"Ο λόγος ο εφήμερος βαστά μόνο μια μέρα
το άρωμά του όμως κρατεί και νύχτα και ημέρα"
Στ.Γ.Κ., Νοε. 2010

Υποχρεωτική συγκατοίκηση (σχόλια, Χ.Ν., 7-11-13)

 

ΤΑ «ΚΑΛΑ» ΤΗΣ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗΣ ΣΥΓΚΑΤΟΙΚΗΣΗΣ

ΜΙΑ από τις χειρότερες, κατά την άποψή μας, ανθρώπινες επινοήσεις είναι η κατασκευή πολυκατοικιών!

Διότι, τα αρνητικά σε πολλές περιπτώσεις υπερτερούν των θετικών.

ΓΙΑ το γεγονός αυτό ευθύνεται κυρίως το κύμα της αλόγιστης μεταπολεμικής αστυφιλίας και φυσικά ο καημός των κατοίκων των αγροτικών περιοχών, να απολαύσουν- αν όχι αυτοί, τουλάχιστον τα παιδιά τους- τα… αγαθά της πολιτείας (μόρφωση, διασκέδαση, υγεία, καλύτερη ζωή, κοινωνικοποίηση κ.ά.). Όχι ότι δεν είναι κι έτσι…

ΒΕΒΑΙΑ, το λέει σοφά ο λαός, «με τους μόνους που πρέπει να τα έχεις καλά είναι με το Θεό και το γείτονά σου!» Όμως σε μια πολυκατοικία κάτι τέτοιο είναι σπάνιο, αν όχι και αδύνατο, αφού το γείτονά σου δεν τον διαλέγεις εσύ.

Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ κρίση διέλυσε όχι μόνο τις δουλειές, την υγεία, τις οικογένειες κ.λπ., αλλά πάνω απ΄όλα τις σχέσεις των ανθρώπων. Πολλές πολυκατοικίες, για παράδειγμα, αδυνατούν να εκτελέσουν βασικές εργασίες συντήρησής τους, επειδή πολλοί ιδιοκτήτες τους αρνούνται να πληρώσουν τη συμμετοχή τους!

ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ οξύνεται την περίοδο του χειμώνα οπότε –και με δεδομένη την απαγορευτική τιμή του πετρελαίου θέρμανσης- ορισμένοι ένοικοι αρνούνται ή αδυνατούν να συμβάλλουν στην αγορά του πετρελαίου. Άσχετα, αν στην ίδια στέγη συγκατοικούν ανήμπορα ή ηλικιωμένα άτομα ή και οικογένειες με μικρά παιδιά.

ΠΟΛΛΟΙ έχουν ήδη αγοράσει ξυλόσομπες, ανάβουν τζάκια ή χρησιμοποιούν άλλες πηγές θέρμανσης. Η συνέπεια είναι να έχουμε εκπομπές τοξικών ουσιών σε κλειστούς χώρους (όπως οι πυκνοκατοικημένες πια πόλεις), επιβαρυντικές και επικίνδυνες για την υγεία όλων.

ΑΛΛΟ ένα κοινό αγαθό ζωτικής σημασίας, η θέρμανση κατά το χειμώνα, δεν παρέχεται, λόγω τρόικας, δήθεν εξοικονόμησης του κράτους μερικών εκατομμυρίων ευρώ από αυτό, ή της πάταξης της φοροδιαφυγής!

ΤΟ ΑΠΑΝΘΡΩΠΟ του προβλήματος (των πολυκατοικιών) αναδείχτηκε αυτές τις μέρες και από μια άλλη σκοπιά: γυναίκα έχασε… δικαστικά (!) το διαμέρισμά της, επειδή αδυνατούσε να πληρώσει τα κοινόχρηστα!

… ΦΑΙΝΕΤΑΙ πως δεν έχουμε φτάσει ακόμη στον πάτο της απανθρωπιάς και του «αλληλοφαγώματός» μας! Φαίνεται πως η μιζέρια μας έχει κι άλλα σκαλοπάτια…(Στ.Γ.Κ., scloris@yahoo.gr)

 

 

ΒΡΕ, ΠΩΣ ΑΛΛΑΖΟΥΝ ΟΙ ΚΑΙΡΟΙ!

ΑΝ ΔΕΝ λογίζεται αυτό πολιτικός ρεαλισμός (ωριμότητα) του κ. Τσίπρα, μπορεί να εκληφθεί εύκολα ως «κομματικό» ψηφοθηρικό παιχνίδι, ή αναζήτηση ισορροπιών με τις ευρωπαϊκές απαιτήσεις.

ΕΝΝΟΟΥΜΕ την παρακάτω είδηση: μιλώντας, ο κ. Τσίπρας, προχθες (4/11) στο Πανεπιστήμιο του Τέξας με θέμα «Μπορεί να σωθεί η Ευρωζώνη;», επεσήμανε ότι «έχουμε μια οικονομική ένωση και ένα κοινό νόμισμα και οι άμεσες εναλλακτικές είναι χειρότερες». Και πρόσθεσε: «Μια έξοδος-από το ευρώ- δεν θα ωφελήσει κανέναν. Αντίθετα, θα πυροδοτήσει σοβαρά νέα προβλήματα – διαχείριση ενός ασταθούς νέου νομίσματος, φαινόμενα bank run, πληθωρισμό, φυγή κεφαλαίων και ανθρώπων. Για το λόγο αυτό και μόνο, η Ελλάδα δεν θα πρέπει και δεν θα το κάνει, δεν θα εξέλθει εθελοντικά από την Ευρωζώνη».

ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ υπέρ της παραμονής στην Ευρωζώνη είχε ταχθεί  στην Αθήνα κι ο υπεύθυνος του τομέα Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ (και αντιπρόεδρος της Βουλής), ο κ. Γιάννης Δραγασάκης -μια από τις ορθολογικότερες φωνές του ελληνικού Κοινοβουλίου, κατά την άποψή μας. Ο ίδιος τόνισε (στον Αθήνα 98,4) ότι ο ΣΥΡΙΖΑ διεκδικεί κατ’ αρχάς να γίνει δεκτή η θέση ότι «με αυτή την πολιτική οδηγούμαστε στην καταστροφή, ενώ με μια άλλη πολιτική μπορούμε να χαράξουμε διαφορετική πορεία». Και πρόσθεσε ότι, εφόσον δεν γίνει δεκτή η θέση αυτή, «πρέπει να είμαστε έτοιμοι και για ρήξη, αλλά εντός της Ευρωζώνης πάντα».

…ΑΛΗΘΕΙΑ, τι λένε γι αυτές τις «προσαρμοστικότητες» οι Λαφαζάνης και οι συν αυτώ; Ή μήπως, ενόψει (οιωνδήποτε) εκλογών, ο ορθολογισμός και η ψυχραιμία αποτελούν αναγκαίο πολιτικό ελιγμό για όλα τα κόμματα; (Στ.Γ.Κ.)


Σχολιάστε