"Ο λόγος ο εφήμερος βαστά μόνο μια μέρα
το άρωμά του όμως κρατεί και νύχτα και ημέρα"
Στ.Γ.Κ., Νοε. 2010

Iδρυμα Ελευθέριος Βενιζέλος- Χανιά (σχόλια, 19-11-13)

ΕΘΝΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ «ΕΛΕΥΘ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ»: ΕΘΝΙΚΗ ΥΠΟΘΕΣΗ

(X.N., 19-11-13, St.G.K.)

 

ΕΝΑ από τα σημαντικότερα -σε περιεχόμενο, ακτινοβολία και δραστηριότητες- Ιδρύματα της χώρας, είναι το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος» που εδρεύει στα Χανιά.

 

ΑΝ και ολιγόχρονη η ιστορία του (ιδρύθηκε το 2000), η αγάπη του «Παππού» της Κισσάμου για τον Εθνάρχη, ο ζήλος του ανήσυχου και ικανότατου γενικού δ/ντή του, του κ. Ν. Εμμ.Παπαδάκη, αλλά και η αποδοτικότητα της «ομάδας» των συνεργατών του Ιδρύματος, το καταξίωσαν στη συνείδηση του απλού πολίτη ως το «Εθνικό Ίδρυμα» της χώρας.

 

ΕΜΠΝΕΥΣΗ και όραμα του μακαριστού Ειρηναίου Κισσάμου και Σελίνου -μεταξύ πολλών άλλων έργων του- αγκαλιάστηκε από το λαό και θεωρήθηκε εκ των ων ουκ ανευ για το Νομό, την προβολή του έργου του Ελευθερίου Βενιζέλου και τη χώρα.

 

ΘΑ ΕΙΝΑΙ περιττολογία να αναφερθούμε στο πολυσχιδές έργο του Ιδρύματος. Το πιστοποιούν οι εκδηλώσεις με επίκεντρο την προσωπικότητα του Εθνάρχη και την εποχή του: συνέδρια και ημερίδες, έρευνες, μελέτες, εκπαιδευτικές δραστηριότητες, εκθέσεις, εκδόσεις κ.ά. Η εμβέλειά του καλύπτει όχι μόνο την Ελλάδα, αλλά και πολλές χώρες του κόσμου.

 

ΓΙ ΑΥΤΟ και προκαλεί κατάπληξη στους ξένους η προσπάθειά «σιγής» του από την κυβέρνηση.

 

Η ΠΡΟΚΛΗΣΗ, συνεπώς, ενός «ξαφνικού θανάτου» του, λόγω οικονομικής ασφυξίας με τη μη επιχορήγησή του από την πολιτεία, θα είναι όχι μόνο προσβλητική για τη γενέτειρα του Εθνάρχη, το χανιώτικο λαό και την Κρήτη, αλλά και για τη μνήμη του δημιουργού του, του Ειρηναίου.

 

ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ, τα εκατόχρονα που γιορτάζουμε εφέτος, από την Ένωσή της Κρήτης με τη Μητέρα Ελλάδα, να μη έχουν ως… αντίδωρο προς το νησί το κλείσιμο του πιο σοβαρού και λαμπρού Ιδρύματος, του αφιερωμένου στον υπεράνω κάθε αξιολόγησης Εθνάρχη.

 

ΝΟΜΙΖΟΥΜΕ πως η υπερηφάνεια και το φιλότιμο του Κρητικού λαού δεν θα το επιτρέψουν, και πως μια άλλη λύση πιο μόνιμη θα βρεθεί. Είτε από την Περιφέρεια και τους Δήμους του νησιού, είτε από μεγάλους Έλληνες χορηγούς, σε ετήσια βάση.

 

Η ΚΡΙΣΙΜΗ ΕΠΟΧΗ μας έχει ανάγκη περισσότερο από ποτέ τον σωστό πολιτικό και πατριωτικό λόγο, το πνεύμα αλλά και την πολιτική οξύνοια του Ελ. Βενιζέλου. (Στ.Γ.Κ.,stcloris@yahoo.gr)

 


ΒΙΑ ΣΤΗ ΒΙΑ;

ΜΙΑ πρωτοεμφανιζόμενη οργάνωση, με το όνομα «Μαχόμενες Λαϊκές Επαναστατικές Δυνάμεις», ανέλαβε την ευθύνη για την εν ψυχρώ δολοφονία των δυο νεαρών μελών της «Χ.Α.» (Γ. Φουντούλη και Μ. Καπελώνη) και τον σοβαρό τραυματισμό ενός τρίτου. (Αλ. Γέροντα).

ΜΕ ΕΝΑ 18σελιδο κείμενο, σταλμένο σε usb, η οργάνωση ξεκαθαρίζει από την αρχή ότι η δολοφονική επίθεση εναντίον των μελών της «Χρυσής Αυγής» στο Νέο Ηράκλειο, ήταν επίθεση-εκδίκησης για τη δολοφονία (από Χρυσαυγίτες) του Παύλου Φύσσα στο Κερατσίνι.

 

ΕΤΣΙ, ανοίγει ένας κύκλος αίματος που, αν δεν σταματήσει εδώ, κανείς δεν μπορεί να προβλέψει πού θα οδηγήσει. Μάλιστα, από τη στιγμή που ο συντάκτης της προκήρυξης τονίζει ότι η επιλογή (!) του όπλου zastava έγινε καθώς «οι σφαίρες των 9 χιλιοστών» ήταν παραγγελία του Χρυσαυγίτη βουλευτή Μίχου (είχε δηλώσει ότι «μόνο με σφαίρες θα μας σταματήσουν»), ο ασκός του Αιόλου άνοιξε με απρόβλεπτες συνέπειες.

 

ΟΤΑΝ το αίμα «γεννάει» αίμα ως αντεκδίκηση, ο εμφύλιος είναι κοντά- και η… χαρά των ξένων που μας βάζουν να αλληφαγωνόμαστε, ως ηλίθιοι, γίνεται αγαλλίασή τουςκαι… κέρδη!

 

ΘΑ ΣΥΜΦΩΝΗΣΟΥΜΕ με την χθεσινή καταληκτική φράση του Μ. Γλέζου, που αναφέρεται στην ανακοίνωση των δολοφόνων της παραπάνω Οργάνωσης: «Όποιοι κι αν είναι οι καθοδηγητές και αυτουργοί αυτών των εγκληματικών ενεργειών, μια πρέπει να είναι η απάντηση: Επαγρύπνηση».

 

ΕΙΔΙΚΑ, σε περίοδο κρίσεων, η σύμπνοια και η ομόνοια οφείλουν να κυριαρχούν στην ελληνική κοινωνία. Κι αυτό που δεν χρειαζόμαστε είναι ένας άλλος εμφύλιος! Που όλοι ξέρουμε τα επώδυνα αποτελέσματά του, και που πολλοί βιώνουμε μεχρι τις μέρες μας τον απόηχό του (1946-1949). Αλίμονό μας, αν μια ιστορία εμφυλίου επαναληφθεί, έστω με άλλο πρόσχημα… (Στ.Γ.Κ.)

 


Σχολιάστε