"Ο λόγος ο εφήμερος βαστά μόνο μια μέρα
το άρωμά του όμως κρατεί και νύχτα και ημέρα"
Στ.Γ.Κ., Νοε. 2010

Σχόλια (Χ.Ν., 6-2-14)

 

 

ΠΕΡΙ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ

Η ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑ του Οδ. Βουδούρη στις επικείμενες αυτοδιοικητικές εκλογές (για την περιφέρεια Πελοποννήσου), με τη σημαία του ΣΥΡΙΖΑ, προκάλεσε αναταράξεις τόσο στο «κόμμα του» (ΣΥΡΙΖΑ), όσο και σε άλλους αριστερούς χώρους. Ιδιαίτερα στη ΔΗΜ.ΑΡ. της οποίας το στέλεχος Θ. Μαργαρίτης (Τα Νέα, 4-2-14) δήλωσε:

«Αντιλαμβάνομαι τις αντιδράσεις που υπήρξαν στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ και μην ξεχνάτε ότι ο κ. Βουδούρης μέσα σε τρία χρόνια έχει αλλάξει τρία κόμματα. Και παρά τις πολλές αντιδράσεις που υπάρχουν στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ (σ.σ. εννοεί τους της Αριστερής Πλατφόρμας του κ. Λαφαζάνη), θεωρώ ότι ένας άνθρωπος που έχει αλλάξει τρία κόμματα σε τέτοιο χρονικό διάστημα είναι προφανώς επαγγελματίας πολιτικός, αλλά καλό είναι να καθίσει και λίγο σπίτι του…»

ΣΕ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ περιφερόμενους «από κόμμα σε κόμμα», οι οποίοι αλλάζουν «σαν τα πουκάμισα» τις ιδεολογικοπολιτικές πεποιθήσεις  και αρχές τους, τι εμπιστοσύνη να έχει κανείς;

ΚΑΠΟΤΕ, τέτοιους «σαλταδόρικους» τύπους, τους λέγαμε «αποστάτες» και «προδότες». Σήμερα προωθούνται ως πολυσυλλεκτικοί … ψηφοθήρες από κόμματα που, κατά τα άλλα, υπόσχονται καθαρότητα και «ανατροπή πολιτικών», με απόψεις, προγράμματα και-υποτίθεται-πιο υγιείς ενέργειες.

ΚΑΙ, εδώ που τα λέμε, σε τοπικό επίπεδο, ΣΥΡΙΖιώτες και μη, αναρωτιόμαστε για ποιο λόγο, άραγε, το κόμμα (ο ΣΥΡΙΖΑ) δεν υποστηρίζει την υποψηφιότητα ενός ήδη καταξιωμένου στελέχους του, του κ. Βάμβουκα; Μικροκομματικές αυτοδιοικητικές αντιπαλότητες, έλλειψη «τυφλής» υπακοής στο κόμμα, ή μήπως άλλες υπόγειες διαδρομές συμβαίνουν;

ΜΕ ΑΥΤΑ και με εκείνα, αντί, ο ΣΥΡΙΖΑ ως ανερχόμενη πολιτική δύναμη, να προσελκύσει με την πολιτική και την τακτική του τους σκοπεύοντες να απόσχουν από τις εκλογές, δε τους απωθεί έτσι περισσότερο στην αποχή; Θα απαλλαγούμε ποτέ, από τέτοιες παλαιοκομματικές τακτικές που μόνο πικρία προσφέρουν στους γνήσιους οπαδούς των κομμάτων; (Στ.Γ.Κ.)

 

ΧΙΟΥΜΟΡ Ή ΚΑΚΕΝΤΡΕΧΕΙΑ;

Ο ΠΡΩΗΝ υπουργός του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Η. Μόσιαλος, με αφορμή την πρόσφατη ομιλία του κ. Τσίπρα στην Κ.Ε. του κόμματος, σχετικά με τις υποψηφιότητες που υποστηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, είπε:

«Στον ΣΥΡΙΖΑ είναι γνωστό ότι υπάρχει έντονη θεατρική διάσταση της πολιτικής… Είναι συνηθισμένα αυτά. Είχαμε ακούσει για το Μνημόνιο που θα καταργηθεί με ένα άρθρο, μετά ακούσαμε για το επαχθές χρέος… Είναι ένα κόμμα υπό διαμόρφωση. Μοιάζει με κέικ που μπήκε στο φούρνο και φούσκωσε… Αυτά όλα θα τα εκτιμήσει ο λαός».

ΚΑΙ ΧΙΟΥΜΟΡ και κακεντρέχεια, δηλαδή! Χιούμορ γιατί εκφράζει μια ελληνική πολιτική πραγματικότητα. Κακεντρέχεια, γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ ακολουθεί πάγιες παλαιοπολιτικές τακτικές του ΠΑΣΟΚ-που σήμερα δημοσκοπικά βρίσκεται στα τάρταρα, λόγω μνημονίων.

ΕΝΤΑΞΕΙ, μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να μην είναι ακόμη «φουσκωμένο κέικ», αλλά με 30 συνιστώσες εντός του και μια ισχυρή «Αριστερά Πλατφόρμα» (του 30% του κόμματος),πως θα πείσει τον κόσμο για «ενιαία γραμμή και πολιτική»; Πώς θα πείσει για… αυτοδυναμία, για διαπραγμάτευση και σοβαρή διακυβέρνηση; Ή, μήπως τελικά, όταν γίνουν και οι εθνικές εκλογές, θα περιμένουμε να επαναληφθεί αυτό που έλεγε ο Χαρίλαος Φλωράκης ότι «Εμείς, και με το διάβολο θα συμμαχήσουμε προκειμένου να κυβερνήσουμε»; Ελπίζουμε πως ό,τι γίνεται, να μην επικεντρώνεται μόνο στη λέξη εξουσία. (Στ.Γ.Κ.)

======================================

ΟΙ ΣΕΙΣΜΟΙ

ΟΤΙ ο ελληνικός χώρος τυχαίνει να είναι σεισμογενής, δεν χρειάζεται να το υπενθυμίζουμε. Το λέει η πραγματικότητα. Αυτό που απαιτείται να λέγεται κάθε φορά που συμβαίνει κάπου στον ελλαδικό χώρο ένας σεισμός, είναι το ανέτοιμο του κράτους στο να  αντιμετωπίζει έκτακτες καταστάσεις.

 

ΔΕΝ εννοούμε τα ταξίδια των ιθυνόντων στον τόπο καταστροφής και τις υπουργικές συνάξεις, όπως συμβαίνει σήμερα στην Κεφαλονιά. Ιδιαίτερα στο Ληξούρι που τελευταία πλήττεται σχεδόν καθημερινά, εδώ και μια εβδομάδα από ισχυρούς μετασεισμούς.

ΑΥΤΟ που μας εκπλήσσει είναι όχι οι όποιες σωστές αποφάσεις παίρνονται από τα κυβερνητικά κλιμάκια, αλλά η βραδεία εκτέλεσή τους. Αποδεικνύεται για άλλη μια φορά ότι δεν υπάρχουν μηχανισμοί άμεσης εφαρμογής των μέτρων.  Ή, κι αν υπάρχουν, λειτουργούν μάλλον αναποτελεσματικά.

ΑΝΑΛΟΓΙΖΟΜΑΣΤΕ με δέος τι θα συνέβαινε εδώ στα Χανιά, και γενικά στην Κρήτη, αν είχαμε έναν επιφανειακό σεισμό της τάξης των 6-7 Ρίχτερ!

ΟΛΑ είναι αναμενόμενα, αλλά και τίποτε δεν είναι καθησυχαστικό στο αν οι αρμόδιες υπηρεσίες θα λειτουργήσουν όπως πρέπει.

ΕΝΑ απλό παράδειγμα: η υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας της άλλοτε Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Χανίων, είχε εκπονήσει και τοποθετήσει σε ορατά σημεία της πόλης χάρτες με τα σημεία συγκέντρωσης των κατοίκων της πόλης σε περίπτωση μιας φυσικής καταστροφής. Δυστυχώς, οι πινακίδες με τους χάρτες έχουν καταστραφεί, για τον ένα ή άλλο λόγο. Δεν αντικαταστάθηκαν ποτέ.

ΥΠΑΡΧΕΙ άραγε σχέδιο από τη σημερινή Περιφέρεια Κρήτης αντιμετώπισης έκτακτων αναγκών; Κι αν ναι, έχουν ενημερωθεί πρωτίστως οι δημόσιες υπηρεσίες και τα σχολεία; Όσο για μας τους πολίτες, δεν θα ήταν σωστότερο να ενημερωνόμαστε κατά τακτά χρονικά διαστήματα;

ΟΤΑΝ γίνει ο σεισμός, μάλλον θα είναι αργά. (Στ.Γ.Κ.)


Σχολιάστε