"Ο λόγος ο εφήμερος βαστά μόνο μια μέρα
το άρωμά του όμως κρατεί και νύχτα και ημέρα"
Στ.Γ.Κ., Νοε. 2010

Ο Νότος

Οι χώρες του Νότου

[ΔΕΥΤΕΡΗ ΑΝΑΓΝΩΣΗ]

Δημοσιεύθηκε στα Χ.Ν.: 01-08-2013

ΟΙ ΧΩΡΕΣ της Νότιας Ευρώπης έτσι κι αλλιώς πρέπει να συνασπισθούν. Το ταμπεραμέντο κι ο τρόπος ζωής των κατοίκων τους, όπως και το κλίμα, είναι πράγματα εκ διαμέτρου αντίθετα από τους ψυχρούς λαούς της Βόρειας Ευρώπης.

ΚΑΙ ΟΥΤΕ φυσικά θα μπορούν εσαεί, οι νότιοι, να ανέχονται την οικονομική κηδεμονία και εκμετάλλευση των βορείων.

ΟΙ ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ χώρες της Μεσογείου αποτελούν, ειδικά η Ελλάδα και η Ιταλία, την πηγή του λεγόμενου δυτικού-ευρωπαϊκού πολιτισμού. Που βέβαια ξεκίνησε ως «ανθρωπιστικός» με την Αναγέννηση, αλλά σήμερα κατάντησε εξαιρετικά  απάνθρωπος.

ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΟ πρόγραμμα που εφαρμόζεται στις πλάτες μας είναι δυσβάστακτο. Παρόλα αυτά  η χώρα έχει καταφέρει -όπως διαπιστώνεται διεθνώς- να αντιστρέψει το αρνητικό κλίμα που δημιουργήθηκε εις βάρος της (Grexit) πείθοντας τους διεθνείς επενδυτές ότι στην Ελλάδα επέστρεψε η πολιτική σταθερότητα. Αυτό λέει πολλά για τις αντοχές μας.

ΟΙ ΠΑΡΑΠΑΝΩ διαπιστώσεις  αποτελούν τη βάση για σημαντικές εξελίξεις. Δεν νομίζουμε πως μια επίσκεψη σαν αυτή του Ιταλού προέδρου κ. Λέτα θα μπορούσε να περάσει ασχολίαστη ή να είναι άσχετη με το θέμα μας.

ΩΣ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ χώρα η Ελλάδα, εκ φύσεως ζωηρή και απείθαρχη, υφίσταται ένα παγκόσμιο οικονομικό πείραμα, με πολλές παράπλευρες απώλειες: υψηλή ανεργία στους νέους, καταστροφή μεσαίας τάξης, κλείσιμο μικρομεσαίων επιχειρήσεων, εκρηκτικό μίγμα μεταρρυθμίσεων – περικοπών μισθών και συντάξεων, μηδενική κατανάλωση, μεγάλη φοροδιαφυγή, ανασφάλεια? Φαινόμενα που μπορούν να οδηγήσουν σε εξεγέρσεις ανεξέλεγκτες.  Η Αίγυπτος και η Συρία δεν είναι μακριά.

ΝΟΜΙΖΟΥΜΕ πως τα όσα συμβαίνουν σε Β. Αφρική και Μ. Ανατολή είναι αυτά που πείθουν και «τα μεγάλα διεθνή κέντρα εξουσίας» να επιδιώκουν πάση θυσία μια σταθερότητα στην Ελλάδα. Αλλά κι αυτά που πρέπει να πείσουν για περισσότερη ενότητα των νοτίων.
Αφού, λοιπόν, οι βόρειοι «φίλοι» μας δεν θέλουν ή δεν μπορούν πια να μας διώξουν από την Ευρωζώνη διακυβεύοντας ιλιγγιώδη ποσά για τη? σωτηρία μας, για ποιο λόγο να μην κάνουμε κι εμείς ένα «μεσογειακό συνασπισμό» χωρών, ώστε και αλληλεγγύη να έχουμε μεταξύ μας και η φωνή μας να ακούγεται «πειστικά» στο Ευρωκοινοβούλιο;
Στ.Γ.Κ.
stcloris@yahoo.gr


Σχολιάστε