"Ο λόγος ο εφήμερος βαστά μόνο μια μέρα
το άρωμά του όμως κρατεί και νύχτα και ημέρα"
Στ.Γ.Κ., Νοε. 2010

Βάμος-2013

 

 

Ενα σχολείο – ένα θαυμάσιο “Μουσικό Εργαστήρι” (Βάμος 2012 – 13)

Δημοσιεύθηκε στα Χ.Ν.-8-08-2013

» Μπορεί για τον Γ. Σεφέρη, τον Νομπελίστα ποιητή μας, «τ’  αηδόνια» του καλοκαιριού να μη τον αφήνουνε να κοιμηθεί στις Πλάτρες (στο ποίημα «Ελένη»), για μας όμως υπάρχουν άλλα αηδόνια που πράγματι, αφότου τα ακούσαμε νιώσαμε, όχι μόνο το αθώο και αυθεντικά παιδικό του ήχου των φωνών τους, αλλά και τη μουσική προσφορά τους στους δίσεκτους καιρούς μας.

Μιλάμε για το «Μουσικό Εργαστήρι Βάμου 2012-13» του σχολείου Βάμου που, με την ενθάρρυνση και υποστήριξη του δ/ντή τους, του κ. Π. Μαχαιρά και κυρίως, με μια ομάδα μαθητών του -Γυμνασίου και Λυκείου- έφτιαξε ένα καταπληκτικό μουσικό cd: με υπέροχα γνωστά πολυτραγουδισμένα τραγούδια που τα παιδιά αποδίδουν κατά μοναδικό τρόπο. Οι επαγγελματίες του είδους θα τα ζήλευαν.

Τα παιδιά που τραγουδούν τόσο «επαγγελματικά» είναι η Πόπη, η Ολυμπία, η Νεάντα, η Μαριλένα κι η Νικολέτα. Φυσικά, με τη διακριτική συνοδεία της κιθάρας του Δ. Καβαλινάκη και τα ντραμς του Γ. Νιαυραδάκη, μαθητών κι αυτών. Κι ακόμη συμμετέχει φιλικά στο cd η Αντζελα Σταρόβα.

Η παραπάνω υπεράνω πάσης προσδοκίας «παραγωγή» αποτελεί μια καίρια και καταπληκτική απάντηση στην παρατεταμένη κρίση, από τους καθηγητές του σχολείου Βάμου (Γ. Πογιατζή-Μουσικό, και Τίτο Σμυρνάκη – Φυσικό). Πρέπει να δουλέψανε με πάρα πολύ μεράκι για ατέλειωτες ώρες, ώστε να έχουμε αυτό το ευτυχές αποτέλεσμα.

Δυστυχώς, το αποτέλεσμα αυτό καμιά κυβέρνηση δεν θα αναγνωρίσει, κανένας υπουργός δεν θα το μετρήσει, καμιά κοινωνία δεν θα βγει να το υποστηρίξει! Ειδικότερα σήμερα που γίνεται μια βέβηλη προσπάθεια να εκλείψει -ως «πλεονάζουσα»!- η Τέχνη από τα σχολεία, κάποιος πρέπει να τονίσει στους κυβερνώντες ότι «ο πολιτισμός είναι διέξοδος, η δημιουργία είναι εκτόνωση και η τέχνη αποτελεί φάρμακο κατά της υποβάθμισης» της ζωής μας. Και προπαντός ένα διδακτικότατο μάθημα συνεργατικότητας για τους μαθητές του σχολείου. Αλλά ακούει κανείς;
Στ.Γ.Κ.

 

http://www.youtube.com/watch?v=CKxujAx-yPk

http://www.youtube.com/watch?v=9eNyt2RH624


Σχολιάστε