"Ο λόγος ο εφήμερος βαστά μόνο μια μέρα
το άρωμά του όμως κρατεί και νύχτα και ημέρα"
Στ.Γ.Κ., Νοε. 2010

Έγκλημα και τιμωρία

ΕΓΚΛΗΜΑ ΚΑΙ ΤΙΜΩΡΙΑ (Χ.Ν., 15-10-13)

Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ της Ελλάδας θυμίζει το μύθο με το γάιδαρο και το λιοντάρι: το “έγκλημα” (το χρέος), ενώ είναι το ίδιο αναλογικά για όλους, ισχυρούς και μη, “τιμωρούνται” αγρίως οι ασθενέστεροι.

ΑΠΟΔΕΙΧΘΗΚΑΜΕ ο αδύναμος κρίκος της Ευρωζώνης. Υφιστάμεθα τις συνέπειες μιας τρομακτικής οικονομικής/ανθρωπιστικής κρίσης της οποίας όμως οι κύριοι υπαίτιοι ήταν και είναι οι ισχυροί της Ε.Ε. Που γνώριζαν αλλά εθελοτυφλούσαν καρπούμενοι τα μέγιστα ωφέλη εις βάρος των μικρών.

ΕΤΣΙ, η «τιμωρός κρίση» πλήττει εμάς, για έκτη συνεχόμενη χρονιά, χωρίς να υπάρχει καν ελπίδα εξόδου. Διαμορφώθηκε στη συνείδηση των Ευρωπαίων -όχι όμως και του ΔΝΤ- η εικόνα του ότι φταίει το σύνολο των μελών της ελληνικής κοινωνίας για την κρίση, και άρα οι Έλληνες πρέπει να πληρώνουν εσαεί τα αμαρτήματα πολιτικών και ημετέρων τους -για το “μαζί τα φάγαμε” του ανεκδιήγητου Θ. Πάγκαλου.

ΟΜΩΣ, δεν βιώνουμε όλοι με τον ίδιο τρόπο τις επιπτώσεις της τιμωρίας, όταν τα μέτρα εξακολουθούν να είναι υπερβολικά άδικα. Είτε “οριζόντια” τα ονομάζουν, είτε “διαρθρωτικά”, ο πληρώνων είναι πάντα ένας: ο ανίσχυρος λαός.

Η ΚΡΙΣΗ δυστυχώς βιώνεται σήμερα με διαφορετικούς τρόπους που μεγεθύνουν, αν μη τι άλλο, τις κάθε είδους κοινωνικές ανισότητες: άλλους μεν μη εγγίζοντάς τους σχεδόν καθόλου και άλλους δημιουργώντας τους έναν ασφυκτικό κλοιό που, όχι σπάνια, τους στέλνει στην αυτοκτονία.

ΚΑΘΕ έγκλημα ενέχει την τιμωρία και κάθε τιμωρία τη λύτρωση ή την κάθαρση. Στην ελληνική περίπτωση υπάρχει μόνο “τιμωρία”. Εδώ, υπαρχει μεν πάντα το έγκλημα -κυρίως το ανίκανο πολιτικό σύστημα- όμως η τιμωρία είναι άμεση και βασανιστική μόνο με θύμα το λαό. Που πληρώνει. Ένας Τσοχατζόπουλος είναι αδύνατο να ξεπλύνει τη διαφθορά και τη “σαπίλα” του πολιτικού μας συστήματος. Μια εξάρθρωση της “Χ.Α.” είναι αδύνατο να εξαγνίσει την (κατά)μαύρη δεξιά που έχει διαβρώσει πολλούς ευαίσθητους δημόσιους χώρους. Πρόκειται για μια οβιδιακή δεξιά που δυναστεύει ουσιαστικά τη χώρα μεταπολεμικά. Με ελάχιστα διαλείμματα. (Στ.Γ.Κ.)

 

Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

 

ΜΙΛΩΝΤΑΣ σε εκπροσώπους των δικαστικών πριν λίγες μέρες ο ΠτΔ κ. Κ. Παπούλιας, τους παρότρυνε να γίνουν “Τερτσέτες” σε θέματα απόδοσης δικαιοσύνης. Ειδικότερα με τα φαινόμενα εκφασιμού ευαίσθητων χώρων, αλλά και με τη “Χ.Α.”

 

ΝΟΜΙΖΟΥΜΕ πως μια τέτοια προτροπή είναι πλεονασμός, αφού αυτονόητο έργο και καθήκον της Δικαιοσύνης είναι η απονομή του δικαίου κατόπιν ενδελεχούς μελέτης όλων των στοιχείων και των μαρτυριών των διαδίκων.

 

ΑΝ ΜΕΧΡΙ τώρα η δικαστική εξουσία στην Ελλάδα δεν ήταν απόλυτα ανεξάρτητη, ώστε να εκτελεί απερίσπαστα το καθήκον της, σε αυτό δεν φταίει η ίδια. “Τερτσέτες” υπήρχαν σε όλες τις σκοτεινές περιόδους της Ιστορίας, και πιστεύουμε ότι πάντα θα υπάρχουν. Το θέμα είναι να μη παρακωλύεται το έργο της Δικαιοσύνης από πολιτικές (κομματικές) ή άλλες σκοπιμότητες. Η Δικαιοσύνη οφείλει να πράττει το καθήκον της, όπως ορίζεται από το Σύνταγμα και τους νόμους.

 

Η ΣΩΡΕΙΑ δικαιώσεων πολιτών που προσφεύγουν στη δικαιοσύνη (στα Χανιά έχουμε αρκετές περιπτώσεις), χάρη στη δραστηριοποίηση φορέων Πρστασίας των Πολιτών, αποδεικνύει ότι τις περισσότερες φορές η δικαιοσύνη απονέμεται σωστά. Ίσως, μάλιστα, να είναι και ο μόνος θεσμός στη μνημονιακή περίοδο που δικαιολογει απόλυτα την υπόστασή του.

 

ΕΛΠΙΖΟΥΜΕε πως η υπόθεση “Χ.Α.” και η έκβασή της, θα αποτελέσει ένα σοβαρό αντίβαρο ώστε να αποκατασταθεί πλήρως το κύρος της Ελληνικής Δικαιοσύνης. Που -όπως και πολλών άλλων θεσμών- έχει τρωθεί τα τελευταία χρόνια ανεπανόρθωτα. (Στ.Γ.Κ.)


Σχολιάστε