"Ο λόγος ο εφήμερος βαστά μόνο μια μέρα
το άρωμά του όμως κρατεί και νύχτα και ημέρα"
Στ.Γ.Κ., Νοε. 2010

Πρόσωπα της χρονιάς

 

 

 

ΠΡΟΣΩΠΑ ΚΑΙ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ (Χ.Ν., 9-1-14, Στ.Γ.Κ.)

ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ή τα γεγονότα που επιλέγονται ως «πρότυπα» για τους άλλους στο τέλος του κάθε χρόνου, από τα ΜΜΕ, τον Τύπο ή από Οργανώσεις, δεν εκφράζουν τίποτε περισσότερο από μια συμβατικότητα.

ΕΤΣΙ, η υποκειμενική επιλογή ως «προσώπου της χρονιάς», ας πούμε φέτος του Πάπα Φραγκίσκου από το μεγάλης κυκλοφορίας αμερικανικό περιοδικό TIME, δεν μπορεί να γίνει αντικειμενικά αποδεκτή από τον υπόλοιπο κόσμο.

ΑΣΧΕΤΑ με την πραγματική δράση των προσώπων, ελάχιστα είναι αυτά που διεθνοποιούνται και θεωρούνται ως πρότυπα.

ΚΑΘΕ χώρα έχει να επιλέξει δικές της σημαντικές προσωπικότητες και δικά της γεγονότα της χρονιάς που πέρασε.

ΜΙΑ ΕΠΙΛΟΓΗ δεν ξεφεύγει από τον πολιτικοηθικό ή και παιδαγωγικό/διδακτικό χαρακτήρα: θέλει να αποτελεί  παράδειγμα μίμησης, για τους άλλους. Ευκταίο αυτό, αλλά σπάνιο. Όπως συμβαίνει με τα βραβεία Nobel, ή άλλες διακρίσεις, όπου πάντα υπεισέρχονται και άλλοι παράγοντες.

ΤΗΝ περί επηρεασμού άποψη συγκεκριμενοποιεί ο Λεβ Γκόσμαν, συγγραφέας και βιβλιοκριτικός του περιοδικού Time, λέγοντας πως «στόχος είναι να επιλεγεί το άτομο ή τα άτομα που επηρέασαν τις ειδήσεις, αλλά και τις ζωές μας, είτε για το καλό είτε άσχημα και ενσωματώνουν αυτό που ήταν σημαντικό για τη χρονιά που φεύγει, είτε για το καλύτερο, είτε για το χειρότερο»!

ΣΤΗ  δυσκολότατη οικονομική συγκυρία που περνούμε, για μας τα πρόσωπα που διακρίνονται είναι εκείνα τα απλά και ταπεινά της αλληλεγγύης: που προσφέρουν αθόρυβα, είτε συσσίτια στις γειτονιές τους, είτε κάθε είδους άλλη βοήθεια. Και που κανένα ΜΜΕ δεν προβάλλει.

Η ΕΠΙΛΟΓΗ αυτή βασίζεται στο ότι- όπως συνεχίζει κι ο Γκόσμαν- μέσω αυτών «Βλέπουμε πως οι πολλοί αντλούν δύναμη από λίγους και βοηθάει ο ένας τον άλλον χωρίς ιδιοτέλεια και πως αυτό δεν θα αλλάξει απλά τον κόσμο, αλλά και τον τρόπο με τον οποίον αλλάζει ο κόσμος»

ΓΙ ΑΥΤΟ, αισιοδοξούμε. Διότι δεν θα είναι η οικονομία που θα μας πάει προς το καλύτερο. Θα είναι η ανώνυμη, η ανιδιοτελής, η μη προβαλλόμενη ουσιαστική αλληλεγγύη των συνανθρώπων μας -αυτή που πράττει ό,τι μπορεί ώστε να διατηρηθεί με νύχια και με δόντια η συνεκτικότητα της κοινωνίας- που θα μας σώσει. (Στ.Γ.Κ., stcloris@yahoo.gr)

ΕΥΧΕΣ ΓΙΑ ΤΟ 2014

 

ΑΝΑΜΕΣΑ στις πολλές-πολλές έντυπες, τηλεφωνικές και ηλεκτρονικές ευχές που πήραμε, διακρίνουμε και δημοσιεύουμε τις παρακάτω ποιητικές «κρητικές» ευχές. Μας τις έστειλε μια πολύ αγαπητή παλιά συνάδελφος εκπ/κός, από το Ηράκλειο, η κα Στέλλα Λεκάκη. Αντευχόμενοι, την ευχαριστούμε περίσσια:

«Ο νέος χρόνος εύχομαι πολλές χαρές να δώσει

κι αν ήταν λίγες του παλιού να σας τις συμπληρώσει…

Τη μέρα της Πρωτοχρονιάς χίλιες ευχές χαρίζω,

κι ο χρόνος τούτος να σας βρει χαρούμενους ελπίζω.

Σας δίνω μόνο δυο ευχές για τον καινούργιο χρόνο,

πάμπλουτοι να’ στε στη χαρά και πάμπτωχοι στον πόνο.»

ΩΡΑΙΕΣ ευχές! Αρκεί να μη μείνουν στο επίπεδο των ευχών, αλλά να γίνουν και πραγματικότητα. Η προσδοκία μας. (Στ.Γ.Κ.)

 

=========================================================================

 

ΓΙΑ ΜΙΑ ΜΙΚΡΗ ΠΟΙΗΤΙΚΗ ΑΝΘΟΛΟΓΙΑ

 

ΜΑΣ έκανε ποδαρικό! Φρεσκοτυπωμένη, να μυρίζει ακόμη το βαρύ γυαλιστερό χαρτί της μόχθο, αγάπη και πολύ μεράκι. Μας φέρνει, εδώ στην Κρήτη, τις ποιητικές ανάσες από την Κεντρική Μακεδονία. Και όχι μόνο…

 

ΕΝΝΟΟΥΜΕ την πρώτη ποιητική «Ανθολογία Βραβευμένων Ποιητών» (1995-2011) που εξέδωσε η Μακεδονική Καλλιτεχνική Εταιρία «Τέχνη» (Παράρτημα Κιλκίς) στην οποία ανθολογούνται βραβευμένοι και επαινεθέντες ποιητές μιας 16ετίας, με ποιήματά τους. Την επιμέλεια της έκδοσης καθώς και τον ωραίο βαθυστόχαστο περί ποιήσεως Πρόλογο έχει η κα Μαρία Λιτσαρδάκη, επίκουρη καθηγήτρια του ΑΠΘ.

 

ΤΟ ΕΙΔΙΚΟ ενδιαφέρον της μικρής ποιητικής Ανθολογίας βρίσκεται στο ότι, μεταξύ των βραβευθέντων με Α’ Βραβείο ποιητών, περιλαμβάνονται και τρεις Χανιώτες: η κα Ροσμαράκη Αγγελική (Α’ Βραβείο, 1996-1997), ο κ. Στ.Γ. Κ. (Α’ Βραβείο, 2001-2002) και η κα Στέλλα Γιανναράκη (Α’ Βραβείο, 2009-2010).

 

… ΠΑΝΤΑΧΟΥ παρούσα, λοιπόν, η χανιώτικη ποίηση και μάλιστα «διακρινόμενη» με πρωτιές. Άλλη μια νότα αισιοδοξίας, για τη χρονιά που άρχισε… (Στ.Γ.Κ.)

 

 


Σχολιάστε