Εκατόχρονα Ενωσης Κρήτης Ελλάδας (1913-2013)
Posted on 28 Νοε, 2013 in Κείμενα | 0 commentsΓΙΑ ΤΑ ΕΚΑΤΟΧΡΟΝΑ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ
ΜΠΑΙΝΟΥΜΕ στην τελική ευθεία των επίσημων εορτασμών των 100 χρόνων της Ένωσης της Κρήτης με τη Μητέρα Ελλάδα.
ΑΝΑΜΕΝΟΝΤΑΙ λαμπρές εκδηλώσεις που άπτονται όλων των πνευματικών δραστηριοτήτων μας. Περιφέρεια Κρήτης, Περιφερειακή Ενότητα και Δήμος Χανίων, με κεντρικό άξονα το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και Μελετών “Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος” (φωτ. πρόγραμμα 100 χρόνια από την Ένωση) καθώς και πάμπολλοι άλλοι σημαντικοί φορείς μας ετοιμάζουν σωρεία εκπλήξεων.
ΕΙΝΑΙ βέβαιο ότι θα αποδοθούν οι πρέπουσες τιμές σε ένα από τα σημαντικότερα γεγονότα των αρχών του περασμένου αιώνα για τη χώρα. Τόσο από την επίσημη πολιτεία, όσο και από όλους μας.
ΔΙΔΕΤΑΙ η ευκαιρία στις τοπικές αυτοδιοικήσεις του νησιού να προχωρήσουν σε ένα σοβαρό έντιμο απολογισμό για τα “πεπραγμένα” των 100 χρόνων τους: Πού υπολειφτήκαμε, πού σφάλαμε, ποια τα σχέδια για το μέλλον της Κρήτης; Καλόν είναι να συσταθεί μια διαπεριφερειακή Παγκρήτια Επιτροπή που θα προβεί στην καταγραφή και θα εκδώσει τα πορίσματά της σε εύλογο χρόνο.
Η ΚΡΗΤΗ έχει ιστορικές, λαογραφικές, περιβαλλοντολογικές και ανθρωπολογικές ιδιαιτερότητες που δεν πρέπει να χαθούν κάτω από τη λαίλαπα της κρίσης και των καιρών. Αντίθετα, χρειάζεται να προβληθούν συστηματικότερα, ώστε να καταστεί αυτή το “διαμάντι” της Μεσογείου.
ΟΧΙ να αποτελεί μόνο το “αεροπλανοφόρο” των “συμμάχων” μας.
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΟ όλων είναι να αντιληφθούν οι νέοι μας -κι εδώ επιτελεί ουσιαστικό έργο το Εθνικό Ίδρυμα Ελευθέριος Βενιζέλος- το βάρος της Ιστορίας που κληρονομούν. Να μελετήσουν τους λαμπρούς αγώνες των προγόνων για την ελευθερία, να συνειδητοποιήσουν το ασυμβίβαστο του Κρητικού σε κάθε είδος φασισμού και δυνάστη. Να κατανοήσουν οι νέοι ότι οι Κρητικοί δεν κάνουν επιλογή τυράννων. Απλά δεν ανέχονται τυράννους.
ΕΥΧΑΡΙΣΤΟ, λοιπόν, ότι οι εκδηλώσεις που προγραμματίζονται στοχεύουν «και προς αυτήν την κατεύθυνση, με δράσεις για όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες».
ΣΧΕΤΙΚΟ με τα Εκατόχρονα θέμα είναι και μια κατασκευή αναμνηστικού παγκρήτιου επετειακού μνημείου (1913-2013), όπως συνηθίζεται στο εξωτερικό. Ας πούμε οι Γάλλοι για τα πρώτα 100χρονα από την Επανάστασή τους (1889) έστησαν το πύργο του Άιφελ, ενώ στα δεύτερα (1989) μια μοντέρνα αψίδα στο Παρίσι (La Defense).
OTAN πρόκειται για καταλυτικά ιστορικά γεγονότα, τότε οι ευθύνες για την προβολή, νοηματοδότηση και διαιώνισή τους είναι όλων ημών. Έστω και κάτω από τις πιο αντίξοες οικονομικές συνθήκες…
Στ.Γ.Κ., stcloris@yahoo.gr
Under Creative Commons License: Attribution Non-Commercial
Follow us: @HaniotikaNea on Twitter | haniotika.nea on Facebook