"Ο λόγος ο εφήμερος βαστά μόνο μια μέρα
το άρωμά του όμως κρατεί και νύχτα και ημέρα"
Στ.Γ.Κ., Νοε. 2010

Όσο είναι καιρός…

 

 

ΟΣΟ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙΡΟΣ

 

ΕΠΡΕΠΕ να χάσει τη ζωή του ένας συμπολίτης μας από ένα φονιά της “Χρυσής Αυγής”, για να συνειδητοποιήσουν οι πολιτικές δυνάμεις του τόπου το σε ποια τραγική πολιτική κατάσταση βρισκόμαστε. Αλλά κι ότι τα κηρύγματα μίσους της φασιστικής αυτής οργάνωσης μετατρέπονται πλέον σε εγκληματικές πράξεις.

 

ΚΑΙΡΟΣ να αντιληφθούμε ότι ο κίνδυνος για τη δημοκρατία, η κάθε βία που ασκείται εναντίον της, είναι ταυτόχρονα κίνδυνος για την αξιοπρέπεια και την ελευθερία του καθενός μας. Ταυτόχρονα, κίνδυνος και για τη συλλογικότητά μας.

 

ΣΕ ΠΕΡΙΟΔΟΥΣ ολοκληρωτισμών – η “Χρυσή Αυγή” πιστεύει στο ναζισμό- δεν υπάρχει ελεύθερη βούληση, ούτε καν σκέψη. Δεν υπάρχει κοινοβουλευτική δημοκρατία, ούτε πλουραλισμός κομμάτων. Υπάρχει μόνο το δίκαιο της βίας και της πυγμής.

 

ΑΣ ΑΦΗΣΟΥΝ, λοιπόν, τα κόμματα τα μισόλογα, τους μικροκομματικούς υπολογισμούς και τις “ιδεολογικές” διαφορές κι ας “συμμαζευτούν” να δούμε πως θα αντιδράσουμε απέναντι στη βία, το παράλογο μίσος, την εκμηδένιση της ανθρώπινης ζωής και το έγκλημα που παράγει αυτό το μόρφωμα.

 

ΕΙΝΑΙ υποχρεώση του πολιτικού κόσμου να αντιδράσει, πριν καταλυθεί η δημοκρατία, χρησιμοποιώντας στη φαρέτρα του αδιάσειστα, πειστικά ντοκουμέντα για την εγκληματική φύση αυτού του κόμματος. Χωρίς υστερικές κραυγές, αφορισμούς και δαιμονοποιήσεις που παράγουν τα αντίθετα αποτελέσματα. Καιρός να αποκαλυφθούν όλα τα εγκλήματά τους στην εικσάχρονη παρουσία τους. Καιρός κι η δικαιοσύνη να αναλάβει τις ευθύνες της. Νόμοι υπάρχουν,την πιστή εφαρμογή τους θέλουμε…

 

ΣΥΝΕΝΝΟΗΣΗ, λοιπόν, κι από κοινού αγώνας σε όλα τα επίπεδα, εναντίον αυτών που αισθάνονται “σιχασιά και αηδία” για τη δημοκρατία. Που μπορεί μεν επί του παρόντος να ασθενεί, παραμένει όμως δημοκρατία.

 

ΣΤΗΝ πολιτική, ιδεολογικές διαφορές θα υπάρχουν όσο θα υπάρχει η δημοκρατία. Εξάλλου αυτή είναι η ουσία της. Όμως, μπροστά στον κίνδυνο κατάλυσής της από “ορκισμένους” εχθρούς της, ας είμαστε σε εγρήγορση.

 

ΑΝ, μάλιστα, θέλουμε, μετά την κρίση- που αργά ή γρήγορα θα τελειώσει- να έχουμε μια ομαλή δημοκρατική ζωή, θα πρέπει από τώρα να φροντίσουμε για την οριστική εξάλειψη του τέρατος του φασισμού. (Στ.Γ.Κ., stcloris@yahoo.gr)

 

 

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΒΙΑ;

Η ΒΙΑ είναι μία. Όμως, σαν άλλη Λερναία Ύδρα, είναι πολυπρόσωπη: ενδοοικογενειακή, ενδοσχολική, ρατσιστική, σεξιστική, φραστική, ψυχολογική, κομματική/ιδεολογική, θρησκευτική, πολιτική κ.ά.

ΜΙΑ ΣΩΣΤΗ τοποθέτηση για το πού διαφέρει η βία της φύσης από αυτήν του ανθρώπου (εγκληματική-πολιτική βία) κάνει ο γνωστός συγγραφέας και αντιστασιακός Περικλής Κοροβέσης. Να πως την περιγράφει στο άρθρο του «Τι είναι εν τέλει η πολιτική βία; 11/10/2010) [http://politikiviadiapyron.wordpress.com/] με υποερώτημα “η πολιτική βία είναι πάντοτε φασιστική;”:

Η βία είναι επινόηση του κράτους και της εξουσίας. Δεν πρέπει να τη συγχέουμε με τη βία της φύσης. Η βία της φύσης είναι μια διατροφική αλυσίδα. Και η διαφορά που έχουμε με τα ζώα είναι πως εμείς τρώμε το κρέας μαγειρεμένο κι αυτά το τρώνε ωμό. Επιπλέον, τα ζώα τρώνε αυτό που τους χρειάζεται για να ζήσουν, ενώ εμείς καταναλώνουμε και αυτά που δεν μας χρειάζονται για να ζήσουμε. Άρα, οποιαδήποτε αναφορά στη βία σαν ένα φυσικό χαρακτηριστικό του ανθρώπου, μια που και εμείς είμαστε μέρος της φύσης, είναι παραλογισμός. Σίγουρα ο άνθρωπος έχει μέσα του και τον Χριστό και τον Χίτλερ. Μπορεί να αγιάσει και μπορεί να κάνει μαζικά εγκλήματα, ακόμα και αν η τύχη του πολέμου έχει κριθεί (Χιροσίμα, Ναγκασάκι)”…

ΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ, βέβαια, είναι κατά πόσον ο άνθρωπος είναι ικανός να δαμάσει τα ένστικτα βίας που έχει, ακόμη κι όταν αποκτά με “δημοκρατικό” τρόπο την εξουσία. Και εδώ θα λέγαμε- και πάλι- πως όλα, μα όλα είναι θέμα παιδείας. (Στ.Γ.Κ.)

 

Ο ΝΕΟΦΑΣΙΣΜΟΣ ΚΑΙ Η ΚΡΗΤΗ

 

ΑΠΟ ΤΑ ΠΙΟ ωραία και επιτυχημενά συνθήματα/μαντινάδα στην αντιφασιστική πορεία/εκδήλωση που έγινε στα Χανιά στις 18/9, ήταν και το:

 

Κοντομαρί και Κάντανο

τα κάψαν οι ναζί

θέση δεν έχουν οι φασίστες

σε τούτο το νησί”.

ΚΙ ΟΜΩΣ! Στην Κάντανο που συμπεριλαμβάνεται στις”μαρτυρικές” πόλεις της χώρας (τόπος που “καταστάφηκε ολοσχερώς” από τους Γερμανούς ναζί το 1941) βρέθηκαν άτομα που ψήφισαν στις εκλογές του 2012 τους “επίγονους” του φασισμού!

 

ΤΙ ΝΑ υποθέσουμε; Πλήρης άγνοια της ιστορίας του τόπου τους; Απαιδευσία; Στρατολόγηση από αφέλεια ή μήπως από ανάγκη; Φτώχεια, ανεργία και απελπισία η ώθηση; Έτσι, από… μόδα και αντίδραση στο πολιτικό σύστημα; Ή μήπως παρακινούμενοι από κάποιο κρυφό ένστικτο βίας;

 

ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ και να συμβαίνει από τα παραπάνω τίποτε δεν δικαιολογεί το ατόπημα. Κάποιος πρέπει να τους υπενθυμίσει ότι οι παππούδες και οι γιαγιάδες τους πολέμησαν σληρά, ακριβώς για να αποφύγουν αυτόν τον τρομακτικό ολοκληρωτισμό και τη βία. Φαινόμενα που πάνε να καλύψουν ξανά τη χώρα μας. Τον πολέμησαν με κατσούνες, παλιά όπλα, πέτρες και οτιδήποτε άλλο είχαν στη διάθεσή τους. Και τότε ο κόσμος ήταν φτωχός…

 

ΚΑΙ ΜΟΝΟΝ η σκέψη της ψήφισης ενός νεοναζιστικού κόμματος νομίζουμε πως είναι είναι προσβολή για όλους αυτούς που έδωσαν ό,τι είχαν και δεν είχαν, ώστε σήμερα εμείς να ζούμε ελεύθεροι κι ο καθένας μας να έχει το δικαίωμα της ψήφου. Κρίμα… (Στ.Γ.Κ.)


Σχολιάστε