"Ο λόγος ο εφήμερος βαστά μόνο μια μέρα
το άρωμά του όμως κρατεί και νύχτα και ημέρα"
Στ.Γ.Κ., Νοε. 2010

Επέτειοι, ενημέρωση και “Χανιώτικα Νέα” (29-11-13)

Επέτειοι, ενημέρωση και “Χανιώτικα Νέα” (29-11-13)

Τα “Χανιώτικα νέα”- η φημερίδα των Χανίων- έχουν μια αξιοζήλευτη θέση στον τοπικό περιφερειακό Τύπο της χώρας, κυρίως λόγω της ποιότητάς τους (εμφάνιση και περιεχόμενο).

Που διατηρούν και στην ηλεκτρονική έκδοσή τους.

Ομως, δεν παύουν να είναι, κατά την άποψή μας, και η εφημερίδα με τη μεγαλύτερη αποδοχή από την κοινωνία στην οποία απευθύνονται, λόγω της ανεξαρτησίας τους – οικονομικοπολιτικής, με ελεύθερη έκφραση απόψεων.

Η επαφή με το κοινό τους είναι ποικιλότροπη: από την απόδοση στο χανιώτικο λαό έργων όπως το μοναδικό και πρωτότυπο “Μουσείο Τυπογραφίας”, το Ι.Ε.Τ. (“Ινστιτούτο Επαρχιακού Τύπου”) κ.ά..

Η συμβολή τους σε μνημειώδη “Αφιερώματα” (“Μικρά Ασία, Χαίρε”, “Η Κρητική Πολιτεία” κ.ά.), σε εκδόσεις βιβλίων Κρητών δημιουργών, σε οικονομικές χορηγίες και δωρεές κ.λπ., δεν σημαίνει τίποτε άλλο παρά την εκτίμηση και αγάπη (ανταποδοτική) προς τον χανιώτικο λαό. Ο οποίος, παρά την σαρωτική οικονομική κρίση, στηρίζει την εφημερίδα “του”.

Ετσι, και η συμμετοχή των “Χ.Ν.” στους εορτασμούς των Εκατόχρονων από την Ενωση, όχι μόνον είναι αυτονόητη αλλά και ουσιαστική.

Στο προχθεσινό φύλλο τους (28-11-13), μας επεφύλασσαν μια πρώτη ευχάριστη και άκρως ενδιαφέρουσα από ιστορικής άποψης έκπληξη: την έκδοση, σε συνεργασία με το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και Μελετών “Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος”) ενός σύντομου τετράπτυχου οκτασέλιδου που περιέχει τα σημαντικότερα γεγονότα και πρόσωπα, από το 1770 μέχρι το 1913.

Οι εκδόσεις αυτές, όπως και κάθε τι άλλο, πλην της σημαντικότητάς τους είναι και συλλεκτικές.
Στ.Γ.Κ.

 

 

————————————————————-

 

Δημοσιογραφικά (2013)

ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ, εδώ και 40 χρόνια, η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ασχολήθηκε με το θέμα της ασφάλειας των δημοσιογράφων. Είναι απόλυτη ανάγκη να δημιουργηθεί σε παγκόσμιο επίπεδο, ένα ασφαλές περιβάλλον για την άσκηση του δημοσιογραφικού επαγγέλματος. Και είναι προς τιμήν της χώρας μας η πρωτοβουλία που ανέλαβε, με 75 άλλες χώρες (μέλη των Ηνωμένων Εθνών), ώστε να υποβληθεί και να εγκριθεί ψήφισμα στον ΟΗΕ για σχέδιο Δράσης σχετικά με την ασφάλεια των δημοσιογράφων. Στο σχέδιο θίγεται και το θέμα της ατιμωρησίας που υπάρχει σε περιπτώσεις απαγωγών, βασανισμών ή εκτελέσεων δημοσιογράφων.
ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΕΤΑΙ απερίφραστα «κάθε επίθεση και άσκηση βίας κατά δημοσιογράφων/εργαζομένων σε ΜΜΕ». Επίσης καταδικάζονται οι βασανισμοί, οι εκτός δίκης εκτελέσεις, οι βίαιες εξαφανίσεις, οι αυθαίρετες κρατήσεις, καθώς επίσης οι εκφοβισμοί και οι παρενοχλήσεις σε ένοπλες συγκρούσεις.
ΜΕ ΤΗΝ ευκαιρία ο ΟΗΕ καθιερώνει την 2α Νοεμβρίου ως Παγκόσμια Ημέρα για τον Τερματισμό της Ατιμωρησίας για Εγκλήματα κατά Δημοσιογράφων. Καλεί δε τα κράτη-μέλη να κάνουν ό,τι μπορούν ώστε να αποφευχθούν τα παραπάνω, να διασφαλίζεται ο εντοπισμός των δραστών με αμερόληπτες, ταχείες και αποτελεσματικές έρευνες και οι δράστες να οδηγούνται στη δικαιοσύνη.
ΕΠΙΠΛΕΟΝ με το ψήφισμα καλείται ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών να παρουσιάσει στην επόμενη Γενική Συνέλευση του 2014, έκθεση σχετικά με την εφαρμογή της απόφασης.


Στ.Γ.Κ.



Σχολιάστε