"Ο λόγος ο εφήμερος βαστά μόνο μια μέρα
το άρωμά του όμως κρατεί και νύχτα και ημέρα"
Στ.Γ.Κ., Νοε. 2010

Παιδοπολίτικα…

Παιδοπολίτικα…

[Κάθε θάνατος Παιδοπολίτη -υπήρξα Παιδοπολίτης για 14 χρόνια!- με συγκλονίζει. Πρώτα γιατί είναι θάνατος κι έπειτα γιατί είναι ενός Παιδοπολίτη. Άσχετα αν γνωριζόμασταν ή όχι. Οι ίδιες μνήμες, οι ίδιοι τόποιο, οι ίδιοι τρόποι ανατροφής, οι ίδιοι τόποι αναφοράς σε μια κατατρεγμένη παιδική ηλικία, όλα αυτά μου φέρνουν ένα κρυφό δάκρυ κι ένα λιγμό στο λαιμό...

Κι όσοι μπόρεσαν να εκφραστούν με τον γραπτό λόγο, όπως ο Πέτρος Κουτσιαμπασάκος που "έφυγε" σήμερα, κι όσοι εκφράζονται ακόμη όπως ο σόκαιρος Γιάννης Ατζακάς, είναι τυχεροί που τα είπαν και τα λένε.

Οποιαδήποτε άποψη κι αν υποστηρίζουν.

Και ξαλάφρωσαν...

Επειδή εκείνη η παιδική ηλικία ήταν πολύ βαριά, με εγκαταβάσεις τις νύχτες σε κόσμους, άλλοτε αιμάτινους κι άλλοτε κενούς από πρόσωπα, όσοι επιβιώσαμε είναι θαύμα πως μείναμε άθικτοι και ώριμοι πολιτικά για το καλύτερο...

Ο Θεός να τους φυάεει όλους, να τους δέχεται, να τους ευλογεί, να τους αγκαλιάζει... Στ.Γ.Κ.]

 

 

Πέθανε ο συγγραφέας Πέτρος Κουτσιαμπασάκος

Γράφει η ΣΤ. ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ

(Απο http://www.enet.gr/?i=news.el.texnes–politismos&id=408453) 9-1-14

Έφυγε από τη ζωή χθες το μεσημέρι, σε ηλικία 48 ετών, από ανεύρυσμα που υπέστη στα τέλη του περασμένου Νοεμβρίου ο συγγραφέας Πέτρος Κουτσιαμπασάκος. Όλο το προηγούμενο διάστημα ήταν κλινικά νεκρός σε αθηναϊκό νοσοκομείο. Η κηδεία του θα γίνει την Παρασκευή, 10 Ιανουαρίου, στις 2.30μ.μ. από το νεκροταφείο Καισαριανής.

Ο συγγραφέας Πέτρος Κουτσιαμπασάκος Ο συγγραφέας Πέτρος Κουτσιαμπασάκος Στο σύντομο πέρασμά του, ο Πέτρος Κουτσιαμπασάκος πρόλαβε να εκδώσει δύο βιβλία, ενώ βιοποριζόταν ως διορθωτής στο χώρο των εφημερίδων, με τελευταίο σταθμό την «Ελευθεροτυπία».

Το πρώτο βιβλίο του κυκλοφόρησε το 2004 από το Βιβλιοπωλείον της Εστίας. Τίτλος του «Η σκεπή». Μια συλλογή οκτώ διηγημάτων για πρόσωπα που έχουν χάσει τον προσανατολισμό τους, σε μικρές ή μεγάλες καμπές της ζωής τους και προσπαθούν να βρουν ξανά τον δρόμο τους.

Το δεύτερο βιβλίο του το 2013 ήταν το μυθιστόρημα με τίτλο «Πόλη παιδιών» , στις εκδόσεις «Πατάκης». Στο βιβλίο αυτό άγγιξε ένα θέμα για το οποίο είχε και προσωπική εμπειρία, τις Παιδουπόλεις που υπήρχαν από τον Εμφύλιο και μετά.

«Πρέπει να μπορέσουμε να δούμε το θέμα πιο νηφάλια», έλεγε σε συνέντευξή του στην «Κ». «Λίγοι γνωρίζουν την ύπαρξη των παιδουπόλεων και όσοι τη γνωρίζουν νομίζουν ότι λειτούργησαν μετά τον Εμφύλιο. Αυτό το βιβλίο έρχεται να δείξει μια πραγματικότητα που αγνοούμε και μας δείχνει όψεις του σήμερα. Γράφοντας αυτό το βιβλίο, συνειδητοποίησα ότι πολλά μικρά παιδιά σήμερα αντιμετωπίζουν τα ίδια προβλήματα που κάποτε αντιμετώπιζαν τα παιδιά στις δεκαετίες του ’50, του ’60 και του ’70. Οι παιδουπόλεις ξεκίνησαν μετεμφυλιακά, αλλά μεταμορφώθηκαν σε μια κρατική μορφή πρόνοιας. Σήμερα ξαναχρειαζόμαστε αυτή τη μορφή πρόνοιας», έλεγε τότε.

Ο Πέτρος Κουτσιαμπασάκος δώρισε τα όργανά του για να σωθούν συνάνθρωποι του.


Σχολιάστε