"Ο λόγος ο εφήμερος βαστά μόνο μια μέρα
το άρωμά του όμως κρατεί και νύχτα και ημέρα"
Στ.Γ.Κ., Νοε. 2010

Των Τριών Ιεραρχών-Σχόλια (30-1-14)

 

ΜΟΝΟ ΣΧΟΛΙΚΗ ΓΙΟΡΤΗ…;

ΤΩΝ ΤΡΙΩΝ Ιεραρχών σήμερα. Των τριών «μεγίστων φωστήρων» ανδρών του μεγάλου και πολυδιάστατου 4ου αι. μ. Χ.

ΤΩΝ ΤΡΙΩΝ Ιεραρχών και «μελιρρύτων ποταμών της σοφίας», σήμερα. Που έθεσαν τα θεμέλια της Ορθόδοξης Θεογνωσίας, αλλά και της ελληνοχριστιανικής Παιδείας μας.

ΑΛΛΑ, ποιας σημερινής Παιδείας;

 

ΚΑΘΕ χρόνο, η γιορτή των Τριών Ιεραρχών μας υπενθυμίζει την ουσία που οφείλει να έχει η Παιδεία (και παιδεία) μας: να είμαστε, δηλαδή, «σωστοί άνθρωποι και πολίτες».

ΓΙΑ δεκαετίες, δυστυχώς, το μόνο πράγμα που γνώριζε –και γνωρίζει- το δύστυχο «σώμα» της Ελληνικής Δημόσιας Παιδείας είναι οι συχνότατες κομματικές (κυβερνητικές) «μεταρρυθμίσεις» και ο- ως εκ τούτου- αποσυντονισμός των πάντων: ο κάθε επίδοξος υπουργός Παιδείας των λεγομένων «κομμάτων εξουσίας» (Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ) ευαγγελιζόταν και μια … νέα «μεταρρύθμιση»!

ΑΠΛΑ, για το θεαθήναι, ή για ψηφοθηρικούς/κομματικούς λόγους. Η γνώση, ως γνώση «όπλο» για το άτομο και τις κοινωνίες ουδέποτε και κανέναν δεν απασχόλησε σοβαρά.

ΔΕΥΤΕΡΟ «σημαντικό» ενδιαφέρον των εκάστοτε υπουργών Παιδείας ήταν –και είναι- το εξετασιοκεντρικό σύστημα, αλλά και η αποκέντρωση ή η δημιουργία νέων περιττών Ανώτατων Σχολών. Σχεδόν σε κάθε εκλογική περιφέρεια των βουλευτών τους!

 

ΕΙΔΙΚΟΤΕΡΑ στη Μέση Εκπαίδευση οι λεγόμενες «Πανελλαδικές Εξετάσεις» αποτελούσαν το κεντρικότερο και πάντα επίκαιρο θέμα! Τις έκοβαν και τις έραβαν, ανάλογα με τις προσδοκώμενες ψήφους!

ΤΩΡΑ, βέβαια, πληρώνουμε τα αποτελέσματα όλων σωρηδόν των «κακοτεχνιών» τους.

ΟΣΟ κι αν διανύουμε μια τρομακτική οικονομική κρίση, σήμερα, δεν ξεκινάμε να διορθώνουμε τα επί δεκαετίες «κακώς κείμενα» ενός κράτους, χτυπώντας πρωτίστως την Παιδεία. Αυτό είναι ηθελημένη αυτοκτονία.

ΔΥΣΤΥΧΩΣ, αυτό κάνει η παραπαίουσα δικομματική κυβέρνηση. Κι όταν μια κυβέρνηση, στον πανικό της, κρίνει πια «περιττή» τη δημόσια Παιδεία (ιδιωτικοποιώντας την, ή εξαρθρώνοντάς την), δεν θα αργήσει να έλθει η στιγμή που ένα τέτοιο κράτος θα θεωρηθεί με τη σειρά του κι αυτό «περιττό»! (Στ.Γ.Κ., stcloris@yahoo.gr)

 

ΟΙ ΣΥΣΧΕΤΙΣΜΟΙ

ΤΑ «ΕΚΛΟΓΟΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΑ» είναι μια επιτυχημένη λέξη στην ιστορία των ελληνικών εκλογικών αναμετρήσεων, και προσφιλέστατος τρόπος διαιώνισης του παλαιοπολιτικού κομματικού συστήματος.

ΒΑΣΙΖΟΝΤΑΝ είτε στον «γενναιόδωρο» εκλογικό νόμο που έδινε-και δίνει- μια ψευδοπλειοψηφία στο εκάστοτε πρώτο κόμμα στις βουλευτικές εκλογές (ενισχυμένη αναλογική, είτε ήταν-και παραμένουν-προϊόν συσχετισμών δυνάμεων, «συμφωνιών» και μετρημένων «κουκιών» (δημοτικές εκλογές).

ΠΑΜΠΟΛΛΕΣ φορές ο ελληνικός λαός άλλους ψηφίζει, αλλά τελικά τον κυβερνούν άλλοι, με τις προκύπτουσες «καραμπόλες» του εκλογικού νόμου!

ΤΟ ΕΧΟΥΜΕ δει και εδώ, υποψήφιοι παρατάξεων να έχουν περισσότερες ψήφους από άλλους συνυποψήφιους, αλλά με τους «συσχετισμούς» των δυνάμεων σε πανελλαδικό επίπεδο, να εκλέγονται άλλοι!

ΟΣΟ τα εκλογικά μας συστήματα θα είναι καλπονοθευτικά, η χώρα θα παραμένει όμηρος των παλαιοκομματικών μεθόδων.

ΝΟΜΙΖΟΥΜΕ πως είναι καιρός πια να επικρατήσει ένα μόνιμο εκλογικό σύστημα που να βασίζεται στην απλή αναλογική, ώστε στη Βουλή να εκπροσωπούνται όλοι. Αυτό είναι και η ουσία της δημοκρατίας: να ακούγονται όλες οι απόψεις. (Στ.Γ.Κ)

 

«ΟΥΔΕΝ ΚΑΚΟΝ, ΑΜΙΓΕΣ ΚΑΛΟΥ»

ΚΙ ΟΜΩΣ, υπάρχουν άτομα που η κρίση δεν τα έχει βάλει κάτω. Όσο παρατεταμένη κι αν είναι αυτή, με όσες αντιξοότητες κι αν μας επιφυλάσσει… Διαβάστε και θα καταλάβετε τι σημαίνει, για όσους ατενίζουν τη ζωή με σχετική αισιοδοξία, η σοφή αρχαία κουβέντα «ουδέν κακόν αμιγές καλού» (=κανένα κακό δεν έρχεται, χωρίς να φέρνει και καλό).  Γράφει και «περιγράφει» η Μαρία Κ.  (http://mouekaneentyposi.blogspot.gr/2012/05/blog-post_15.html):

«…Ίσως τελικά ένα από τα πιο καλά πράγματα που έχουν συμβεί στη ζωή μου, είναι ότι στα 33 μου έμεινα χωρίς δουλειά. Ήταν το 2009, Οκτώβρης. Και μπορώ να το πω αυτό σήμερα, 2,5 χρόνια μετά με άνεση γιατί ναι μεν πέρασα και δύσκολες στιγμές, όμως πλέον, θεωρώ ότι στην καλύτερη στιγμή, η ζωή μου έκανε το μεγαλύτερο δώρο: μου έδωσε ελεύθερο χρόνο αλλά και με έσπρωξε σε νέους δρόμους, μακριά από την ασφάλεια που σου προσφέρει η δικαιολογία της δουλειάς και τον μικρόκοσμο ενός εργασιακού χώρου. Μου άνοιξε μια πόρτα να κάνω πολλά από τα μικρά και καθημερινά που είχα επιθυμία χρόνια και να γνωρίσω άλλα πράγματα, άλλες εμπειρίες, που σήμερα με κάνουν και στη δουλειά μου καλύτερη αλλά και ως άνθρωπο, θεωρώ, καλύτερο…»

Η ΣΟΦΙΑ των αρχαίων είναι πάντα εδώ. Για να μας διδάσκει και στις καλές και στις κακές στιγμές της ζωής μας. Αρκεί να ανατρέχουμε κι εμείς σ΄αυτή. (Στ.Γ.Κ.)

 

ΜΕ ΑΛΛΑ ΛΟΓΙΑ

Κύριε πρόεδρε,

Σύμφωνα με την είδηση της ημέρας, «την τύχη με το μέρος του είχε και πάλι ένας 54χρονος στη Θεσσαλονίκη, σε βάρος του οποίου σημειώθηκε για δεύτερη φορά -μέσα σε διάστημα οκτώ μηνών- απόπειρα ανθρωποκτονίας»!

Κι αυτός μεν σώθηκε για δεύτερη φορά, εμείς όμως ως χώρα θα τη γλιτώσουμε από το νέο μνημόνιο…, ή θα τριτώσει το κακό, και με «χαριστική βολή» μάλιστα;

 

ΕΡΜΟΛΑΟΣ


Σχολιάστε