"Ο λόγος ο εφήμερος βαστά μόνο μια μέρα
το άρωμά του όμως κρατεί και νύχτα και ημέρα"
Στ.Γ.Κ., Νοε. 2010

Θεσμοί και νόμοι

ΘΕΣΜΟΙ ΚΑΙ ΝΟΜΟΙ

ΟΙ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ μας ειρωνεύονται πως δύσκολα θα αποκτήσουμε κράτος δικαίου, με τη σημασία που αυτοί δίνουν στην έννοια «κράτος».

 

ΑΛΛΑ, και που η δική τους πραγματικότητα επιβεβαιώνει.

 

ΠΡΑΓΜΑΤΙ, δεν αρκεί η –κατ’ επίφαση- δημοκρατία που έχουμε. Ούτε μόνο η ύπαρξη των δημοκρατικών θεσμών, για να υπάρχει μια ευνομούμενη πολιτεία.

 

ΕΙΜΑΣΤΕ σίγουροι ότι, εκεί -στην Εσπερία- δεν υπάρχουν καλύτεροι πολιτικοί από ό,τι στη χώρα μας. Όμως, εκεί υπάρχουν θεσμοί και νόμοι που λειτουργούν, εφαρμόζονται και εμπνέουν σεβασμό. Είναι υπεράνω ατόμων, κομμάτων, ιδεολογιών, πολιτικών. Εκεί, προέχει η ισονομία. Ο πολίτης είναι πολίτης, και οι πολιτικοί είναι επίσης πολίτες.

 

ΚΑΙ ΕΔΩ, υπάρχουν οι ανάλογοι θεσμοί. Υπάρχει νομοθεσία (σε πολλές περιπτώσεις πιο προχωρημένη από εκείνων), αλλά δεν λειτουργεί όπως πρέπει, διότι υπάρχει πάντα «άνωθεν» παρέμβαση. Επιπλέον εδώ υπάρχουν- κατοχυρωμένα από το Σύνταγμα- προκλητικά δικαιώματα των πολιτικών (παραγραφή εγκληματικών δραστηριοτήτων, ασυλία, «νόμιμη» διαφθορά-μίζα κ.λπ.

 

ΑΥΤΟ συμβαίνει, επειδή οι πολιτικοί μας, η νοοτροπία που έχει παγιωθεί στο λαό, αλλά και η αποφυγή εφαρμογής των νόμων (σε περιπτώσεις παρανομίας) εδραίωσαν την αντίληψη ότι οι θεσμοί και οι νόμοι γίνονται για να υπερπηδούνται!

 

ΜΠΟΡΕΙ, σήμερα, να βλέπουμε «προφυλακιστέους» εγκληματίες Χρυσαυγίτες, να φυλακίζονται καταχραστές του δημοσίου (υπόθεση Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου) κ.ά., όμως όλα αυτά είναι μικρές «δοκιμές» για την παγίωση του σεβασμού στους νόμους και τους θεσμούς σε όλους μας.

 

ΚΑΤΙ που δεν θα έπρεπε να επιβάλλεται με το φόβο της τιμωρίας, αλλά μόνο με τη συνειδητοποίηση της έννοιας του πολίτη.

 

… ΑΛΛΑ, ΟΤΑΝ η αντιπολίτευση υπόσχεται πως θα επαναφέρει στις θέσεις τους όλους τους «αδικηθέντας» (ποιος θα κρίνει ποιοι και γιατί υπήρξαν αδικηθέντες;), χωρίς να συμβάλλει ουσιαστικά στο να ενισχυθούν οι θεσμοί και η έννοια του «κράτους δικαίου», για ποιο λόγο να αισιοδοξούμε ότι το φως στο τούνελ θα φανεί όπου να’ ναι; (Στ.Γ.Κ., stcloris@yahoo.gr)

 

 

ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΚΑΙ ΑΝΑΝΕΩΣΗ

ΟΙ ΠΡΩΤΙΕΣ σε πανελλήνια κλίμακα –σε ό,τι αφορά τις δραστηριότητές τους- του κ. Σταύρου Αρναουτάκη (περιφερειάρχη Κρήτης), όπως και του ημέτερου Δημάρχου κ. Μ. Σκουλάκη (συμπεριλαμβάνεται στους 20 καλύτερους Δημάρχους της χώρας), δεν προαναγγέλλουν άραγε ότι οι δημοτικές/περιφερεαικές εκλογές του 2014 θα είναι περισσότερο ποιοτικές και λιγότερο κομματικές;

ΣΕ ΜΙΑ περίοδο που οι πολίτες -σύμφωνα με πρόσφατα δημοσκοπικά ευρήματα- μάλλον θα θελήσουν να αναζητήσουν νέα πρόσωπα (40ρηδες) αδιάφθορα και ακομμάτιστα, η επιλογή ανάμεσα στους «παλιούς» και «νέους» θα είναι πολύ κρίσιμη. Οι νέοι ψηφοφόροι θέλουν ανανέωση στις τοπικές κοινωνίες, οπότε θα είναι δύσκολο γι αυτούς να υποκύψουν σε κομματικές εντολές.

ΓΙ ΑΥΤΟ, στις φετινές δημοτικές εκλογές (προσδιορίστηκαν για τις 18/5/14) θα υπερισχύσουν μάλλον ρεαλιστικότερα κριτήρια στην επιλογή των τοπικών αρχόντων.

ΕΤΣΙ, πρώην βουλευτές, αποτυχημένοι πολιτευτές, κομματικά παράσιτα ή γόνοι πολιτικών τζακιών, καλά θα κάνουν να απόσχουν από μια τέτοια διαδικασία, μια και το μόνο σίγουρο θα είναι μια τρανταχτή… αποπομπή/αποδοκιμασία τους. (Σ.Γ.Κ.).

ΓΙΑ ΜΙΑ ΜΙΚΡΗ ΠΟΙΗΤΙΚΗ ΑΝΘΟΛΟΓΙΑ

(“Χανιώτικα Νέα», 13/1/2014)

ΜΑΣ έκανε ποδαρικό!  Φρεσκοτυπωμένη, να μυρίζει ακόμη  το βαρύ γυαλιστερό χαρτί της μόχθο, αγάπη και πολύ  μεράκι.

Μας φέρνει τις ποιητικές ανάσες από την Κεντρική  Μακεδονία, και όχι μόνο…

ΕΝΝΟΟΥΜΕ την πρώτη ποιητική «Ανθολογία Βραβευμένων  Ποιητών» (1995-2011) που εξέδωσε η Μακεδονική  Καλλιτεχνική Εταιρία «Τέχνη» (Παράρτημα Κιλκίς) στην  οποία ανθολογούνται οι βραβευμένοι και επαινεθέντες  ποιητές μιας 16ετίας, με ποιήματά τους (φωτό). Την  επιμέλεια της έκδοσης καθώς και τον ωραίο Πρόλογο οφείλουμε στην κα Μαρία Λιτσαρδάκη, επίκουρη καθηγήτρια  του ΑΠΘ.

ΤΟ ΕΙΔΙΚΟ ενδιαφέρον αυτής της Ανθολογίας είναι ότι, μεταξύ των βραβευθέντων με Α’ Βραβείο ποιητών,  περιλαμβάνονται και τρεις Χανιώτες:

- η κα Ροσμαράκη  Αγγελική (Α’ Βραβείο, 1996-1997),

- ο κ. Στ.Γ. Καλαϊτζόγλου (Α’ Βραβείο, 2001-2002) και

- η κα Στέλλα Γιανναράκη (Α’ Βραβείο, 2009-2010).

… ΠΑΝΤΑΧΟΥ παρούσα, λοιπόν, η χανιώτικη ποίηση και  μάλιστα «διακρινόμενη». Άλλη μια νότα αισιοδοξίας, για τη  χρονιά που άρχισε… (Στ.Γ.Κ.)Σχολιάστε