"Ο λόγος ο εφήμερος βαστά μόνο μια μέρα
το άρωμά του όμως κρατεί και νύχτα και ημέρα"
Στ.Γ.Κ., Νοε. 2010

η διαβούλευση (Χ.Ν., 22-8-13)

Η ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ

 

ΠΟΣΗ μεγάλη βαρύτητα έχει για την κυβέρνηση η δημόσια Παιδεία, αλλά και η λέξη διαβούλευση, φάνηκε από τη διάρκεια της «διαβούλευσης» σχετικά με το νέο περί Παιδείας νόμο.

 

Η ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ στο διαδίκτυο δεν κράτησε ούτε δέκα μέρες!

 

ΑΥΤΟ τι άλλο, άραγε, να δηλώνει, πλην του ότι η κυβέρνηση προαποφασίζει επί θεμάτων αιχμής (όπως η Υγεία, η Παιδεία κ.λπ.) και καλεί εκ των υστέρων τους πολίτες να προβούν σε μια κατ΄επίφαση συζήτηση;

 

ΕΞΑΛΛΟΥ, ο αριθμός των συμμετασχόντων στη διαδικτυακή «συζήτηση» για την Παιδεία δεν ξεπέρασε τις 4.000! Ένας αριθμός απαράδεκτα χαμηλός, για ένα τόσο σοβαρό θέμα.

 

ΟΥΤΕ φυσικά είναι κανείς βέβαιος ότι, έστω και μια «λογική» και «εποικοδομητική» πρότασή του, θα ληφθεί υπόψη από τους αρμόδιους.

 

ΓΝΩΣΤΗ και παλαιά η πολιτική των… δημόσιων διαλόγων και διαβουλεύσεων.

 

ΜΕ ΔΕΔΟΜΕΝΟ δε ότι το νομοσχέδιο περί Παιδείας θα περάσει στη Βουλή «ως έχει», είναι εξίσου σίγουρο ότι η φετινή σχολική χρονιά που αρχίζει σε λίγες μέρες θα είναι μια από τις πιο έκρυθμες μετά την Μεταπολίτευση στο χώρο της Παιδείας. (Στ.Γ.Κ., stcloris@yahoo.gr)

 

ΜΙΑ ΑΠΟΨΗ

ΤΟ ΝΗΣΙ βουλιάζει κυριολεκτικά από τους απρόσμενα πολλούς τουρίστες εφέτος. Είναι οι διεθνείς συγκυρίες, είναι η διαφήμιση του τρόπου ζωής των Κρητικών μέσω διαδικτύου, είναι οι ελκυστικές τιμές ξενοδοχείων, αγαθών και υπηρεσιών, η αιτία; Ή, μήπως είναι το ίδιο το νησί που είναι ένας κρυφός παράδεισος, με τα θετικά και αρνητικά στοιχεία του;

ΔΕΝ ΘΑ περίμενε, λοιπόν, κανείς εν μέσω καλοκαιριού να εστιάσει, σε άρθρο του ένας δημοσιογράφος- ο κ. Θεοδωρόπουλος Δημ. (“BHmagazino”, 18-8-13)-σε μια αρνητική… αρετή των Κρητικών. Ο οποίος, με τίτλο  «Η επανάσταση της Κρήτης-Το νησί που συμπεριφέρεται σαν μια όμορφη καλομαθημένη γυναίκα», μεταξύ άλλων, γράφει:

«…Η Κρήτη, εδώ και γενιές, ζει μεταξύ επανάστασης και εναγκαλισμού με το κράτος. Η ρητορική της ανεξαρτησίας, η αυτονόητη αίσθηση αυτονομίας του υπέροχου αυτού τόπου σε συνδυασμό με τις διηγήσεις της Αντίστασης δημιουργούν ένα περίεργο κράμα. Από τη μία, περηφάνια. Από την άλλη, διαρκείς επαφές με το κράτος, με τις πολιτικές οικογένειες που βασιλεύουν στο νησί, με τις ανέγγιχτες βαρονίες της, τους δήθεν αφοπλισμούς στις βεντέτες, οι οποίες συνεχίζονται όπως τον 19ο αιώνα, και ευνοϊκή μεταχείριση επιφανών Κρητικών. Από τη μία η μοναδική φυσική ομορφιά, από την άλλη τα Porsche τζιπ χωρίς πινακίδες στα ορεινά χωριά. Γιατί χωρίς πινακίδες; «Γιατί έτσι». Η Κρήτη είναι το πιο όμορφο μέρος της Ελλάδας. Είναι, όμως, και ανά περιοχές ένα ανυπότακτο χωριό Γαλατών, χωρίς τις υποχρεώσεις που συνεπάγεται η ανυπακοή…»

 

ΟΧΙ ότι πολλές από τις παραπάνω επισημάνσεις δεν είναι πραγματικές. Αυτό που δεν επικροτούμε είναι η γενίκευσή τους ως «ιστορικών» αδυναμιών όλου του νησιού, εν έτει 2013. Δεν είναι αυτό η Κρήτη… (Στ.Γ.Κ.)

 


Σχολιάστε