Ουκρανική ραψωδία (Χ.Ν., 4-3-14)
Posted on 4 Μαρ, 2014 in Κείμενα, Σχόλια | 0 commentsΣΤΗΝ Ουκρανία, όπως πριν από 40 χρόνια στην Κύπρο, επιβεβαιώνεται η παλιά ρήση του Κλάουζεβιτς, που θέλει την πολιτική να έπεται ενός πολέμου και να αποτελεί «συνέχιση του πολέμου με άλλα μέσα».
Η ΔΙΕΘΝΗΣ πρακτική των Μεγάλων Δυνάμεων (καθώς και της Τουρκίας) είναι απλή: δημιουργείς σε μια χώρα ύψιστης γεωπολιτικής ή ενεργειακής σημασίας (Ουκρανία – Κύπρος) προστριβές: ιδίως όταν υπάρχουν σ’ αυτή δυο ισχυρές αντιμαχόμενες κοινότητες. Καταλαμβάνεις αυθαίρετα ένα τμήμα (βόρεια Κύπρος – Κριμαία) δημιουργώντας έτσι ένα ισχυρό προγεφύρωμα «de facto».
ΕΠΕΙΤΑ, εφόσον χρειαστεί, κάθεσαι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, όπου πάλι έχεις να κερδίσεις (“de jure”), μια και έχεις το πάνω χέρι!
ΓΝΩΣΤΕΣ πρακτικές, γνωστότερα τα αποτελέσματά τους. Στην Κύπρο σήμερα, ένα ενιαίο κράτος κινδυνεύει να γίνει διζωνική δημοκρατία. Στην Ουκρανία, μετά την Κριμαία, το δεύτερο βήμα της Ρωσίας θα είναι κάτι ανάλογο, προκειμένου να προστατευθούν οι Ρωσο-Ουκρανοί.
ΤΙ κι αν ωρύονται οι άλλοι «Μεγάλοι» (Η.Π.Α., Βρετανία, Γαλλία κ.λπ.) ή ο Ο.Η.Ε., το ΝΑΤΟ, διεθνείς Οργανισμοί κ.λπ. «Σκύλος που γαβγίζει» στη διεθνή διπλωματία, «δεν δαγκώνει». Πάνε περίπατο οι… τιμωρητικές επεμβάσεις των Μεγάλων, εφόσον δεν θίγονται δικά τους ζωτικά συμφέροντα.
ΕΤΣΙ, οι απειλές για οικονομικό εμπάργκο εναντίον της Ρωσίας είναι αστείες, όταν το ρωσικό φυσικό αέριο που προμηθεύεται η Ε.Ε., περνάει από την Ουκρανία!
ΕΧΟΥΜΕ μπει στον αστερισμό των διασπάσεων κρατών και τη δημιουργία δικοινοτικών ή πολυκοινοτικών δημοκρατιών, ελεγχομένων απόλυτα από άλλες δυνάμεις. Το «διαίρει και βασίλευε» στο μεγαλείο του, σε έναν αιώνα που προοιωνίζεται εξίσου σκοτεινός με τους προηγούμενους.
Στ.Γ.Κ., stcloris@yahoo.gr
Follow us: @HaniotikaNea on Twitter | haniotika.nea on Facebook