"Ο λόγος ο εφήμερος βαστά μόνο μια μέρα
το άρωμά του όμως κρατεί και νύχτα και ημέρα"
Στ.Γ.Κ., Νοε. 2010

Αναμενόμενη εικόνα (σχόλια, Χ.Ν., 20-5-14)

 

 

ΑΝΑΜΕΝΟΜΕΝΗ ΕΙΚΟΝΑ

 

ΜΕ τη ρευστότητα που υπήρχε διάχυτη κατά την προεκλογική περίοδο, κάθε δημοσκοπική πρόβλεψη ήταν εκ των προτέρων καταδικασμένη.

 

ΑΥΤΟ αποδείχθηκε απ΄ τις προχθεσινές εκλογές. Κανείς δεν πανηγυρίζει, κανείς δεν εφησυχάζει.

 

ΟΙ ΨΗΦΟΦΟΡΟΙ για άλλη μια φορά απέδειξαν ότι οι Αυτοδιοικητικές εκλογές δεν αποτελούν -κι ούτε πρέπει να είναι- πεδίο κομματικών, ιδεολογικών ή ψηφοθηρικών διλημματικών και εκφοβιστικών αντιπαραθέσεων.

 

ΟΥΤΕ καν να θεωρούνται πρόκριμα άλλων εκλογών (εθνικών, ευρωεκλογών). Αυτές οι εποχές πέρασαν.

 

ΕΙΝΑΙ καθαρά τοπικές, αυτόνομες εκλογές. Ο κόσμος επιλέγει συνήθως αυτούς που έχουν έργο πίσω τους, ή αυτούς που τον πείθουν για κάτι καλύτερο.

 

ΕΞΑΛΛΟΥ, τα πρώτα συμπεράσματα είναι εμφανή: υπάρχει διάσταση στη συμπεριφορά του εκλογικού σώματος ανάμεσα στα μεγάλα Κέντρα (Αθήνα, Πειραιάς, Θεσσαλονίκη κ.λπ.) και στην υπόλοιπη χώρα.

 

ΟΙ πολώσεις με ακραίες λεκτικές επιθέσεις δεν πείθουν. Ο κόσμος εύκολα κατανοεί στο πού αποβλέπουν.

 

ΔΕΝ μπορεί κανείς να μιλά με τους ίδιους όρους στο Κέντρο και στην Περιφέρεια της χώρας: τα προβλήματα είναι διαφορετικά, ενώ και η προσπάθεια πολιτικοποίησής τους δεν είναι πάντα επιτυχής.

 

ΣΤΑ μεγάλα κέντρα οι ψηφοφόροι είναι απρόσωποι, γι αυτό ψηφίζουν προβλήματα. Στην περιφέρεια, «όλοι μας γνωριζόμαστε» και ψηφίζουμε μάλλον πρόσωπα.

 

ΕΙΝΑΙ εντυπωσιακή η προτίμηση των ψηφοφόρων προς τους λεγόμενους κομματικούς «αντάρτες», αλλά και προς όσυς κατέβηκαν αχρωμάτιστοι.

 

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΖΕΙ επίσης η μεγάλη αποχή. Κάτι που σημαίνει πως ο κόσμος εξακολουθεί να μην εμπιστεύεται το παρόν πολιτικό σύστημα

 

ΕΠΙΣΗΣ, όσο εύλογο κι αν θεωρεί κανείς το πρόβλημα του νεοφασισμού στη χώρα με την κρίση, είναι πολύ ανησυχητικό το φαινόμενο της αλματώδους ανόδου της «Χρυσής Αυγής» στην Αττική. Αυτό πρέπει να προβληματίσει όλα τα κόμματα και κυρίως όσους χαράσσουν την οικονομική και κοινωνική πολιτική της χώρας. Νομίζουμε πως αυτό είναι και το ηχηρότερο μήνυμα. (Στ.Γ.Κ.)

 

 

 

ΠΕΡΙΕΡΓΟΣ ΜΑΗΣ

ΣΤΟ τρίτο δεκαήμερο του Μάη και στο ενδιάμεσο δυο εκλογικών αναμετρήσεων, ο μήνας δείχνει τις παραξενιές του: άστατος καιρός («στον κακό τον τόπο, Μάη μήνα βρέχει», άστατα εκλογικά αποτελέσματα («ανατροπές που δεν ήλθαν»).

Αυτός ο μήνας στη λαϊκή αντίληψη παραμένει δίσημος: εμπεριέχει το καλό και το κακό, την ομορφιά και την ασχήμια, το απερχόμενο και το προσδοκώμενο, την αναγέννηση της φύσης και το θάνατο του χειμώνα.

ΤΑ χιόνια στις μαδάρες έλιωσαν, οι κομματικοί σχεδιασμοί «λιώνουν» κι αυτοί, ενώ τα κομματικά επιτελεία της αντιπολίτευσης, αλλά και οι απλοί πολίτες αναμένουν (ο καθένας για λογαριασμό του) την πολυπόθητη… ανατροπή: το καλοκαίρι οι μεν, την αλλαγή των συσχετισμών στο πολιτικό σκηνικό. Βέβαια, σαν τις ξαφνικές μαγιάτικες βροχές, υπάρχει πάντα και η περίπτωση του απρόβλεπτου. Οπότε… (Στ.Γ.Κ.)

 


Σχολιάστε