"Ο λόγος ο εφήμερος βαστά μόνο μια μέρα
το άρωμά του όμως κρατεί και νύχτα και ημέρα"
Στ.Γ.Κ., Νοε. 2010

Πρωτομαγιά-2014

 

ΟΙ… ΞΕΝΟΙΑΣΤΕΣ «ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΕΣ»

ΟΙ ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΕΣ «πρωτομαγιές», με τη μεγάλη ανεργία, τα λουκέτα στα μαγαζιά, την τρομακτική ύφεση, το άγχος της εργασίας, το μεροκάματο του τρόμου, τις αυτοκτονίες, το κατακερματισμένο και αναξιόπιστο συνδικαλιστικό κίνημα…, περνούν χρόνο το χρόνο πιο σιωπηλές, πιο άχρωμες. Ίσως και απαρατήρητες…

ΒΕΒΑΙΑ, πριν μόλις 10 χρόνια, η αμεριμνησία, η αφέλεια, η ασφάλεια -ίσως και η αθωότητα- διοχετευόταν επί τούτου στις επόμενες γενιές, ώστε η μέρα να «γιορτάζεται» λαμπρά! Λίγοι τότε αγωνιζόντουσαν, πολλοί απολάμβαναν. Κανείς δεν υποψιαζόταν τη «βόμβα της κρίσης» πάνω στην οποία καθόμασταν.

…ΠΕΡΙΕΓΡΑΦΕ, λοιπόν, τότε έτσι την Πρωτομαγιά μια μικρή μαθήτρια, η Δέσποινα Π. (Ε΄ τάξη Δημοτικού, Μ. Παναγιάς Χαλκιδικής, «Τα Μελισσόπουλα»- μαθητικό περιοδικό, Μάης-Ιούνης, 2004):

«Η ημέρα αυτή όμως είναι αφιερωμένη και στην άνοιξη. Έτσι πηγαίνουμε στην εξοχή από το πρωί και μαζεύουμε λουλούδια για να φτιάξουμε το μαγιάτικο στεφάνι, που θα το κρεμάσουμε στην εξώπορτα του σπιτιού μας και θα μείνει εκεί ολόκληρο το Μάη. Ψήνουμε κρέατα, πίνουμε κρασί, τραγουδάμε, χορεύουμε και γενικά περνάμε μια ωραία και ξένοιαστη μέρα στην όμορφη και ανθισμένη φύση. Το Μάη γιορτάζει όλη η φύση, αλλά δυστυχώς υπάρχουν άνθρωποι που δεν σέβονται τη φύση και τις ομορφιές της…»

ΣΗΜΕΡΑ τα πράγματα έχουν αλλάξει δραματικά. Όχι βέβαια στη φύση. Αυτή πάντα θα φέρνει τις ανοιξιάτικες ομορφιές της αυτή τη μέρα.

ΟΙ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΕΣ είναι όλο και πιο απογοητευτικές σε ό, τι αφορά τους άλλοτε «εργατικούς αγώνες». Η «εργατιά» είναι διαμοιρασμένη και κομματοκρατούμενη. Ο συνδικαλισμός είναι σχεδόν ανύπαρκτος ή φοράει «στενές» κομματικές παρωπίδες.

ΤΑ ΚΕΚΤΗΜΕΝΑ (8+8+8), για τα οποία τόσο αίμα έχει χυθεί, πρέπει να ξανακατακτηθούν. Η ζωή συρρικνώθηκε, ενώ και η ελπίδα είναι στα αζήτητα. Έχουμε τους πολιτικούς που μάς αξίζουν… Άλλη μια Πρωτομαγιά ξημέρωσε, χωρίς ουσιαστικό νόημα, αμίλητη, λυπημένη και πολύχρωμη. (Στ.Γ.Κ.)

ΓΙΑ ΠΟΙΑ ΕΥΡΩΠΗ ΜΙΛΑΜΕ;

ΟΙ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ εκλογές ανέκαθεν επισκιάζουν τις ευρωεκλογές. Παρ΄ όλο ότι οι δεύτερες είναι εξίσου σημαντικές με τις πρώτες.

 

ΜΕ ΨΗΦΟΘΗΡΙΚΑ και παράλογα εν πολλοίς διλήμματα του τύπου «Μέρκελ ή ΣΥΡΙΖΑ», δεν κερδίζονται οι εντυπώσεις. Ο κόσμος επιθυμεί και την Ευρώπη και τον ΣΥΡΙΖΑ, εφόσον φυσικά ο ίδιος μιλάει «ευρωπαϊκά» και ενημερώνει για το «ευρωπαϊκό» πρόγραμμά του.

 

ΛΕΜΕ «ευρωεκλογές» κι αναρωτιόμαστε: όταν βρεθούμε άραγε πάνω από την κάλπη, ποια Ευρώπη θα ψηφίσουμε; Ακούμε ποτέ από τους ιθύνοντες να γίνεται λόγος γι αυτήν; Έτσι, όλοι έχουμε μάλλον την αίσθηση ότι οι ευρωεκλογές είναι συνέχεια ή πρόκριμα των… εθνικών εκλογών.

 

ΔΕΝ είναι δυνατόν στις ευρωεκλογές να τοποθετείται κανείς «μνημονιακά» ή «αντιμνημονιακά»! Τι νόημα έχει για τις άλλες χώρες μια προσωπική δική μας διαμαρτυρία;

 

Ή ΘΕΛΟΥΜΕ την Ευρώπη και τη βελτιώνουμε ψηφίζοντας τους ικανότερους, που με τις γνώσεις τους θα κάνουν την αλλαγή εκ των έσω, ή δεν θέλουμε την Ευρώπη, δεν συμμετέχουμε σ΄ αυτήν και φεύγουμε. Κι όμως, η πλειονότητα των Ελλήνων επιθυμεί και ευρώ και Ευρώπη.

 

…Η ΑΓΩΝΙΑ για το μέλλον της Ε.Ε. (και της χώρας μας) εκφράστηκε μέσα από 4 εμπεριστατωμένες εισηγήσεις ισάριθμων αξιόλογων ανθρώπων, στο «Πνευματικό Κέντρο των Χανίων» (28/4/14), σε εκδήλωση της «Ορθόδοξης Ακαδημίας Κρήτης».

 

Σ΄ΑΥΤΗΝ, ο πρώην δοκιμασμένος και επιτυχημένος υπουργός του ΠΑΣΟΚ κ. Αλ. Παπαδόπουλος τόνισε την κρισιμότητα των αποφάσεων που θα ληφθούν στην Ε.Ε. το Σεπτέμβριο, για το μέλλον της Ε.Ε. και της Ελλάδας. Οπότε, μια εθνική συνεννόηση σε πολιτικό επίπεδο είναι αναγκαίος μονόδρομος. Ο Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνάτιος μίλησε για την έλλειψη των χριστιανικών αρχών στην Ε.Ε., αλλά και ενός ουσιαστικού ουμανισμού, ενώ ο ομότιμος καθηγητής του ΕΜΠ και ακαδημαϊκός κ. Θ. Τάσιος τόνισε τη δημοκρατικότητα μεν των ευρωπαϊκών θεσμών, την έλλειψή τους δε στη χώρα μας. Τέλος, ο νεαρός Κ. Κυρανάκης (πρόεδρος των νέων της Ευρώπης-Ευρ. Λαϊκό Κόμμα), υποψήφιος ευρωβουλευτής της Ν.Δ., αναφέρθηκε στη γραφειοκρατία των ευρωπαϊκών θεσμών και την απογοήτευση των νέων Ευρωπίων, όταν μάλιστα η ανεργία τους βρίσκεται πολύ ψηλά.

ΚΙ ΟΜΩΣ, σε μια τόσο σημαντική εκδήλωση ελάχιστοι «ενδιαφερόμενοι πολιτευτές» παρευρέθησαν, όπως μικρό ήταν και το ακροατήριο. Τι να υποθέσουμε; Άγνοια; Κακή συγκυρία; Αδιαφορία…; (Στ.Γ.Κ., stcloris@yahoo.gr)

 

ΕΙΚΟΝΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ

-ΧΘΕΣ (29/4) γιορτάστηκε και στα Χανιά η Παγκόσμια Ημέρα Χορού. Με τι άλλο, παρά με χορούς και παραδοσιακή μουσική σε πολλά σημεία της πόλης (φωτό, 1). Ευσταλείς νέοι και πανέμορφες, αεράτες Κρητικοπούλες έδειξαν για πολλοστή φορά σε ντόπιους και ξένους πως ο χορός, η χάρη, η κίνηση κι ο ρυθμός του, το μόνο που αποπνέουν σ΄ αυτές τις σκοτεινές μέρες είναι, πλην της διασκέδασης, έστω και λίγη, αισιοδοξία. Μια ανάσα δηλαδή που τη χρειαζόμαστε.

-ΤΟ να πετύχεις το παλιό λιμάνι των Χανίων σε ώρα ανοιξιάτικου σούρουπου, με τα σύννεφα να κοκκινίζουν από τον δύοντα ήλιο και τα φώτα στα μαγαζιά να αχνοφέγγουν, νομίζουμε πως είναι κάτι τι το εξαιρετικά όμορφο (φωτό, 2, λιμάνι, Στ.Γ.Κ.). Δικαιολογημένα, λοιπόν, τα Χανιά μας, αποτελούν σύμφωνα και με πρόσφατη έρευνα, τον τρίτο πόλο έλξης για φωτογραφίσεις στην Ελλάδα. (Στ.Γ.Κ.)

ΜΕ ΑΛΛΑ ΛΟΓΙΑ

Κύριε πρόεδρε,

 

Ευτυχώς, το χιούμορ δε λείπει από τους διαξιφισμούς των υποψηφίων για τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Όπως, για παράδειγμα, της υποψηφίας του ΣΥΡΙΖΑ, για την Περιφέρεια της Κ. Μακεδονίας, κας Δέσποινας Χαραλαμπίδου που παρεμβαίνοντας στη διαμάχη Τζιτζικώστα-Ιωαννίδη (Ν.Δ.) σχετικά με τις εξορύξεις χρυσού σε Χαλκιδική και Σέρρες, είπε:

«Φαίνεται πως στην περίπτωση των δύο εκλεκτών της κυβέρνησης Σαμαρά, ισχύει η γνωστή φράση: “Ο χρυσός τους φέρνει πιο κοντά”…»!  …Άδικο έχει;

ΕΡΜΟΛΑΟΣ


Σχολιάστε