"Ο λόγος ο εφήμερος βαστά μόνο μια μέρα
το άρωμά του όμως κρατεί και νύχτα και ημέρα"
Στ.Γ.Κ., Νοε. 2010

Penser bien, c’ est simple

ΕΠΙΚΟΥΡΕΙΟ;

  • “Nous ne pouvons changer le passé (=Μας είναι αδύνατο ν΄αλλάξουμε το παρελθόν), mais nous pouvons en tirer des leçons et en sortir grandis (=όμως μπορούμε να πάρουμε απ΄αυτό μαθήματα και να βγούμε πιο ώριμοι)…
  • Nous ne pouvons prédire l’avenir (=δεν μπορούμε να προβλέψουμε το μέλλον), mais nous pouvons en faire de grands rêves et croire en leur réalisation(=αλλά μπορούμε να ονειρευόμαστε ασταμάτητα και να πιστεύουμε στη πραγματοποίησή τους)
  • … Par contre , nous pouvons profiter du moment présent et nous réjouir d’être ici, maintenant(=αντίθετα, μπορούμε να εκμεταλλευόμαστε το παρόν και  να απολαμβάνουμε την παρουσία μας εδώ)!

Η οικονομική κρίση και η απλή σκέψη είναι αδύνατο να συμβαδίσουν. Το βάρος των προβλημάτων δημιουργεί πανικό και δεν μας επιτρέπει  να δούμε τα πράγματα πιο ψύχραιμα, ίσως πιο λογικά, ίσως πιο … ευκαιριακά-στις σωστές τους διαστάσεις.

Οι παραπάνω σκέψεις αποτελούν μια αλήθεια που μας διαφεύγει, γιατί είναι κι άλλοι παράγοντες (όπως οι πολιτικές ανοησίες, οι απαγορεύσεις και υπαγορεύσεις της θρησκείας κ.λπ.) που επεμβαίνουν,  ώστε να μην σκεφτόμαστε τη διαχείριση του παρόντος ορθολογικά.

Παρόν δεν είμαστε μόνον εμείς, είναι και οι άλλοι.

Η ζωή είναι όπως τη φτιάχνουν οι σκέψεις μας, κι αυτό είναι μια αλήθεια διαχρονική και αδιαμφισβήτητη που όμως μας διαφεύγει.

Κι αν κανείς μας έχει β΄λει στο πετσί του μόνο αρνητικές σκέψεις, τις ίδιες θα κουβαλάει και σε καιρό ευημερίας.

Για την κακοδιαθεσία μας δεν φταίει πάντα ο άλλος, το Μνημόνιο, η κυβέρνηση, η “αχάριστη” Ευρώπη, ο γείτονας.

Πρώτο φταίχτης είναι ο εαυτός μας που δεν μπορεί να ισορροπήσει με το πραγματικό εγώ μας,  με την κατάσταση που διαμορφώνεται γύρω μας, την πραγματικότητα.

Η προσαρμοστικότητα στα νέα δεδομένα είναι μια βασική αρετή που δεν καλλιεργούμε εξ αιτίας του εγωισμού μας..

… Μα είστε καλά και carpe diem!

St.G.K.


Σχολιάστε