahoo.gr)

ΚΚΕ-ΣΥΡΙΖΑ

-   «Η κοινωνία μοιάζει με ένα καράβι: όλοι καλούμαστε να βοηθήσουμε στο στρίψιμο του τιμονιού» (Ερρίκος Ίψεν, στο «Ο Εχθρός του Λαού»)

ΑΚΟΥΣΑΜΕ τον γ.γ. του ΚΚΕ κ. Κουτσούμπα στην 40η  γιορτή της νεολαίας του κόμματος (21/9) να επιτίθεται περισσότερο στο ΣΥΡΙΖΑ και προσωπικά στον κ. Τσίπρα, α;πό ό,τι στα κόμματα εξουσίας!

«ΚΡΑΤΑΕΙ», όπως φαίνεται, «χρόνια, αυτή η κολόνια» της αντιπαλότητας των δυο κεντρικών κομμάτων της ελληνικής αριστεράς. Εξάλλου δεν αποτελεί και τόσο παρελθόν το γεγονός ότι, με αφορμή την αποχώρηση του κ. Κουβέλη και της ομάδας του από τον παλιό ΣΥΝ,  η τότε γ.γ. του ΚΚΕ, η κα Αλέκα Παπαρήγα, είχε πει ότι το κόμμα της είχε προβλέψει (!) εκείνη την εξέλιξη.

ΕΙΧΕ μάλιστα υπογραμμίσει ότι «ο χώρος αυτός -ο (τότε) ΣΥΝ- είναι καταδικασμένος να κάνει ζημιά στο εργατικό και το λαϊκό κίνημα και ο ίδιος να μην μπορεί να δυναμώνει. Αυτό το αριστερό ρεύμα έχει κυρίως εκλογικούς στόχους. Εμείς ποτέ δεν υποτιμούμε αυτό το ρεύμα, είτε έχει εκλογική δύναμη, είτε όχι. Το θεωρούμε εχθρικό για το λαϊκό κίνημα. Σε κάθε περίπτωση πάντως δεν είναι ένα πρόβλημα εσωτερικής διαφοράς της αριστεράς. Εμείς ούτε χαιρόμαστε, ούτε κλαίμε, απλώς σκεφτόμαστε πολιτικά».

ΚΑΙ η τωρινή κριτική του ΚΚΕ για τον ΣΥΡΙΖΑ και τον κ. Τσίπρα δεν απέχει από την παραπάνω λογική. Το θέμα είναι ότι κάποτε θα πρέπει τα κόμματα της αριστεράς ή της δεξιάς, να μη σκέφτονται μόνο «πολιτικά» (δηλαδή κομματικά, ψηφοθηρικά), αλλά και ευρύτερα. Για το καλό όλων, και της ιδεολογίας που εκπροσωπούν. (Στ.Γ.Κ.)

 

ΕΙΠΑΝ… ΞΕΙΠΑΝ…

  • «Ως κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ δεν έπρεπε να το έχω πει (ό,τι είπε, δηλαδή, σχετικά με ΣΥΡΙΖΑ και κα Δούρου). Αλλά οι λαοί έχουν στη δημοκρατία το δικαίωμα να κάνουν ό, τι θέλουν. Και γι’ αυτό μου αρέσει η δημοκρατία. Έχουν λοιπόν και το δικαίωμα να αυτοκτονούν και ο ελληνικός λαός έχει αυτοκτονήσει πολλές φορές στην ιστορία διά των εκλογών, δεν είναι η πρώτη φορά που θα αυτοκτονήσει τώρα, αν πέσει η κυβέρνηση και ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ. Διότι θα μπει η χώρα σε μια παρατεταμένη αστάθεια και από εκεί που φεύγαμε από το Μνημόνιο, θα ξαναγυρίσουμε στο Μνημόνιο». [Άδωνις Γεωργιάδης, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ., 27/9/14]

… Ο φόβος και μόνο της απώλειας της εξουσίας γεννά παραλογισμούς και συγχύσεις που δεν ωφελούν κανένα.

  • «Ανάμεσα σε αυτά που είπε ο κ. Μητσοτάκης και σε αυτά που είπε η κ. Δούρου, τάσσομαι αναφανδόν υπέρ αυτών που είπε η κ. Δούρου. Θα τους ταράξουμε στη νομιμότητα» [Αργύρης Ντινόπουλος, υπουργός Εσωτερικών (28/9/14)]. Για να ανασκευάσει ευθύς αμέσως λέγοντας, «Το ειρωνικό σχόλιό μου στον ΑΝΤ1, για την κα Ρένα Δούρου πολλαπλώς παραποιήθηκε»!

… Δυστυχώς υπάρχουν ακόμη πολιτικοί παλαιάς κοπής, που ούτε καν είναι σε θέση, έστω κι από το υπουργικό πόστο στο οποίο βρίσκονται, να αναλαμβάνουν την ευθύνη των όσων λένε. Αλλά, λαϊκίζοντας αδιάντροπα, το ρίχνουν στη φτηνή «πλάκα»! (Στ.Γ.Κ.) (1-10-14)

 


Σχολιάστε