"Ο λόγος ο εφήμερος βαστά μόνο μια μέρα
το άρωμά του όμως κρατεί και νύχτα και ημέρα"
Στ.Γ.Κ., Νοε. 2010

Αυτοκτονική Παιδεία!

 

Αυτοκτονική Παιδεία (Χ.Ν., 13-6-14)

«Μαθήτρια στο Ηράκλειο αποπειράθηκε να αυτοκτονήσει την ώρα που έδινε εξετάσεις» (“Χ.Ν.”, 11/6/14)

ΖΩΗ σημαίνει συνεχείς αγώνες. Έτσι, το άγχος είναι αναπόσπαστο μέρος της. Υπάρχει ελεγχόμενο και δημιουργικό άγχος, όπως υπάρχει ανεξέλεγκτο και πολλές φορές καταστροφικό.

ΑΥΤΑ κανένα σχολείο δεν μας τα μαθαίνει, όπως και καμιά οικογένεια.

Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ της μαθήτριας στο Ηράκλειο δεν είναι σπάνια. Ούτε η τελευταία. Σχεδόν κάθε χρόνο έχουμε μαθητικές απόπειρες αυτοκτονίας ή και αυτοκτονίες λόγω αποτυχιών στις εξετάσεις. Ακόμη και σε Γυμνασιακές ηλικίες!

ΙΣΩΣ, είμαστε η μόνη χώρα στην Ε.Ε. που επικεντρώνει την ουσία της Παιδείας της στις… εξετάσεις.

ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ αυτό ακριβώς το εξετασιοκεντρικό σύστημα που γεννά το φόβο της αποτυχίας. Που με τη σειρά της φέρνει την απογοήτευση αχρηστεύοντας κάθε θέληση για ζωή. …

Η ΟΥΣΙΑ της Παιδείας δεν πρέπει να επικεντρώνεται στη βαθμοθηρία και στην “άπαξ” επιτυχία ή αποτυχία. Δεν είναι όλα “κορώνα ή γράμματα”. Νομίζουμε πως η Παιδεία θα έπρεπε να παρέχει μια πραγματική, ελεύθερη μόρφωση από απερίσπαστους οικονομικά και ικανούς παιδαγωγικά εκπ/κούς που έτσι να διαμορφώνουν υγιώς σκεπτόμενους και δημοκρατικούς πολίτες.

Η ΑΤΥΧΙΑ με την Ελληνική Παιδεία είναι ότι αυτή εξακολουθεί να αποτελεί κομματικό “λάφυρο”. Κι όταν κατακτηθεί, “λεηλατείται” από δομές και προσωπικό, τώρα από καταργήσεις θέσεων και απολύσεις, από επί τούτου γλίσχρους μισθούς.

ΚΑΘΕ κόμμα που ανεβαίνει (ή, πρόκειται να ανεβεί) στην εξουσία εφαρμόζει τη δική του “εκπαιδευτική πολιτική” (που ονομάζει “μεταρρύθμιση”). Στην πραγματικότητα καταστρέφει ή διαστρεβλώνει τελείως ό,τι έχουν δημιουργήσει οι προηγούμενοι.

ΟΙ ΑΝΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΙ δίνουν και παίρνουν στο νευραλγικό τομέα της Παιδείας. Σκεφθείτε μόνο ότι στα 5 χρόνια κρίσης έχουμε δει 4 υπουργούς να αλλάζουν (Διαμαντοπούλου, Μπαμπινιώτης, Αρβανιτόπουλος, Λοβέρδος). Και έπεται συνέχεια…

ΚΙ ΟΜΩΣ…! Από την κρίση που περνάμε μόνο μια σωστή, “εθνική” (εννοούμε διακομματική) σχεδίαση Παιδείας με προοπτική δεκαετίας, με Υπουργό Παιδείας διακομματικό, θα μας βγάλει σώους. Αλλά, κάτι τέτοιο δεν βλέπουμε πουθενά στον ορίζοντα.
Στ.Γ.Κ., stcloris@yahoo.gr

 


Σχολιάστε