"Ο λόγος ο εφήμερος βαστά μόνο μια μέρα
το άρωμά του όμως κρατεί και νύχτα και ημέρα"
Στ.Γ.Κ., Νοε. 2010

Ένα παράθεμα, μια σκέψη

  • «Ne faites jamais rien contre votre conscience, même si l’Etat vous le demande » (Albert EINSTEIN)
  • “Μη κάνετε ποτέ τίποτε εναντίον της συνείδησής σας, ακόμη κι αν σας το ζητήσει το κράτος” (Άλμπερτ Αϊνστάιν)

Η αλήθεια είναι ότι το κράτος δεν διαθέτει… συνείδηση. Αν είχε, όλα θα ήταν διαφορετικά στη ζωή μας.

Θα μου πείτε κράτος δεν είμαστε όλοι; Όχι δεν είμαστε. Κράτος στις σύγχρονες κοινωνίες είναι η κυβέρνηση, οι βουλευτές, η διοίκηση, η εξουσία..

Το κράτος νομοθετεί ψυχρούς νόμους, χωρίς ποτέ να σκέφτεται ποιούς θίγει, διότι το ποιους ευνοεί του είναι γνωστό και συμφερότερο.

Οι νόμοι ψηφίζονται από τους βουλευτές κατά πλειοψηφία και τίθενται σε εφαρμογή: με εκτελεστικά όργανα τους υπαλλήλους της διοίκησης και φυσικά τη… Δικαιοσύνη που δικάζει τους παραβάτες τους.

Οι λατίνοι λένε: summum jus, summa injuria, που σημαίνει σε απλά ελληνικά ότι η άκρα εφαρμογή του νόμου, οδηγεί

σε άκρα αδικία. Το φαινόμενο αυτό είναι σύνηθες, στην ελληνική κοινωνία με τις βαριές ποινές, αλλά  όχι και την ισονομία, αφού οι νόμοι είναι σαν τον ιστό της αράχνης που συλλαμβάνει μικρά έντομα ενώ τα μεγάλα σχίζουν τον ιστό και φεύγουν.

Εξάλλου στη Βουλή πόσες φορές οι βουλευτές ψήφισαν νόμους ή νομοσχέδια… “κατά συνείδηση”; Όταν τίθεται κομματική πειθαρχία, άντε να ψηφίσεις κατά συνείδηση. Κάτι τέτοιο δεν θα σήμαινε εξοβελισμό σου από το κόμμα και  πιθανόν κι από τη Βουλή;

Όσοι έχουν συνείδηση-κάτι που σπανίζει στην εποχή μας, δεν εμπλέκονται με την πολιτική. Η πολιτική δεν έχει ούτε συνείδηση ούτε ηθική, και το νόμιμο είναι ό,τι τη βολεύει (το είπε επιγραμματικά ο κ. Βουλγαράκης).

Η πολιτική παραμένει μια πόρνη που εκπορνεύεται εκδιδόμενη στην οικονομία, εν ονόματι δήθεν του συμφέροντος του… λαού.

Όταν, λοιπόν, το ίδιο το κράτος εκμαυλίζει τις συνειδήσεις των εκπροσώπων του λαού, γιατί ο λαός να μην έχει κι αυτός συνείδησή που να … ελαστικοποιείται σε ό,τι θέλει το κράτος; Αυτό διαθέτει την ισχύ για να επιβάλλει ό,τι θέλει, αλλά εμείς διαθέτουμε τη συνείδησή μας για να δεχθούμε ό,τι είναι ηθικό ή ανήθικο για μας.

Μας το λέει ο Αϊνστάιν, αλλά ποιος έχει χρόνο και διάθεση να τον πιστέψει;

Στ.Γ.Κ. (Φεβρ. 2011)


Σχολιάστε