"Ο λόγος ο εφήμερος βαστά μόνο μια μέρα
το άρωμά του όμως κρατεί και νύχτα και ημέρα"
Στ.Γ.Κ., Νοε. 2010

Η βίαιη προσαρμογή (Χ.Ν., 3-12-13, Στ.Γ.Κ.)

Η ΒΙΑΙΗ ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ

  • «Αν θέλετε κοινωνική πολιτική, φτιάξτε καταλύματα για αστέγους»! (κυνική δήλωση των τροϊκανών στην ελληνική κυβέρνηση, σχετικά με τους πλειστηριασμούς για την πρώτη κατοικία, 30/11/13)

ΑΡΓΑ, σταθερά και οι Ευρωπαίοι νομομαθείς αντιλαμβάνονται ότι τα μέτρα που εφαρμόζονται εδώ και 4 χρόνια στη χώρα μας από τους δανειστές της είναι εντελώς απάνθρωπα.

 

ΣΥΜΦΩΝΑ με τις ειδήσεις (1/12), σε νομική γνωμοδότηση του Γερμανού πανεπιστημιακού καθηγητή Αντρέας Φίσερ-Λεσκάνο, που τη ζήτησε, με άλλους μαζί φορείς, η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Συνδικάτων, υποστηρίζεται ότι κάποιες από τις υποχρεώσεις που έχουν επιβληθεί στην Ελλάδα από την ΕΚΤ και την Κομισιόν (εταίρων της τρόικα), συνιστούν παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Με αποτέλεσμα να συνιστούν εμφανή παραβίαση και του ευρωπαϊκού δικαίου!

ΜΕ ΔΕΔΟΜΕΝΟ ότι η Χάρτα των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων του ανθρώπου έχει ενσωματωθεί στο δίκαιο της Ε.Ε., είναι απορίας άξιον πώς η Ελλάδα δεν έχει ακόμη προσφύγει στα διεθνή δικαστήρια εναντίον της τρόικα.
ΚΑΤΑ την παραπάνω νομική γνωμοδότηση, η τρόικα πραγματοποίησε υπερβολικές (δυσανάλογες) παρεμβάσεις στο εργασιακό δίκαιο και το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης της Ελλάδας. Οι αυθαίρετες μειώσεις μισθών παραβιάζουν το θεμελιώδες δικαίωμα της ελεύθερης σύναψης συλλογικής σύμβασης, ενώ κι άλλες δεσμεύσεις (όπως οι ποσοστώσεις απολύσεων, η άρση πλειστηριασμών για την πρώτη κατοικία, οι καταλυτικές και ανθρωποκτόνες αλλαγές σε Υγεία,  Παιδεία, ασφάλεια κ.λπ.) παραβιάζουν το  δικαίωμα στην εργασία, στη μόρφωση, στην κοινωνική ασφάλιση, στην ιδιοκτησία…

 

ΟΙ ΑΠΑΡΑΠΑΝΩ απαιτήσεις της τρόικα δεν καλύπτονται νομικά από το Ευρωπαϊκό Δίκαιο, ενώ σε όλα αυτά τα μέτρα δεν υπήρχε επαρκής συμμετοχή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

 

ΜΗΠΩΣ κάποιοι «γενναίοι» Δικηγορικοί Σύλλογοι θα έπρεπε, αφού μελετήσουν ενδελεχώς το θέμα, να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους κάνοντας συνεχείς προσφυγές στο Ευρωπαϊκό ή άλλο Διεθνές Δικαστήριο ανθρωπίνων δικαιωμάτων, εναντίον όλων αυτών των εγκληματικών αυθαιρεσιών; Που δεν λαμβάνουν καν υπόψη τους ανθρώπους, αλλά μόνον τους αριθμούς, τις στατιστικές και την υπέρμετρη ικανοποίηση των δανειστών μας; (Στ.Γ.Κ., stcloris@yahoo.gr)

ΟΙ ΑΠΟΥΣΙΕΣ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

ΜΕ ΕΝΑΝ όχι ευνοϊκό καιρό, τα Χανιά και η Κρήτη γιόρτασαν το πέρασμά τους στη δεύτερη εκατονταετία της Ένωσης με τη Μητέρα Ελλάδα.

 

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΑΤΗ επέτειος. Όχι όμως, όπως φάνηκε, για όλους:  πολιτειακή και πολιτική ηγεσία έλαμψαν δια της… απουσίας τους. Αποχρώντες λόγοι ή διπλωματικοί άλλοι ασφαλώς και θα υπάρχουν. Αλλά, κατά την άποψή μας, όχι ικανοί ώστε να μη παρευρεθούν σ΄ ένα από τα σημαντικότερα γεγονότα της σύγχρονης ελληνικής Ιστορίας.

 

ΕΤΣΙ, η πικρία στο λαό παραμένει διότι-όπως ίσως άστοχα λέγεται- φάνηκε πως η Κρήτη, ακόμη και στις πολύ μεγάλες στιγμές της, απαξιώνεται ή υποτιμάται από τη «Μητέρα» Ελλάδα.

 

ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ εκπροσώπησε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ και των άλλων κομμάτων η παρουσία ήταν μάλλον υποτονική ή και μηδαμινή.

 

…Ο ΑΕΡΑΣ στα Χανιά την ημέρα της Εκατονταετίας φυσούσε δυνατότερα από το συνηθισμένο. Παίρνοντας, έτσι, τα λόγια των ποικίλων ομιλητών στα φτερά του («έπεα πτερόεντα»), για να τα διασκορπίσει στα πέρατα (;) του κόσμου. Αλλά και κάνοντας πιο βουερές και «ηχηρές» τις απουσίες των πολιτικών που θα έπρεπε να είναι παρόντες… (Στ.Γ.Κ.)

 

 

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ

«Ο ΑΓΩΝΑΣ αυτός των Κρητών για την Ένωση» –τόνισε, μεταξύ άλλων, ο Δήμαρχος Χανίων κ. Μ. Σκουλάκης, ο κύριος ομιλητής στο Φιρκά (1/12) –«έδειξε πολύ ανάγλυφα ότι οι άνθρωποι δημιουργούν την ιστορία και όχι η μοίρα ή οι «σκοτεινές» δυνάμεις. Ας δείξουμε και σήμερα σε όλους ότι εμείς φτιάχνουμε τη ζωή μας, ότι ξέρουμε να διαχειριζόμαστε το σήμερα και το αύριο, όπως έκανε η Κρήτη που σήμερα γιορτάζουμε την Ένωσή της με την Ελλάδα. Το ηχηρό μήνυμα της σύντομης αυτής αναδρομής στα γεγονότα της περιόδου εκείνης είναι πως και τα μικρά και τα μεγάλα κατακτώνται μόνον με αγώνες…».

 

ΠΟΙΟΣ διαφωνεί με τα παραπάνω; Όμως, η ιστορική πραγματικότητα, αρέσει ή όχι, θέλει άλλους να ρυθμίζουν τις «μοίρες» των μικρών χωρών. Είτε με τα όπλα είτε με την οικονομία (αποκλεισμοί, μνημόνια, πτωχεύσεις). Που μπορεί να χύνουν ποταμούς αίματος, όμως χωρίς αντίκρισμα για πολλές δεκαετίες. Ώσπου να «ωριμάσει» η ιδέα στις αυλές των μεγάλων…

 

ΣΚΕΦΘΕΙΤΕ μόνο τις πολυάριθμες και αιματηρότατες Κρητικές επαναστάσεις επί Ενετοκρατίας και επί Τουρκοκρατίας. Σκεφθείτε επίσης τις απουσίες των εκάστοτε μεγάλων δυνάμεων τότε.  (Στ.Γ.Κ.)

ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑ, ΠΟΥ ΕΙΣΑΙ;

ΦΑΙΝΕΤΑΙ πως ο λαός έχει «πεισμώσει άγρια» και δε δίνει προβάδισμα –στις δημοσκοπήσεις- σε κανένα από τα κόμματα εξουσίας.

 

ΜΕ τη Νέα Δημοκρατία και τον ΣΥΡΙΖΑ να εξακολουθούν να μάχονται για την πρώτη θέση, εδώ και 1½  χρόνο, χωρίς κανένα από τα δύο κόμματα να διασφαλίζει το προβάδισμα, κλείνει το 2013! Παρά τη δυναμική που είχε αρχίσει να εμφανίζει το φθινόπωρο το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αυτή εξανεμίστηκε από το αντιφατικό των δηλώσεων βασικών στελεχών του, αλλά και από την έλλειψη συγκεκριμένου πειστικού εναλλακτικού προγράμματος.

 

ΔΕΝ εκπλήσσει συνεπώς  ότι το 46,6% των ερωτηθέντων (σε τελευταία δημοσκόπηση μεγάλης εταιρείας, για «Το Βήμα») λέει «ναι» σε μια νέα Κεντροαριστερά. Δηλαδή, σχεδόν ένας στους δύο Έλληνες πιστεύει ότι είναι αναγκαία η  εμφάνιση στο πολιτικό προσκήνιο μιας Κεντροαριστεράς που θα περιλαμβάνει νέες δυναμικές προσωπικότητες και πολιτικές.

 

ΚΙ ΟΤΑΝ λέμε νέες, εννοούμε αυτό ακριβώς που επισημαίνει κι ο κ. Γιαννίτσης: όχι «νέα» πρόσωπα με παλιές πολιτικές, ούτε  «παλιές πολιτικές» με νέα πρόσωπα. Νέες πολιτικές με νέα πρόσωπα.

 

ΘΑ ΕΙΝΑΙ ασυγχώρητη ολιγωρία από μέρους των πολιτικών μας να πάμε σε εκλογές (Δημοτικές, Ευρωεκλογές) με το υπάρχον πολιτικό σύστημα. Χωρίς, δηλαδή, να υπάρξει και μια τρίτη δύναμη εμβόλιμη σε κυβέρνηση και αντιπολίτευση. (Στ.Γ.Κ.)

ΜΕ ΑΛΛΑ ΛΟΓΙΑ

Κύριε πρόεδρε,

Πολύ μας… αρέσουν οι φιλολαϊκές, για να μη πούμε «λαϊκίστικες», ρήσεις ορισμένων αρμοδίων. Όπως,

- «ο φόρος στα ακίνητα είναι αριστερός φόρος», σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα εσόδων κ. Χάρη Θεοχάρη. Θα εννοεί μάλλον ότι με αυτό το νόμο… κατανέμονται τα βάρη ακριβοδίκαια. Τα κατανέμει όμως;

-«Ήρθε η ώρα να πληρώσουν οι landlords της Εκάλης», είπε κι ο πολύς υπουργός των Οικονομικών κ. Στουρνάρας. Μα, θα πληρώσουν;

Οψόμεθα…

ΕΡΜΟΛΑΟΣ


Σχολιάστε