"Ο λόγος ο εφήμερος βαστά μόνο μια μέρα
το άρωμά του όμως κρατεί και νύχτα και ημέρα"
Στ.Γ.Κ., Νοε. 2010

διαφθορά και ελλάδα

διαφθορά και ελλάδα (Χ.Ν., 5/12)

ΑΚΟΥΓΕΤΑΙ περίεργο, αλλά φαίνεται πως κάτι “σωστό” γίνεται με την πάταξη της φοροδιαφυγής! Ή, μπορεί ο φόβος της τιμωρίας να άρχισε να «φυλάει τα έρμα»! Εννοούμε το φαινόμενο της διαχρονικής ελληνικής διαφθοράς που χρόνια αποτελεί το υπ’ αριθμό ένα “εθνικό” μας σπορ.

ΜΕΤΑΠΟΛΙΤΕΥΤΙΚΑ η διαφθορά, με τις ευλογίες όλων των κομμάτων, είχε διαποτίσει όλα τα κοινωνικά στρώματα, θεωρούμενη ως κάτι το… φυσιολογικό! Σήμερα όμως, λόγω της κρίσης, δεν… στέκεται πια στο ύψος της! Οι μεταπολιτευτικές κυβερνήσεις απέφευγαν
-για ψηφοθηρικούς λόγους- την πάταξη της διαφθοράς την οποία εξέτρεφαν. Ιδιαίτερα την πολιτική δωροδοκία -και δεν είναι μόνον ο Τσοχατζόπουλος.

ΟΙ ΜΟΡΦΕΣ ελληνικής διαφθοράς ποικίλλουν: πλην της δωροδοκίας/δωροληψίας, περιλαμβάνουν τη “νόμιμη” και ασύδοτη υπεξαίρεση χρημάτων (Ασφαλιστικά Ταμεία), την κατάχρηση εξουσίας (διορισμοί από τα “παράθυρα”) κ.ά.

ΣΕ ΠΟΛΛΕΣ χώρες το “ρουσφέτι” ή η “μίζα” διευκολύνει την εγκληματική επιχειρηματικότητα: την εμπορία, δηλαδή, ναρκωτικών, το “ξέπλυμα” μαύρου χρήματος, την παράνομη διακίνηση προσώπων και προϊόντων. Σε τέτοιες περιπτώσεις διαπλοκής, εμπλέκονται όχι μόνο κυβερνητικοί υπάλληλοι αλλά και εγκληματικές οργανώσεις (παρακράτος).

ΣΥΜΦΩΝΑ με τον επικεφαλής του ελληνικού τμήματος της Διεθνούς Διαφάνειας κ. Κώστα Μπακούρη (3/12, σε δηλώσεις του στο Αυστριακό Πρακτορείο Ειδήσεων-ΑΡΑ), ως χώρα φέτος έχουμε «θετικό πρόσημο» στη διαφθορά: «Το αποτέλεσμα για την Ελλάδα -λέει-έπειτα από 4 άσχημα χρόνια, είναι θετικό και ενθαρρυντικό». Στην έκθεση της Διεθνούς Οργάνωσης κατατασσόμαστε στην 80ή θέση, βελτιωμένη κατά 14 θέσεις!

ΦΑΙΝΕΤΑΙ πως, κάτω από την πίεση της τρόικας, η ελληνική κυβέρνηση εντατικοποίησε τον αγώνα της κατά της μαύρης εργασίας και της διαφθοράς -με ό,τι περιλαμβάνεται στη λέξη. Δημιούργησε μια ειδική υπηρεσία στο υπουργείο Δικαιοσύνης για την τιμωρία των οικονομικών εγκλημάτων, ενώ δρομολογήθηκαν πολλές δίκες για την πάταξη της φοροδιαφυγής. Και έπεται(;) συνέχεια…

ΟΜΩΣ, παρά τις “φιλότιμες” κυβερνητικές προσπάθειες, η Ελλάδα -στο γενικό ευρωπαϊκό δείκτη διαφθοράς- εξακολουθεί να βρίσκεται στην τελευταία θέση των 28 χωρών/μελών της Ε.Ε.! Βρισκόμαστε σε χειρότερη θέση κι από τις βαλκανικές χώρες, πόσο μάλλον από τις λεγόμενες “πολιτισμένες” χώρες της Ευρώπης.

ΤΟ ΟΤΙ χρειάζεται εν προκειμένω να καταβληθούν πολλές προσπάθειες, είναι αυτονόητο. Νόμοι υπάρχουν. Ελεγκτικοί μηχανισμοί λείπουν, αυστηρές αποτρεπτικές ποινές δεν επιβάλλονται. Και το κυριότερο δεν υπάρχει η ανάλογη “παιδεία” στον λαό.
Στ.Γ.Κ., stcloris@yahoo.gr


Σχολιάστε