"Ο λόγος ο εφήμερος βαστά μόνο μια μέρα
το άρωμά του όμως κρατεί και νύχτα και ημέρα"
Στ.Γ.Κ., Νοε. 2010

Αισιοδοξία, ψυχραιμία και λογική: τα μόνα που μας σώζουν

 

(Ένα πολύ ωραίο κείμενο που διάβασα και σας το συνιστώ ανεπιφύλακτα. Τουλάχιστον, θα σας αλλάξει τη θέαση των πραγμάτων, όπως συνήθως τη βλέπουμε όλοι.

Έτσι κι αλλιώς, να συνεχίζουμε να τα βλέπουμε όλα μαύρα, ενώ κάτι αλλάζει στον ορίζοντα, μόνον εμάς βλάφτει.  Και κυρίως την ψυχοσωματική υγεία μας.

Προσοχή λοιπόν… Στ.Γ.Κ.)

(…) Αλλαγή οπτικής γωνίας και τρόπου σκέψης

Στη δουλειά μου οι άνθρωποι συχνά ξεκινούν την κουβέντα μας λέγοντας ότι έχουν βαρεθεί να βλέπουν τα πράγματα από την ίδια σκοπιά, επειδή αυτό τους κάνει να αισθάνονται άσχημα, στεναχωρημένοι, θυμωμένοι, απογοητευμένοι, απαισιόδοξοι (διαλέξτε το επίθετο που περιγράφει τη δική σας κατάσταση), έχοντας στόχο να αλλάξουν κάτι. Συχνά, αυτό το «κάτι» που πρέπει να αλλάξει δεν είναι η πραγματικότητα, οι συνθήκες και οι καταστάσεις, κάτι στο οποίο δε μπορούμε να έχουμε έλεγχο, αλλά ο τρόπος σκέψης του ανθρώπου, ή η οπτική γωνία από την οποία βλέπει τα πράγματα. Είναι τόσο απλό, αλλά και ταυτόχρονα τόσο πολύπλοκο, με την έννοια ότι χρειάζεται εξάσκηση, σαν να μαθαίνει κανείς να μιλάει μια ξένη γλώσσα.

Για να αλλάξει κανείς τον τρόπο σκέψης του, και άρα τον τρόπο με τον οποίο ερμηνεύει την πραγματικότητά του, χρειάζεται καταρχήν να δώσει «άδεια» στον εαυτό του να κάνει κάτι τέτοιο. Χρειάζεται να επιλέξει κανείς να δει μια πιο θετική πλευρά της άσχημης ή δύσκολης κατάστασης. Μπορείτε να ξεκινήσετε με κάτι τόσο απλό όσο η φράση «βαρέθηκα να βλέπω τα πράγματα με τον ίδιο αρνητικό τρόπο, με κάνει να νιώθω λύπη, εκνευρισμό, άγχος, θυμό, στεναχώρια… (διαλέξτε αυτό που περιγράφει το πώς νιώθετε εσείς) -επιλέγω να αλλάξω την οπτική μου γωνία». Γράψτε αυτό το μήνυμα σε ένα χαρτάκι και κολλήστε το σε σημείο που να το βλέπετε καθημερινά, βάλτε το στην υπενθύμιση στο κινητό σας ή οτιδήποτε άλλο σας βολεύει και θα σας κάνει να το δείτε.

Στη συνέχεια, επιλέξτε να επικεντρώσετε την προσοχή σας σε μια άλλη άποψη της κατάστασης. Αυτό δε σημαίνει ότι ξεγελάτε ή κοροϊδεύετε τον εαυτό σας, ούτε ότι αρνείστε την πραγματικότητά σας, αλλά ότι επιλέγετε να επιτρέψετε στον εαυτό σας να δει κάτι άλλο πέρα από το αρνητικό. Με αυτό τον τρόπο παίρνετε το τιμόνι της ζωής ξανά στα χέρια σας. Εντοπίστε κάτι στην κατάσταση που σας κάνει να χαμογελάτε, ή που, τουλάχιστον, δε σας κάνει να συνοφρυώνεστε.

Χρησιμοποιήστε τη διάθεσή σας ως βαρόμετρο της καθημερινότητάς σας: τσακώστε τον εαυτό σας στα πράσα όταν αισθάνεστε άσχημα. Στη συνέχεια, αναρωτηθείτε σε ποιο στοιχείο ακριβώς της κατάστασης επικεντρώνεστε και νιώθετε έτσι άσχημα. Οδηγήστε τη σκέψη σας σε άλλο μονοπάτι, σε κάτι ουδέτερο, ή, ακόμα καλύτερα, σε κάτι που σας ευχαριστεί. Για παράδειγμα, αν έχετε εκνευριστεί με έναν φίλο σας, σκεφτείτε μια άλλη σκέψη, κάτι που ο ίδιος φίλος έχει κάνει και σας έχει φέρει το χαμόγελο στα χείλη. Αν σας απασχολεί το θέμα της οικονομικής κρίσης, σκεφτείτε κάτι που υπάρχει στη ζωή σας και είναι όμορφο και σας φέρνει χαρά. Αν πρόκειται για κάποιο πρόβλημα που νομίζετε ότι δεν μπορείτε να λύσετε, υπενθυμίστε στον εαυτό σας ότι όλα τα προβλήματα έχουν κάποια λύση και ότι θα βρείτε λύση κάποια στιγμή.

Προφανώς μπορείτε να επιστρέψετε στην αρνητική σκέψη, αν το επιθυμείτε, αλλά το σημαντικό είναι να συνειδητοποιήσετε ότι έχετε την επιλογή να κατευθύνετε την προσοχή σας στο αρνητικό ή το θετικό μιας κατάστασης. Συχνά το καλό και το κακό, το όμορφο και το άσχημο συνυπάρχουν, οπότε είναι θέμα επιλογής που θα επικεντρώσουμε την προσοχή και την ψυχική μας ενέργεια.

Αφιερώστε λίγο χρόνο και σκεφτείτε τι θέλετε να αλλάξετε στη ζωή σας. Έπειτα, σκεφτείτε τα παραπάνω. Κάντε μια δοκιμή και απολαύστε την αίσθηση να ελέγχετε τις σκέψεις σας!

Σταδιακά, θα βελτιωθεί και η διάθεσή σας!

Πηγή: Boro.gr

[Το κείμενο είναι της Δρ Λίζας Βάρβογλη, Ph.D. Ψυχολόγου-Ψυχοθεραπεύτριας, Νευροψυχολόγου (greekpsychologypages.blogspot.gr)]

 

http://www.youtube.com/watch?v=_9L9oo6TAFc#t=60


Σχολιάστε