"Ο λόγος ο εφήμερος βαστά μόνο μια μέρα
το άρωμά του όμως κρατεί και νύχτα και ημέρα"
Στ.Γ.Κ., Νοε. 2010

επικαιρότητα (Χ.Ν., 6-8-13)

 

 

ΑΝΤΙΔΩΡΟ ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ

  • «Εύχομαι το στεφάνι σας χρυσάφι να γεμίσει

Και να σας τρέχουν τα καλά σαν το νερό της βρύσης»

(π. Δημήτριος, εφημέριος ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου Κατσιφαριανών, Χ.Ν., 2/8/13)

 

ΕΙΝΑΙ γνωστό πως ο Κρητικός, στις χαρές του παιδιού του, είτε γάμος είναι είτε βαφτίσια, δεν φείδεται κόπου και χρημάτων. Πολλές φορές μάλιστα, την εποχή των παχιών αγελάδων, υπήρχε η τάση –επιδεικτική, από συνήθεια ή από «φιλότιμο»;- το γεύμα του γάμου ή της βάφτισης να είναι υπερβολικά πλούσιο! Μέχρι προκλητικής σπατάλης.

 

ΟΙ ΕΠΟΧΕΣ άλλαξαν. Σήμερα διανύουμε περίοδο  «ισχνών αγελάδων». Πολλοί συνάνθρωποί μας στερούνται και τα στοιχειωδέστερα, μη έχοντας καν ούτε ένα γεύμα την ημέρα για να επιβιώσουν. Η μνημονιακή Ελλάδα δεν έχει καμιά σχέση με την άλλοτε «ισχυρή Ελλάδα» του Κ. Σημίτη, ή την «άτρωτη οικονομικά» Ελλάδα του Κ. Καραμανλή του Μικρού. Τα πέπλα της επίπλαστης ευημερίας με την οποία μας τύφλωναν οι πολιτικοί μας έπεσαν και η χώρα βρίσκεται τώρα σε τραγικότατη κατάσταση.

 

ΠΟΛΛΟΙ είναι εκείνοι που προσφέρουν χρηματικά ποσά (όπως η εφημερίδα αυτή) για την ενίσχυση των συσσιτίων των Χανίων. Άλλοι προσφέρουν σε είδος (τρόφιμα, ρούχα κ.λπ.), ενώ αρκετοί συμμετέχουν εθελοντικά στην ετοιμασία των γευμάτων.

 

…ΧΑΙΡΟΜΑΣΤΕ ιδιαίτερα με το γεγονός πως πολλά ζευγάρια νεόνυμφων συνεννοούνται από πριν με τις δ/νσεις των κοσμικών κέντρων στα οποία μετά τη θρησκευτική τελετή παραθέτουν το «γαμουλιώτικο» γεύμα, ένα μέρος από αυτό να κατατίθεται υπέρ των διάφορων φιλανθρωπικών συσσιτίων της πόλης.

 

Η ΕΝΟΡΙΑ Κατσιφαριανών στην οποία λειτουργούν συσσίτια υπέρ των απόρων της περιοχής της κι όπου μοιράζονται πολλά τέτοια γεύματα, βρήκε έναν άλλο τρόπο για να ευχαριστήσει τους δωρητές νεόνυμφους, ή τους γονείς που βαφτίζουν τα παιδιά τους, και τη θυμούνται: Ο εφημέριος του εκεί ναού, ο π. Δημήτριος, πλην των τυπικών ευχαριστιών του μέσω των «Χ.Ν.» (2/8), έχει πάντα κι ένα καλό λόγο να τους απευθύνει. Πώς; Μα, με μία αυτοσχέδια μαντινάδα, αντίδωρο της προσφοράς τους!

Η ευρηματικότητα ποτέ δεν έλειψε από τον Έλληνα…

 

(Στ.Γ.Κ., stcloris@yahoo.gr)

 

Η «ΜΕΤΑ-ΝΕΟΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΗ» ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ

ΑΝ Ο ΣΥΡΙΖΑ προτίθεται σοβαρά να κυβερνήσει τη χώρα, καιρός είναι, μετά το Συνέδριό του, να δει την ελληνική πραγματικότητα κατάματα. Όχι πίσω από πρισματικά γυαλιά. Ούτε εξαρτώμενος από «βαρίδια» και συνιστώσες… Να μας πει, δηλαδή, τι θα κάνει κυρίως με την οικονομία που θα παραλάβει. Διότι, άλλο είναι, ως αντιπολίτευση και χωρίς κόστος, να «χαϊδεύεις τ΄ αυτιά» των δυσαρεστημένων ψηφοφόρων τάζοντάς τους αποκαταστάσεις θέσεων (σε απολυόμενους), αλλά και και ότι θα επαναφέρεις μισθούς σε προηγούμενα επίπεδα, και άλλο να αγωνίζεσαι για την επιβίωση όλων, μετά από έναν τόσο καταστροφικό κατακλυσμό: οικονομικό, ηθικό, αξιακό και θεσμικό.

 

Ο ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ της ομάδας επεξεργασίας του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Γ. Δραγασάκης, σε μια όντως ενδιαφέρουσα συνέντευξή του στο δημοσιογράφο Άγγελο Κωβαίο (Το Βήμα, 4-8-2013) δήλωσε τα εξής ενδιαφέροντα και αποκαλυπτικά μιας πιο… ρεαλιστικής ματιάς της όλης υπόθεσης: «Βρισκόμαστε-είπε- σε μια κατάσταση που, για να ξεφύγουμε από τους τεράστιους κινδύνους που μας απειλούν, χρειαζόμαστε έναν συνδυασμό συμβατικών και μη συμβατικών λύσεων, ορθόδοξων και ετερόδοξων μέσων».

 

ΜΑΚΑΡΙ να εκκολάπτεται μια «μετα-νεοφιλελεύθερη» πολιτική ιδεολογία (και πρακτική) που να μπορέσει να απαντήσει στα κρίσιμα ερωτήματα/αιτήματα των καιρών συνδυάζοντας «συμβατικές και μη συμβατικές λύσεις, με ορθόδοξα και ετερόδοξα μέσα»! Κομμάτι, βέβαια, δύσκολο. Ένα τέτοιο «πάντρεμα» πιθανόν να καταφέρει τουλάχιστον να μεταλλάξει την αδρανούσα (ουσιαστικά ανύπαρκτη) Αριστερά της Ε.Ε. καθιστώντας την μια ανερχόμενη κι ελπιδοφόρα δύναμη. Αρκεί, οι εμπνευστές της, να είναι συνεπείς στα λεγόμενά τους και πειστικοί στις προσαρμογές τους. (Στ.Γ.Κ.)


Σχολιάστε