"Ο λόγος ο εφήμερος βαστά μόνο μια μέρα
το άρωμά του όμως κρατεί και νύχτα και ημέρα"
Στ.Γ.Κ., Νοε. 2010

Αυτοκτονίες 2013

 

ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΕΣ

  • Η 10 Σεπτεμβρίου κάθε έτους έχε θεσμοθετηθεί ως «Παγκόσμια Ημέρα για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας»

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ τυχαία η υπενθύμιση! Ιδιαίτερα σε περιόδους οικονομικών κρίσεων -όπως αυτή που εδώ και 5 χρόνια περνάμε στην Ελλάδα- οφείλουμε να βρισκόμαστε σε εγρήγορση σχετικά με το θέμα. Τόσο για τους εαυτούς μας, όσο και για το φιλικό ή συγγενικό περιβάλλον.

ΣΥΜΦΩΝΑ με πρόσφατα δημοσιεύματα, το ποσοστό της αύξησης των καταγεγραμμένων αυτοκτονιών  στη χώρα είναι 26,5% το 2011 σε σχέση με το 2010 και 43% σε σχέση με το 2007-τελευταία χρονιά πριν το ξεκίνημα της κρίσης.

ΚΑΤΑ την ΜΚΟ «Κλίμακα» (που μελετά το θέμα αυτοκτονιών στην Ελλάδα), εκτιμάται ότι στην πραγματικότητα οι αυτοκτονίες είναι κατά πολύ περισσότερες από αυτές που καταγράφονται! Τα περισσότερα άτομα (35%) που καλούν τη γραμμή παρέμβασης για την αυτοκτονία (τηλέφ.1018) είναι άνεργοι. Ακολουθούν οι ελεύθεροι επαγγελματίες (χρέη) και οι συνταξιούχοι (μοναξιά-κατάθλιψη).

ΟΤΑΝ μια κοινωνία χάσει το αίσθημα της ελπίδας, αυξάνεται δραματικά το φαινόμενο των αυτοκτονιών. Ήδη, η παρουσία της τρόικας εδώ έχει γίνει γάγγραινα στη ζωή μας, και κάθε επίσκεψή της σημαίνει επαχθέστερα μέτρα για όλους μας.

ΕΙΝΑΙ ΑΞΙΟΣΗΜΕΙΩΤΟ ότι ο αριθμός των ανδρών που αυτοκτονούν είναι πολύ μεγαλύτερος από αυτόν των γυναικών. Πράγμα που σημαίνει ότι, ή οι άνδρες σηκώνουν περισσότερα οικονομικά βάρη, ή ότι οι γυναίκες, σκεπτόμενες πιθανόν πιο ρεαλιστικά την οικογένεια και τα παιδιά τους, διστάζουν την τελευταία στιγμή…

ΑΞΙΟΣΗΜΕΙΩΤΟ επίσης είναι ότι τα μεγαλύτερα ποσοστά αυτοκτονιών καταγράφονται στις πιο παραγωγικές ηλικίες (30-44 ετών) του ανδρικού πληθυσμού.

ΑΛΛΑ το πιο σημαντικό για μας είναι ότι τα πρωτεία στις αυτοκτονίες κατέχει η Κρήτη! Το 2011 καταγράφηκαν 37 αυτοκτονίες, το 2012 49 αυτοκτονίες και το 2013 (μέχρι τις 27 Αυγούστου-Το Βήμα, 9/9) 34 αυτοκτονίες.

 

ΔΥΣΤΥΧΩΣ, κάθε πόλεμος – η οικονομική κρίση είναι «πόλεμος» με όπλο τον οικονομικό μας στραγγαλισμό- έχει θύματα. «Αναίμακτα» μεν, αλλά εξίσου επώδυνα και συγκλονιστικά για την κοινωνία μας…

 

ΟΣΟ για την Πολιτεία, έ, αυτή ως συνήθως σφυρίζει αδιάφορα, αφού, μαζί με την τρόικα, αυτό που την ενδιαφέρει είναι πρώτα η οικονομία και λιγότερο ο άνθρωπος-ο πολίτης. (Στ.Γ.Κ. stcloris@yahoo.gr)

 

ΑΓΙΟΙ ΑΠΟΣΤΟΛΟΙ-2013

ΝΑ, ΚΑΙ μια πολύ ευχάριστη είδηση: «Στο Δήμο Χανίων ανήκει πλέον η περιοχή των Αγίων Αποστόλων μετά την θετική – για το Δήμο – απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για την υπόθεση που εκδικάστηκε στις 24/9/2012».

Η ΠΕΡΙΟΧΗ των Αγίων Αποστόλων είναι μια από τις ωραιότερες στο νομό μας. Συνδυάζει εύκολη προσβασιμότητα από την πόλη (ακόμη και με το ποδήλατο), διαθέτει πολύ πράσινο, κυρίως καθαρή θάλασσα και «παντός καιρού», ακτές, περιπατητικούς χώρους, άνεση για τους λουόμενους, πάρκινγκ αυτοκινήτων, χώρο για ποικίλες εκδηλώσεις κ.ά.

 

ΝΑ κι ένας αγώνας δεκαετιών που επιτέλους δικαιώνεται χάρη στην επιμονή του λαού, αλλά και της δημοτικής αρχής. Δεν γνωρίζουμε τα απώτερα σχέδια του Δήμου για τους Αγ. Αποστόλους. Ίσως όμως, μια ήπια παρέμβαση, τουλάχιστον σε εκείνα τα ερείπια (παλιές κατασκηνώσεις;) που… δεσπόζουν στο λοφίσκο απέναντι από το εκκλησάκι των Αγίων, νομίζουμε πως θα ομόρφυνε περισσότερο το τοπίο. (Στ.Γ.Κ.)

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΜΑΝΤΙΝΑΔΑ

ΤΗΝ…  ψαρέψαμε στο διαδίκτυο. Αν μη τι άλλο, δείχνει την αστείρευτη πηγή χιούμορ που διαθέτει ο Κρητικός. Γράφει (Πηγή: rethymnoguide.gr): Στον «Κύριο Ομπάμα» απευθύνουν μια σπαρταριστική μαντινάδα οι Κρητικοί και τον καλούν να πάρει φώτιση πριν αποφασίσει τον πόλεμο στη Συρία. Οι Κρητικοί δεν αφήνουν και τους ντόπιους πολιτικούς χωρίς αιχμές. Λέει η μαντινάδα:

«Να ‘ρθει στα Μυριοκέφαλα, πού ‘χουν την Παναγία,
Να πάρει Θεία Φώτιση, Χάρη, και Ευλογία,
γονατιστός στην Χάρη Της, ο κύριος Ομπάμα,
πριν η Συρία βυθιστεί στο πένθος και στο κλάμα!

Να’ ρθούν μαζί,  στή Χάρη Της, κι οι άλλοι Κυβερνώντες!
Να πάψουν να μάς κυβερνούν άλλο, ωσεί παρόντες…
Τις μαριονέτες ποιός κινεί, και ποιός βαστά το νήμα.

Εδώ να ‘ρθούνε να μας πουν, πως κυβερνά το χρήμα!»

… ΑΛΗΘΕΙΕΣ, σε δυο αράδες, που θα ζήλευαν οι καλύτεροι πολιτικοί αναλυτές, και που οι πολιτικοί όλου του κόσμου καμώνονται πως αγνοούν. (Στ.Γ.Κ.)
ΠΑΛΑΙΟΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΑΚΤΙΚΗ

ΤΙΜΗΤΗΣ και αρκούντως λαϊκιστής ο πολύς Θ. Πάγκαλος. Και πάλι τα βάζει εναντίον της κοινωνίας. Ή, μερίδας αυτής που αγωνίζεται.

ΑΥΤΗ τη φορά ξιφουλκεί κατά των εκπ/κών που έχουν κηρύξει με το πρώτο κουδούνι απεργία. Έτσι, μιλώντας στον Βήμα Fm (9-9-13) εξαπέλυσε μύδρους κατά της συνδικαλιστικής ηγεσίας των καθηγητών Μ.Ε., λέγοντας: «Αυτοί που υπερασπίζονται τη δημόσια παιδεία, υπερασπίζονται τα φροντιστήριά τους. Και τώρα θέλουν να χρησιμοποιήσουν τα παιδιά στους δρόμους». Κι ακόμη: «Η επιστολή της ΟΛΜΕ λέει «βγείτε και πολεμήστε την κυβέρνηση, ή εμείς ή αυτοί». Κατά της εκλεγμένης κυβέρνησης της χώρας! Ποιοι; Η Ρόζα, ο Τσίπρας και οι άλλοι. Ο Μπίστης, ο Φίλης – ξέρω κι εγώ πώς τους λένε αυτούς τους τυχάρπαστους που λένε «ή εμείς ή αυτοί», στον κόσμο και στα παιδιά λένε να βγουν στους δρόμους και να κάνουν εξέγερση»!

ΤΟ ΜΟΝΟ που έχουμε να προσθέσουμε σε ένα τέτοιο… παραλήρημα είναι ότι ο κόσμος χρειάζεται επιχειρήματα: Ας πούμε για το ότι οι καθηγητές «υπερασπίζονται-συλλήβδην-τα φρονιστήριά τους» είναι μια μοχθηρή γενίκευση ή ένα απωθημένο. Ποιους εννοεί «τυχάρπαστους» στην πολιτική; Ο ίδιος τι είναι; Όχι, κε Πάγκαλε. Το μόνο που καταφέρνετε είναι να «βάζετε βούτυρο» στο ψωμί του ΣΥΡΙΖα ενισχύοντάς τον έτσι έμμεσα!

ΑΛΛΑ, κ. Πάγκαλε, «πάλι τον καύκον έπιες, πάλι τον νουν απώλεσες», θα λέγαμε. (Στ.Γ.Κ.)

ΜΕ ΑΛΛΑ ΛΟΓΙΑ

Κύριε πρόεδρε,

Φιλοδοξία των εν Ελλάδι άλλοτε κεντροαριστερών είναι  η ίδρυση μιας ελληνικής «ΕΛΙΑΣ» -κατά το πρότυπο της ιταλικής.

 

Θα έχουμε άραγε την επανασύσταση μιας άλλοτε ένδοξης παράταξης, ή μήπως έναν απελπισμένο αγώνα συγκέντρωσης παλαιοπολιτικών υπολειμμάτων εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ;

 

Και έπειτα, αυτή η «Ελιά», πόσο… δάκο θα περιέχει, όπως  περιπαικτικά υπαινίσσονται οι αντίπαλοί της;

 

ΕΡΜΟΛΑΟΣ

 

 

 


Σχολιάστε