"Ο λόγος ο εφήμερος βαστά μόνο μια μέρα
το άρωμά του όμως κρατεί και νύχτα και ημέρα"
Στ.Γ.Κ., Νοε. 2010

Επιστροφή στη γεωργία

Επιστροφή στη γεωργία

[ΔΕΥΤΕΡΗ ΑΝΑΓΝΩΣΗ]

Δημοσιεύθηκε στα Χ.Ν. 08-08-2013

O ΑΝΑΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΣ της ελληνικής κοινωνίας είναι μονόδρομος. Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε ακολουθώντας παλιά πρότυπα ζωής που απέβλεπαν κυρίως στον τριτογενή τομέα «παραγωγής», σε βάρος κυρίως του πρωτογενούς.

ΣΗΜΕΡΑ όλοι αντιλαμβάνονται πως η αγορά γης (μικρές παραγωγικές περιουσίες, κτήματα κ.λπ.) είναι πολύ πιο προσοδοφόρα από ό,τι ένα διαμέρισμα ή ένα σπίτι. Εξάλλου το «χαράτσι» στα σπίτια που είναι άλλο ένα ενοίκιο, είναι κι αυτό αποτρεπτικό για την αγορά τους!

ΕΥΧΑΡΙΣΤΟ, λοιπόν, ότι πολλοί νέοι άνθρωποι επιστρέφουν στις προγονικές εστίες τους. Εκεί, με τα λίγα κτήματα που τους κατέλειπαν οι δικοί τους, τις γνώσεις που έχουν, τη σύγχρονη τεχνολογία και μια μικρή επιδότηση, καινοτομούν, προοδεύουν, ζουν πιο ανθρώπινα, πιο κοινωνικά.

ΣΤΟ προσκήνιο ξαναφαίνονται οι παλιές? σκουριασμένες αξίες: η σωματική κόπωση που στερείται ένας γραφιάς, η χαρά της δημιουργίας που δεν έχει ένας τυποποιημένος δημόσιος υπάλληλος, αλλά και η αληθινή κοινωνικότητα και συντροφικότητα, η ικανοποίηση από τα προϊόντα, η παραγωγή και η ανταπόκριση/επιβράβευση του κόσμου για την ποιότητα?

ΝΕΕΣ καλλιέργειες σε αντικατάσταση των παλιών κλασικών και πεπαλαιωμένων ήδη: αρώνια (είδος θάμνου, για τσάι και χρωστικά τροφίμων), ροδιές, μελισσόχορτο, μύρτιλο, θεραπευτικά βότανα, χειροποίητα σαπούνια, μήλα φούτζι, σαλιγκάρια, σπιτίσια ζυμαρικά, χυλοπίτες κ.λπ.

ΠΙΣΤΕΥΟΥΜΕ πως αν αξιοποιήσουμε ό,τι κρύβει η παραμελημένη γη μας, αν στραφούμε σε ό,τι καλό έχουμε ως λαός, αν η αυτάρκεια -και η γη μας έχει τα πάντα- πρυτανεύσει ως εθνική αρετή, τότε πιθανόν να αλλάξουμε και νοοτροπίες ξένες προς τον χαρακτήρα μας. Να δουλέψουμε πρέπει, για να ξεφύγουμε για πάντα από τη μέγγενη μνημονίων και δανείων, τρόικας και αδίστακτων αγορών.

ΟΥΤΩΣ ή άλλως «πρέπει να καλλιεργήσουμε τον κήπο μας», που έλεγε κι o Voltaire. Εννοώντας προφανώς να αναδείξουμε ό,τι καλύτερο «θαμμένο» κρύβουμε μέσα μας, ώστε να γίνουμε αυτάρκεις.
Στ.Γ.Κ., stcloris@yahoo.gr


Σχολιάστε