"Ο λόγος ο εφήμερος βαστά μόνο μια μέρα
το άρωμά του όμως κρατεί και νύχτα και ημέρα"
Στ.Γ.Κ., Νοε. 2010

Οριζόντια και διαρθρωτικά μέτρα! (Σχόλια, Χ.Ν., 17-10-13)

 

 

 

ΤΑ ΝΕΑ “ΟΡΙΖΟΝΤΙΑ” Ή “ΔΙΑΡΘΡΩΤΙΚΑ” ΜΕΤΡΑ

 

ΑΝΕΚΑΘΕΝ οι ελληνικές κυβερνήσεις έπαιρναν μέτρα φορομπηχτικού χαρακτήρα. Πολύ δε περισσότερο σε περιόδους οικονομικών κρίσεων. Άλλοτε για να καλύψουν “τρύπες” στον προϋπολογισμό και άλλοτε για να εξυπηρετήσουν, φορολογώντας φυσικά όλους μας, τους ημέτερούς τους.

 

ΕΙΝΑΙ καιρός τώρα που διατυμπανίζεται σε πολλούς τόνους και από επίσημα χείλη (Βενιζέλος, Στουρνάρας κ.ά.) ότι δεν πρόκειται να ληφθούν νέα “οριζόντια” μέτρα και ότι η φοροδοτική ικανότητα των Ελλήνων έχει φτάσει στο απροχώρητο.

 

ΛΟΓΙΑ…, ΛΟΓΙΑ! Ποιος τους πιστεύει; Τον τελευταίο λόγο, άραγε, δεν έχει πάντα η τρόικα, που τώρα, όπως λέγεται, επιστρέφει με “άγριες διαθέεις”;

 

ΤΗΝ ΠΕΠΟΙΘΗΣΗ της, για τη μη λήψη νέων οριζόντιων μέτρων, εκφράζει και η κα Ντόρα Μπακογιάννη- σε συνέντευξή της στη Webtv του ΑΠΕ-ΜΠΕ-με αναδημοσίευση στα “Χ.Ν.” (16/10). Υποστηρίζει, σε σχετική ερώτηση, ότι “δεν υπάρχει καμιά περίπτωση να ληφθούν νέα οριζόντια μέτρα”. Πρόσθεσε μάλιστα τα εξής: “Τώρα, αν με ρωτάτε αν θα υπάρξουν διαρθρωτικά μέτρα, ναι, θα υπάρξουν και πρέπει να υπάρξουν μέτρα γιατί, δυστυχώς, εκεί υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση”!

ΝΑΙ ΜΕΝ, AΛΛΑ…, πάντα η περίπτωση των “νέων” μέτρων. Ελάχιστοι από μας αντιλαμβάνονται τη διαφορά ανάμεσα στα “οριζόντια” και τα “διαρθρωτικά” μετρα. Μέτρα τα μεν, μέτρα και τα δε.

 

ΤΗ (ΜΗ) διαφορά των δυο εννοιών επιχειρεί να κάνει, με καθαρά ειρωνική διάθεση, ο δημοσιογράφος/αρθρογράφος επί οικονομικών θεμάτων Κ. Καλλίτσης (στην “Κ”, 13/10). Μεταξύ άλλων γράφει: “…αν κλείσεις όλα τα νοσοκομεία της χώρας αυτό είναι οριζόντιο μέτρο, αν κλείσεις λίγα είναι διαρθρωτικό. Η γενική περικοπή συντάξεων είναι οριζόντιο, η περικοπή όσων δίδονται από τα μη βιώσιμα Ταμεία είναι διαρθρωτικό” κ.λπ. Σκοτεινά και άγρια πράγματα δηλαδή!

 

ΣΤΗΝ πολιτική γλώσσα, ξέρετε, το μυστικό επιτυχίας ενός σκληρού μέτρου, για να περάσει ανώδυνα, η (κάθε) κυβέρνηση το… βαφτίζει αλλιώς! Με τέτοιο όνομα (π.χ. “διαρθρωτικό”) που να… εξαρθρώνει την αντιληπτική σκέψη του πολίτη, ώστε να μη κααλαβαίνει ο φουκαράς περί τίνος πρόκειται στην πραγματικότητα. Ωστόσο αυτο- το μέτρο- εφαρμόζεται και όποιον πάρει η… οριζοντίωση ή η… αναδιάρθρωση! (Στ.Γ.Κ.)

 

 

ΨΕΚΑΖΟΥΝ ΚΑΙ ΑΠΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ;

 

Η ΘΕΩΡΙΑ του ψεκασμού του… ελληνικού λαού από υποχθόνιους και ύπουλους εχθρούς του, θεωρία που κυρίως… ενστερνίζεται ο πρόεδρος και οι οπαδοί των ΑΝ.ΕΛ., φαίνεται να υποστηρίζεται και από ένα μεγάλο ποσοστό συμπολιτών μας! Σε σχετικό ερώτημα που διατυπώθηκε σε πρόσφατη δημοσκόπηση, το 33,3% των ερωτηθέντων, συμφωνεί ότι ναι «μας ψεκάζουν»!

 

ΜΕ ΤΙ χημικά αέρια και για ποιο σκοπό μας ψεκάζουν, μάλλον είναι άγνωστα για την ώρα. Έτσι, όποιος θέλει υποθέτει τα πάντα, και η συνωμοσιολογία καλά κρατεί!

 

ΤΟ ΘΕΜΑ βέβαια είναι ότι το “ψέκασμα” που υποστηρίζουν οι ΑΝ.ΕΛ.-και όχι μόνο- δεν είναι τίποτε μπροστά στο ψέκασμα απαισιοδοξίας που μας κάνουν κάθε βράδυ, με τις ειδήσεις των 8.00, τα ΜΜΕ. Από τη μια η Τρομοτρέμη και το “σοβαρό” μεγαλοδημοσιογραφικό επιτελείο της, από την άλλη ο Αυτιάς και οι άλλοι “μεγάλλοι” των άλλων ΜΜΕ…, πού να βρεθεί καιρός για μια χαραμάδα αισιοδοξίας σ΄εμάς τους δύσμοιρους;

 

ΕΥΤΥΧΩΣ που, εδώ και αρκετό καιρό, δεν βλέπουμε ειδήσεις. Ούτε κοιτούμε ψηλά στον ουρανό, για να δούμε τα αεροπλάνα που τυχόν μας… ψεκάζουν με τόνους απαισιοδοξίας! (Στ.Γ.Κ.)

 

ΤΑ ΑΚΡΑ ΤΩΝ ΑΚΡΩΝ

 

Η ΘΕΩΡΙΑ των άκρων ήταν πάντα προσφιλής στην ελληνική πολιτική ζωή. Χωρίς ποτέ να αντιλαμβάνόμαστε, εμείς οι απλοί πολίτες, την ουσία του πράγματος. Πάντα βολεύει τους ισχυρούς να θέτουν διλήμματα στους πολίτες, έτσι ώστε να κερδίζουν: αριστερα ή δεξιά, Καραμανλής ή τανκς, σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα, μνημόνιο ή χάος, αυτοί ή εμείς κ.λπ. Τα διαζευκτικά διλήμματα (ειναι βέβαιο αυτό) αποτελούν μια καλή συνταγή (για όλες τις ιδεολογίες) που δίνει τη “νίκη” στο κομμα που (θα) τα “πάσαρει” πειστικότερα.

 

ΣΤΗ σκοτεινή και μίζερη περίοδο που ζούμε η αναζωπύρωση της θεωρίας των άκρων είναι άκαιρη και ατυχής. Πρώτα γιατί “κοινή γαρ η τύχη και το μέλλον αόρατο” για τη χώρα, κι έπειτα κανείς δεν θα ευχόταν εκλογές σήμερα.

 

ΕΝ ΠΑΣΗ περιπτώσει. Στη συγκεχυμένη από πλευράς εννοιών εποχή μας, καλόν είναι να ακούσουμε και μια φωνή πιο κατασταλαγμένη και σοφή. Σχετικά με το τί είναι σήμερα “τα άκρα” ο συγγραφέας-στοχαστής Στέλιος Ράμφος, σε συνέντευξή του στον Αντ. Παγκράτη (“Κ”, 13/10/13) λέει μεταξύ άλλων συμπυκνώνοντας: “…Η αλήθεια είναι ότι τα άκρα ή τα μέσα ποτέ δεν ορίζονται αντικειμενικά, μια για πάντα. Τα άκρα κάθε φορά είναι υπόθεση συγκυριών…

 

ΚΑΙ ΕΤΣΙ είναι, αφού κάθε εποχή έχει τα “άκρα” της, κάθε ιδεολογία αλλά και κάθε θρησκεία τα δικά της κ.λπ.

 

ΕΤΣΙ, άλλοτε άκρο είναι η άκρα δεξιά, άλλοτε η άκρα αριστερά και άλλοτε άλλοι και σε άλλους χώρους και χώρες. Το να θεωρήσει όμως κανείς το ΣΥΡΙΖΑ ως “άκρο” (θεωρία Ν.Δ.), όχι όμως και τη “Χ.Α.” ή το ΚΚΕ που είναι αμιγώς ανισυστημικά κόμματα, αφού αυτά δεν δέχονται το Σύνταγμα (ΚΚΕ) ή τον Κοινοβουλευτισμό (Χ.Α.), πάει πολύ! (Στ.Γ.Κ.)

 

 

ΣΕΙΣΜΟΙ ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΟΙ

 

ΠΟΛΥ σωστά ενήργησαν οι αρμόδιες τοπικές και κυβερνητικές αρχές κάνοντας τους αναγκαίους ελέγχους κτηρίων, ώστε να διαπιστωθούν οι βασικές-και επικίνδυνες ζημιες- από το σεισμό στα Χανιά και στην περιφέρεια. Ο έλεγχος έγινε κυρίως σε δημόσια κτήρια και σχολεία.

 

ΑΛΛΑ, γιατί μόνο σ΄αυτά;

 

ΤΟ ΘΕΜΑ, για μας-έχει επισημανθεί και παλαιότερα- είναι να υπάρχει μια επιστροπή, σε μόνιμη βάση, για τον έλεγχο κτισμάτων. Ειδικότερα παλιών ιδιωτικών μονοκατοικιών και πολυκατοικιών. Η οποία να προβαίνει σε υποχρεωτικούς ελέγχους όλων των κατοικιών, να υποδεικνύει τι πρέπει να γίνει, ώστε να εκτελούνται και οι αναγκαίες προληπτικές επιδιορθώσεις.

 

ΠΡΙΝ, φυσικά, από τους σεισμούς, γιατί μετά θα είναι “στερνή μου γνώση…”. (Στ.Γ.Κ.)

 


Σχολιάστε