"Ο λόγος ο εφήμερος βαστά μόνο μια μέρα
το άρωμά του όμως κρατεί και νύχτα και ημέρα"
Στ.Γ.Κ., Νοε. 2010

Εκλογοαναλύσεις

ΟΙ ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ

ΕΙΘΙΣΤΑΙ μετά από κάθε εκλογική αναμέτρηση να ακολουθούν αναλύσεις από κομματικά στελέχη ή ειδικούς εκλογολόγους.

ΤΙΣ περισσότερες φορές «ερμηνεύονται» κατά το δοκούν των κομμάτων και όχι της πραγματικότητας.

ΤΑ μηνύματα που στέλνουν οι ψηφοφόροι δεν λαμβάνονται σχεδόν ποτέ υπόψη. Ούτε και τα συμπεράσματα των ειδικών, ώστε να έχουμε σοβαρές αλλαγές στο πολιτικό σκηνικό.

Η ΕΞΟΥΣΙΑ είναι γλυκιά γι αυτούς που την κατέχουν και γίνεται γλυκύτερη, σαν προσδοκία, γι αυτούς που είναι εκτός.

ΣΤΗΝ πολιτική είναι μεγάλη σοφία να ξέρεις πότε πρέπει να αποσύρεσαι από τη δημόσια ζωή και πότε να επανέρχεσαι. Αυτή τη σύνεση δεν την έχουν όλοι.

ΜΕΤΑ από ένα εκλογικό αποτέλεσμα, συνήθως οι μεγάλες παρατάξεις θεωρούν εαυτούς… νικητές. Καμιά δεν είναι ηττημένη!

ΑΣ ΠΟΥΜΕ: ενώ τα ποσοστά όλων των κομμάτων στις ευρωεκλογές (πλην ΚΚΕ) έχουν ελαττωθεί από εκείνα των εθνικών εκλογών (2012), όλοι ισχυρίζονται ότι… κέρδισαν!

ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ ανατροπή δεν είδαμε στις εκλογές για την Τ.Α. (όπου κυριάρχησαν οι “ανεξάρτητοι”), ενώ η διασπορά ενός μεγάλου ποσοστού ψήφων σε μικρότερα κόμματα καθώς και η μεγάλη αποχή από τις κάλπες, δεν… λαμβάνονται υπόψη από τους ειδήμονες!

Ο ΛΑΟΣ πάντα κάτι θέλει να πει σε όλους, αλλά κανείς δεν τον ακούει. Τι λέει, εδώ και χρόνια; «Βρείτε τα και μια φορά μεταξύ σας, για το καλό του τόπου»!

ΓΙΑ μας, βέβαια, τους απλούς ψηφοφόρους προέχει η καθημερινότητα. Κι αυτή δυστυχώς δεν αλλάζει ή, τουλάχιστον για πολύ καιρό ακόμη δεν πρόκειται να αλλάξει.

Η ΣΗΜΕΡΙΝΗ ημέρα είναι όμοια με τη χθεσινή, όπως και με την αυριανή. Απλά, τη διαχείριση των σοβαρών δημοτικών και περιφερειακών προβλημάτων αναλαμβάνουν καινούργια πρόσωπα.

ΤΟΥΣ ευχόμαστε καλή δύναμη, υπομονή, επιμονή και κυρίως μετατροπή των υποσχέσεών τους σε πράξεις. (Στ.Γ.Κ.)

 

ΚΡΙΣΗ…

Η ΚΡΙΣΗ φτάνει στο τέλος της! Τουλάχιστον, αυτό ισχυρίζονται ποικιλώνυμοι εμβριθείς οικονομολόγοι, διεθνείς αναλυτές, επενδυτές, οίκοι αξιολόγησης, Τύπος.

ΤΟ πρόβλημα δεν είναι αν και πώς τελειώνει η κρίση, αλλά τι συμβαίνει με την τρομακτική ανεργία των νέων, με το status των εργασιακών σχέσεων, με τους μισθούς και τις συντάξεις που συνεχώς ελαττώνονται, με την εσωτερική μετανάστευση, με τη λαθρομετανάστευση, με την ανάπτυξη που όλο… έρχεται και ποτέ δεν φτάνει!

ΤΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ Μαρίν Λεπέν στη Γαλλία-και όχι μόνο- όπου ένας στους τέσσερις Γάλλους ψήφισε “Εθνικό Μέτωπο”, η άνοδος των ακροδεξιών και ευρωσκεπτικιστικών κομμάτων και η αναμενόμενη αύξηση του ποσοστού ανεργίας στην Ε.Ε. (και στις ΗΠΑ), μάλλον δηλώνουν ότι η κρίση, με όλα τα αρνητικά της, συνεχίζεται. Με οποιαδήποτε κυβέρνηση κι αν έχουμε στην Ελλάδα.

ΕΚΤΟΣ κι αν κάτι αλλάξει στην Ευρώπη… (Στ.Γ.Κ.)

 

…ΚΑΙ ΠΑΙΔΕΙΑ

ΚΑΤΑ την άποψή μας, απαιτούνται άμεσα σοβαρές αλλαγές στην οικονομική πολιτική που εφαρμόζεται από τη Γερμανία και τις Βρυξέλλες, τόσο στις χώρες του Νότου όσο και σε άλλες χώρες της Ε.Ε. Κι αυτό πριν φτάσει στο απροχώρητο ο ευρωπαϊκός εθνικισμός που ελλοχεύει. Γιατί τότε θα έχουμε βίαιη διάλυση της Ε.Ε. εις τα εξ ων συνετέθη.

ΓΙΑ το λόγο αυτό πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα στην Παιδεία των πολιτών της Ε.Ε. Κυρίως, πρέπει επιτέλους να δημιουργηθεί το όραμα της “Ευρώπης των λαών”. Όχι μιας Ευρώπης κατευθυνόμενης από μια κάστα ισχυρών εθνών.

“ΥΠΑΡΧΕΙ ένα παράδοξο στην Ευρώπη…”, λέει ο Adrian Tripp, Διευθύνων Σύμβουλος Ευρωπαϊκών Βραβείων (στην «Κ», 24-25/5/14). Και συνεχίζει: “Ενώ έχουμε τεράστιο πρόβλημα με την υψηλή ανεργία στους νέους, όλες οι επιχειρήσεις που γνωρίζω παραπονιούνται για ελλείψεις σε εξειδικευμένο προσωπικό”.

ΑΥΤΟ σημαίνει ότι, εφόσον μια Παιδεία ακολουθεί τις επιταγές της Οικονομίας, καλόν είναι να προσαρμόζεται εν μέρει και σ’ αυτές. Αυτό τουλάχιστον κάνουν οι λεγόμενες προηγμένες χώρες, ώστε να έχουν ικανά στελέχη στις επιχειρήσεις τους.

ΕΜΕΙΣ στην Ελλάδα, όχι μόνον έχουμε εξαρθρώσει τελείως την Παιδεία, ώστε να κατατάσσεται αυτή τελευταία στις χώρες της Ε.Ε., αλλά εξακολουθούμε να κλείνουμε και άλλα σχολεία! (Στ.Γ.Κ.)

 

ΜΕ ΑΛΛΑ ΛΟΓΙΑ

Κύριε πρόεδρε,

Διαβάσατε την τοποθέτηση των γερμανικών μέσων ενημέρωσης για τις ευρωεκλογές στη χώρα μας; Λένε:

“Η ημέρα των ευρωεκλογών χαρακτηρίζεται από τουλάχιστον δύο εθνικές (sic) καταστροφές: την τεράστια (!) εκλογική επιτυχία της ριζοσπαστικής Αριστεράς (ΣΥΡΙΖΑ) στην Ελλάδα και την επέλαση των ακροδεξιών στη Γαλλία”!

Εντάξει! Ως συνήθως οι Γερμανοί συγκρίνουν μη συγκρίσιμα πράγματα. Σε ό, τι αφορά την Ελλάδα, στην πραγματικότητα μιλάμε για … στροφή μεγάλης μερίδας των ψηφοφόρων, αλλά όχι και για “καταστροφή”!

Αλλά βλέπετε, αυτήν την… τροφή θέλουν οι εργολάβοι των γερμανικών ειδήσεων για τους πολίτες τους!

ΕΡΜΟΛΑΟΣ

 


Σχολιάστε