"Ο λόγος ο εφήμερος βαστά μόνο μια μέρα
το άρωμά του όμως κρατεί και νύχτα και ημέρα"
Στ.Γ.Κ., Νοε. 2010

Κεντροαριστεράς το ανάγνωσμα

 

 

 

ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑ

 

  • Το κέντρο μιας αλλαγής δεν είναι τα πρόσωπα, τα σχήματα, αλλά η ουσία του “διαφορετικού” στην πολιτική και την ιδεολογία” (Τ. Γιαννίτσης, Το Βήμα, 1-9-13)

 

ΠΟΛΛΑ λέγονται και περισσότερα σχολιάζονται σχετικά με την πρωτοβουλία των “58” που υπέγραψαν και δημοσιοποίησαν κείμενο-μανιφέστο για την ανασυγκρότηση μιας ευρείας (νέας) “Κεντροαριστεράς” στην Ελλάδα.

ΚΑΛΟΔΕΧΟΥΜΕΝΗ κίνηση. Και εδώ στα Χανιά. Αρκεί να είναι σοβαρά μελετημένη, πριν ξεκινήσει για το “ταξίδι” της. Να ξέρει τι ακριβώς επιδιώκει, να μην περιορίζεται σε ευχολόγια αλλά αγώνες και δράσεις, να αγκαλιάσει όσο το δυνατόν ευρύτερα κοινωνικα στρώματα, να έχει προοπτική και πρόγραμμα, και να λέει “όχι” εκεί που πρέπει.

Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ κοινωνία δεν έχει ανάγκη από πρωτοποριακά “κείμενα”, αλλά από μια αξιόπιστη πρόταση εξόδου από την κρίση. Που δεν την δίνει κανένας κομματικός σχηματισμός από τα παρόντα πολιτικά σχήματα.

ΔΥΣΚΟΛΟΣ “τοκετός” το νέο, σε μια εποχή που οι πολίτες παραμένουν θυμωμένοι, αν όχι αηδιασμένοι, με το ανίκανο πολιτικό σύστημα.

ΣΕ ΜΙΑ ΠΕΡΙΟΔΟ που τα πάντα αμφισβητούνται, λόγω των συνεχών “φορομπηχτικών” μέτρων, της συγνής λιτότητας, των απολύσεων και της αυξανόμενης ανεργίας, για ποιο λόγο να εμπιστευτεί κανείς κάτι που εκπορεύεται από “συνήθεις” πολιτικούς κύκλους; Η όλη υπόθεση, για πολλούς, μοιάζει να έχει άρωμα “εκσυγχρονιστικό”!

ΓΙΑ ΤΟΥ λόγου το αληθές, η πρώτη αντίδραση στην κίνηση των “58” περικλείεται στην ειρωνική φράση συναδέλφων, “άλλαξε ο Μανολιός και έβαλε τα ρούχα του αλλιώς”!

Η ΕΝΤΥΠΩΣΗ μας πάντως είναι ότι, έστω κι αν η κίνηση των “58” δείχνει να είναι η σοβαρότερη που έγινε μεταπολιτευτικά, επειδή περιλαμβάνει και άτομα που ταυτίστηκαν με μνημονιακά κόμματα (Ν.Δ.,ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ), οι απλοί πολίτες τη βλέπουν μάλλον με δυσπιστία.

ΜΑΚΑΡΙ να αποτελέσει αυτή το έναυσμα για μια βαθύτερη και ουσιαστικότερη ανακατάταξη/ανανέωση του πολιτικού συστήματος της χώρας. Με νεότερους ανθρώπους στο προσκήνιο, με πιο υγιείς και κρυστάλλινες απόψεις για το μέλλον.

ΑΝ ΠΙΣΤΕΥΕΙ κανείς στις δημοσκοπήσεις που πυκνώνουν και ποικίλουν στα συμπεράσματά τους, φαίνεται πως δεν υπάρχει πουθενά υπολογίσιμη δύναμη που να μπορέσει να ανατάξει το καταρρέον πολιτικό σύστημα. Έτσι, ή θα αλλάξει ριζικά αυτό που λέμε πολιτική στην Ελλάδα, ή θα βυθιζόμαστε συνεχώς σε αδιέξοδα και φαύλους κύκλους.(Στ.Γ.Κ., stcloris@yahoo.gr)

 


Σχολιάστε