"Ο λόγος ο εφήμερος βαστά μόνο μια μέρα
το άρωμά του όμως κρατεί και νύχτα και ημέρα"
Στ.Γ.Κ., Νοε. 2010

Ποδόσφαιρο και πολιτική (Χ.Ν., 17-6-14)

 

 

Ποδόσφαιρο και πολιτική

ΠΑΛΙΑ η “ποδοσφαιρική” ρήση που λέει πως «μια επιτυχημένη ομάδα, δεν την αλλάζεις». Το ίδιο ισχύει και για την πολιτική.

ΑΛΛΟ το ότι εδώ στην Ελλάδα παρεμβαίνουν εσωκομματικές ισορροπίες πάντα ή επικείμενες εκλογές! Οπότε χρειαζόμαστε “λαϊκότροπες”, “φιλικές”, ψηφοθηρικές ομάδες στα κυβερνητικά σχήματα…

ΑΥΤΟ δεν σημαίνει, άραγε, κι ο πολυθρύλητος κυβερνητικός ανασχηματισμός;

Η ΣΥΝΑΦΕΙΑ ποδοσφαίρου-πολιτικής είναι πασίγνωστη. Όχι μόνο μεταφορικά, αλλά και κυριολεκτικά. Η ορολογία τους αλληλοσυνδέεται συχνά: τα “αυτογκόλ” των κομμάτων, οι διακομματικές “μετεγγραφές”, οι “ρεβάνς”, τα “γερά ατού”, οι “ύπουλες επιθέσεις”, “ο πάγκος” με τα αναπληρωματικά μέλη κ.λπ., χρησιμοποιούνται ακριβώς με το ίδιο νόημα.

…ΞΕΡΕΤΕ η λέξη Μούντιαλ (Mundial) είναι λατινογενής. Και δεν είναι τυχαία η υιοθέτησή της: εκεί στη Λατινική Αμερική το ποδόσφαιρο είναι, εκτός από τρόπος ζωής, ένα φαντασιακό όνειρο βελτίωσης της ατομικής ζωής για όλους. Ταυτόχρονα και η πολιτική των χωρών εκεί έχει να κάνει με το ποδόσφαιρο. Γι’ αυτό και είναι πάντα εκρηκτική…

ΠΟΛΙΤΙΚΗ και Ποδόσφαιρο σχεδόν ταυτίζονται. Με τη… λεπτή διαφορά ότι η πολιτική προβάλλει το ποδόσφαιρο ως βιτρίνα για μια δήθεν “ευτυχισμένη” κοινωνία. Ή, για αποπροσανατολισμό του λαού από τα καυτά προβλήματά του! Πάντα πίσω από τις φανταχτερές εικόνες των αγώνων υπάρχει μια απαγορευμένη ζώνη φτώχειας, ανεργίας και οδομαχιών.

ΤΟ ΖΗΣΑMΕ κι εμείς εδώ, με τους “Ολυμπιακούς Αγώνες” που μας οδήγησαν στα… μνημόνια!

ΣΕ ΠΟΛΛΕΣ χώρες του πλανήτη, περισσότερο μετράει μια πάση θυσία διεθνής νίκη της ομάδας στο ποδόσφαιρο (όπως έγινε με την Βραζιλία στον πρώτο της αγώνα), παρά η λήψη ενός κοινωνικού μέτρου καταπολέμησης της πείνας και της δυστυχίας.

…Η ΒΡΑΖΙΛΙΑ, η φετινή διοργανώτρια του Παγκόσμιου Κυπέλου, κοινωνικοπολιτικά δεν είναι στα καλύτερά της. Η μεγάλη ανεργία, η εκτεταμένη διαφθορά, οι φαβέλες, η σπατάλη του δημόσιου χρήματος σε μια αμφίβολης ποιότητας “φαραωνική” οργάνωση Αγώνων κ.λπ., έχουν δημιουργήσει ένα εκρηκτικό πολιτικό μίγμα.

ΑΛΙΜΟΝΟ, λένε πολλοί, αν η ομάδα της Βραζιλίας δεν καταφέρει να πάρει το 6ο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα: οι πολιτικές εξελίξεις θα είναι ραγδαίες στη χώρα που κάθε μέρα αντιμετωπίζει και μεγαλύτερες οικονομικές προκλήσεις.

Στ.Γ.Κ., stcloris@yahoo.gr


Σχολιάστε