"Ο λόγος ο εφήμερος βαστά μόνο μια μέρα
το άρωμά του όμως κρατεί και νύχτα και ημέρα"
Στ.Γ.Κ., Νοε. 2010

Τα τειχη ασφυξίας

«ΤΑ ΤΕΙΧΗ ΑΣΦΥΞΙΑΣ»

Η ΚΑΧΥΠΟΨΙΑ των πολιτών απέναντι σε ό,τι εκπορεύεται από παλαιοπολιτικής κοπής ανθρώπους είναι δεδομένη. Η κρίση, βλέπετε, έχει συμπαρασύρει στην ανυποληψία και τα ξερά και τα χλωρά!

ΟΠΩΣ, μάλιστα, η οικονομία μας δυσκολεύεται τρομακτικά να ανακάμψει όσο έχουμε την τρόικα «δαμόκλεια σπάθη» στις κεφαλές μας, άλλο τόσο δύσκολο είναι να «τα ξαναβρούμε» με τους παλαιοκομματικούς και την πολιτική τους.

 

ΔΕΝ ΞΕΡΩ πόσο στην περίπτωση της χώρας μας ισχύει το «ο τρώσας και ιάσεται». Για την ώρα, ύστερα από 6 χρόνια βαθιάς ύφεσης και εξαθλίωσης της άλλοτε περίφημης «μεσαίας τάξης», αλλά και… σιγής των ανθρώπων που έχουν λόγο να μιλήσουν γι αυτό, η πρώτη συλλογική σοβαρή κίνηση για «αλλαγή» στον τρόπο του σκέπτεσθαι γίνεται από την ομάδα των «58».

 

ΜΙΑ πρωτοβουλία θετική που, όπως λέει ο Τάσος Γιαννίτσης, πρώην υπουργός (Το Βήμα, 15/12), «επιδιώκει να ρίξει τα τείχη ασφυξίας της κοινωνίας».

 

ΚΑΙ ΒΕΒΑΙΑ η ελληνική κοινωνία, όχι μόνον «ασφυκτιά», αλλά πνίγεται κυριολεκτικά από τα καθημερινά εις βάρος της μέτρα.

 

ΚΑΙ ΒΕΒΑΙΑ θα πρέπει, επιτέλους, να γεννηθεί το «νέο» από όλη αυτήν την καταστροφή δομών, ιδεών και πολιτικών.

 

ΟΜΩΣ, μια ουσιαστική «αλλαγή» (όχι σε παπανδρεϊκό στυλ) που θα στηρίζεται σε συμπεριφορές και πολιτικές, δεν θα τη φέρουν μόνο τα πρόσωπα. Αυτή κυρίως θα πρέπει να προκύψει μέσα απ΄τον καθένα μας. Από την αλλαγή του τρόπου του σκέπτεσθαι και του ζην.

 

ΠΙΟ απλά, από το πώς θα εξακολουθούμε να βλέπουμε τους πολιτικούς. Από το πώς θα θέλουμε εφεξής να τοποθετηθούμε εμείς σε μια μελλοντική πολιτεία: ως πελάτες υποχείρια των πολιτικών ή ως ενεργοί πολίτες της;

(Στ.Γ.Κ., stcloris@yahoo.gr)

 

 

ΜΙΚΡΟΠΟΛΙΤΙΚΑ

-Σε μια πραγματικά πολύ δύσκολη πολιτική συγκυρία, ο υπουργός Μεταφορών κ. Μιχ. Χρυσοχοΐδης επιμένει να παραμένει ΠαΣοΚ! Ομολογεί πως είναι «υπερήφανος, πεισμωμένος αλλά και δυστυχισμένος, γιατί το ΠαΣοΚ άλλαξε την Ελλάδα από κάτω, αγκάλιασε την πατρίδα, κι ας παλινδρόμησε σε λογικές τοπικής διαφθοράς».

 

[ΠαΣοκ, δηλαδή μέχρι τελικής πτώσεως! Τουλάχιστον ο κ. Χρυσοχοΐδης «παραμένει» ένας από τους ελάχιστους συνεπείς «στρατιώτες» στη μάχη με το χρόνο: με τις πολλές ήττες του κόμματος που φορτώθηκε πάρα πολλές ελπίδες του λαού για πραγματική «Αλλαγή» παντού, με τα πολλά που έπραξε διαχρονικά, αλλά και τα περισσότερα που παραμέλησε ασυγχώρητα. Ένα «ηρωισμός» της εποχής μας, δίχως μεγάλο αντίκρισμα.]

 

-«Δεν έχει κάποιος υποχρέωση να δηλώνει ανείσπρακτα ενοίκια» διαβεβαίωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας.

 

[Μα δεν θα ήταν το παράλογο του παραλόγου να φορολογείται κανείς για κάτι που δεν έχει εισπράξει; Σε ποια χώρα γίνονται αυτές οι… ταχυδακτυλουργικές φορομπηχτικές λαθροχειρίες;]

 

- Για τον κ. Τ. Γιαννίτση και τους «58», τα στοχευμένα κυρίως κόμματα (ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ) από τα οποία αναμένεται η πολιτική υποστήριξη της κίνησης, δεν πρέπει να αυτοδιαλυθούν. Αυτό που πρέπει να διαλυθεί στη σκέψη των πολιτικών τους είναι «οι σαθρές βάσεις του κομματικού συστήματος».

 

[Ευχολόγια για το τι πρέπει να γίνει. Όχι όμως και για το πώς. Ο μόνος τρόπος για να αλλάξουν αυτές «οι σαθρές βάσεις» -όχι μόνο του κομματισμού, αλλά και της σκέψης μας- είναι η μεγάλη αλλαγή στην Παιδεία. Που δεν βλέπουμε να την ευαγγελίζεται κανείς τους.] (Στ.Γ.Κ.]

 

Η ΣΩΣΤΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ

ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ στο διαδίκτυο. Το μεταφέρουμε, όπως μας το στείλανε στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, επειδή το (εγγλέζικο) χιούμορ του  κυριολεκτικά σπάει κόκαλα: «Ένας βρετανός πολίτης έστειλε τη φορολογική του δήλωση  και στο ερώτημα της εφορίας «πόσα άτομα σας επιβαρύνουν;», απάντησε συμπληρώνοντας τα παρακάτω στοιχεία:
-2,1 εκατομμύρια παράνομοι μετανάστες,

-4,4 εκατομμύρια άνεργοι,

-900.000 εγκληματίες σε 85 φυλακές,

-650 ηλίθιοι στο Κοινοβούλιο,

-όλοι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Κομισιόν)»

 

Η ΕΦΟΡΙΑ της περιοχής του τού την επέστρεψε διευκρινίζοντας πως η απάντησή του ήταν «απαράδεκτη»! Ο πολίτης, όμως επανήλθε στο θέμα με το ερώτημα, «Γιατί; Ξέχασα κάποιον;» … Κάθε συσχετισμός με τα εδώ τεκταινόμενα, δεν είναι καθόλου τυχαίος! (Στ.Γ.Κ.)

 

ΕΙΚΟΝΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ

-ΤΑ χριστουγεννιάτικα σπιτάκια του Δήμου Χανίων στην πλατεία 1866 (φωτό, 1) κρύβουν το καθένα τους κι από ένα μυστικό! Αρκεί να τα επισκεφθείτε για να το… ανακαλύψετε. Αξιέπαινη, όπως και πολλές-πολλές άλλες πρωτοβουλίες του Δήμου, στην προσπάθειά του να προσφέρει όχι μόνο ενημέρωση (για τους οργανισμούς και τις ομάδες προσφοράς στο κοινωνικό σύνολο), αλλά και μια ουσιαστική συνδρομή.

 

-ΠΕΡΑΣΜΑ το σημείο, κυρίως για τους ανθρώπους μιας κάποιας ηλικίας που στην τύρβη της ζωής επιθυμούν να ενημερωθούν γι αυτούς που «φεύγουν» (φωτό, 2). Δεν είναι εύκολο για τον καθένα να αγοράζει εφημερίδα. Έτσι ο κλασικός, παραδοσιακός τρόπος είναι αυτός με τη μεγάλη πινακίδα «ανακοινώσεων». Με τα νεκρόσημα στην πλατεία Αγοράς.

 

-ΕΙΜΑΣΤΕ στα μέσα του Δεκέμβρη. Κι όμως, ο καιρός εδώ στα Χανιά κάνει μερικά … διαλείμματα με υπέροχη ηλιοφάνεια και θαλπωρή. Όπως την περασμένη Κυριακή. Το λιμάνι έχει πάρει κι αυτό το χριστουγεννιάτικό του χρώμα. Όχι το φανταχτερό του κέντρου της πόλης… Οι αντιθέσεις δεν λείπουν (φωτό, 3). Οι υπάλληλοι του Δήμου που έβαλαν τα αστέρια στις κολόνες φωτισμού του λιμανιού δεν είδαν τη σπασμένη λάμπα πάνω από το αστέρι; Ενημέρωσαν την αρμόδια υπηρεσία; (Στ.Γ.Κ.)

 

 

ΜΕ ΑΛΛΑ ΛΟΓΙΑ

 

Κύριε πρόεδρε,

 

Το εκκρεμές των δημοσκοπικών προθέσεων του εκλογικού σώματος, με τον ΣΥΡΙΖΑ ή τη Ν.Δ. να προηγούνται ή να έπονται, δεν νομίζουμε πως θα… ηρεμήσει, αν δεν αλλάξουν τακτικές τα κόμματα εξουσίας.

 

Ο διπολισμός στη χώρα, μόνο προβλήματα και… οικονομική κρίση συσσώρευσε. Ο τόπος χρειάζεται μεγάλους συνασπισμούς, προωθητικούς της χώρας. Όχι των κομμάτων.

 

ΕΡΜΟΛΑΟΣ


Σχολιάστε