"Ο λόγος ο εφήμερος βαστά μόνο μια μέρα
το άρωμά του όμως κρατεί και νύχτα και ημέρα"
Στ.Γ.Κ., Νοε. 2010

Σχόλια πάνω στην επικαιρότητα (X.N., 11-7-13)

 

 

 

ΑΙΣΘΗΜΑ ΑΗΔΙΑΣ
  • Σε μια χώρα στην οποία απολύονται «οριζόντια» και οι εκπ/κοί της, σημαίνει ότι η σαπίλα του πολιτικού της συστήματος έχει φθάσει στο απροχώρητο. Και πως κάθε ελπίδα για ανόρθωση είναι μάταιη…
Η ΚΥΝΙΚΗ ομολογία του νεόκοπου υπουργού Δ/κής Μεταρρύθμισης ότι δεν βρήκε από τον προκάτοχό του κανένα σχέδιο αναδιάρθρωσης του δημοσίου (διάβαζε, απολύσεις) και γι’ αυτό προβαίνει σε οριζόντιες απολύσεις ακόμη και στη δημόσια Μ. Εκπαίδευση, είναι μάλλον ενδεικτική του βεβιασμένου -άρα και άδικου- τρόπου επίλυσης των καυτών προβλημάτων της χώρας από την παρούσα κυβέρνηση.

ΑΣ ΠΟΥΜΕ, κάθε φορά που απαιτεί η τρόικα πρόσθετα μέτρα δημοσιονομικής εξυγίανσης, η (μνημονιακή) κυβέρνηση, αντί να εξορθολογίζει το φορολογικό, προβαίνει μονότονα σε οριζόντιες και εντελώς άδικες περικοπές μισθών και συντάξεων!

ΜΑΛΙΣΤΑ, με το σαθρό αιτιολογικό επιχείρημα των «αχρεωστήτως καταβληθέντων» χρημάτων σ΄αυτές τις κατηγορίες, των άλλοτε και νυν εργαζομένων!

ΣΗΜΕΡΑ καλείται να εφαρμόσει τα υπεσχημένα της από το 2012, χωρίς καμιά σοβαρή μελέτη, χωρίς κανένα σχέδιο. Με μοναδικό γνώμονα τις απολύσεις για τις… απολύσεις. Αριθμούς θέλει η τρόικα, αριθμούς και ονόματα δίνει η κυβέρνηση.

ΑΛΛΑ, μια τέτοια στάση αυτοκτονική, ως πότε θα την ανέχεται ο λαός;

ΟΤΙ πρέπει να συρρικνωθεί ο δημόσιος τομέας είναι φως φανάρι. Ναι, αλλά να μην είναι αυτές οι συρρικνώσεις τυφλές…

ΚΑΙ ΜΟΝΟ η σκέψη ότι στην πενταετία Καραμανλή (2004-2009) διορίστηκαν για ψηφοθηρικούς λόγους (επί υπουργίας Πρ. Παυλόπουλου) 865.000 (!) στο δημόσιο (Τα Νέα, 10-7-13), αντιλαμβάνεται κανείς το μέγεθος της διαφθοράς του πολιτικού μας κόσμου.

ΣΗΜΕΡΑ οι ίδιοι κόπτονται ότι (θα) κάνουν… δίκαιες απολύσεις, ενώ η μέθοδος που χρησιμοποιούν είναι η προκρούστεια. Αναρωτιόμαστε, γιατί δεν απολύουν πρώτα και καλύτερα τους υπαλλήλους που οι ίδιοι προσέλαβαν αναξιοκρατικά στη Βουλή και αλλού; Σήμερα, η λέξη απόλυση ενδιαφέρει, δυστυχώς, μόνο ποσοτικά, όχι ποιοτικά!

ΜΕ ΜΙΑ ανεργία σκαρφαλωμένη στο 28%, με μια ύφεση στο 5% και με την κοινωνία να πνέει τα λοίσθια, τα καινούργια «σωτήρια» μέτρα που προτάθηκαν προς ψψήφιση προχθές, με το νέο «Πολυνομοσχέδιο», είναι σίγουρο ότι θα αποτελέσουν άλλη μια δυνητική θρυαλλίδα, για ό,τι θα επακολουθήσει το φθινόπωρο…

ΚΑΙ, εδώ που τα λέμε, τι άλλο να αισθάνεται ο μέσος Έλληνας, εκτός από μια απέραντη αηδία για όλους τους πολιτικούς και για ό,τι συμβαίνει γύρω του; (Στ.Γ.Κ., stcloris@yahoo.gr)

ΡΗΣΕΙΣ-ΑΝΤΙΡΡΗΣΕΙΣ
  • «Όταν κοιτάζω την Ελλάδα, εντυπωσιάζομαι πολύ από τις προσπάθειες που γίνονται για να ανακτηθεί η δημοσιονομική θέση της χώρας. Μπορεί από τα τέλη του 2013 η Ελλάδα να έχει πρωτογενές πλεόνασμα, το οποίο είναι καταπληκτικό επίτευγμα». Αυτά είπε η διευθύντρια του ΔΝΤ, η κα Κριστίν Λαγκάρντ (9-7-13)
[-Δηλαδή, η εγχείρηση επέτυχε, ο ασθενής όμως εξακολουθεί να χαροπαλεύει; Και πού είναι το «καταπληκτικό επίτευγμα»;]
  • «Δεν βλέπατε ότι η ΕΡΤ που διαλύθηκε, ήταν προπαγανδιστικό όργανο, αυταρχικό και ολοκληρωτικό, ενός κόμματος που είχε το 5-10-20% του ελληνικού λαού; Κομμουνιστικό όργανο ήταν η ΕΡΤ.  Κομμούνιζε από το πρωί μέχρι το βράδυ. Μέχρι αηδίας». Τα παραπάνω υπογράμμισε ο Θ. Πάγκαλος μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό ΒΗΜΑ. (9-7-`13)
[-Μα, καλά οι τόσοι κυβερνητικοί εκπρόσωποι, οι τόσοι υπουργοί Προεδρίας, οι τόσοι διορισμοί ημέτερων δημοσιογράφων στα κρατικά κανάλια και στο δημόσιο ραδιόφωνο…, ήταν όλοι τους όργανα του ΚΚΕ; Αυτό που κάνει ο κ. Πάγκαλος δεν λέγεται αντιπολίτευση, είναι σκέτη προβοκάτσια. Μα, πού, άραγε, να έμαθε τόσο άκομψα την τέχνη του agent provocateur (=προβοκάτορα) ο κ. Πάγκαλος; Στην… Αριστερά της νεότητάς του;] (Στ.Γ.Κ.)

ΤΟ ΑΝΑΝΕΩΜΕΝΟ ΝΕΟ ΘΕΑΤΡΟ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΤΑΦΡΟΥ
ΤΟ ΚΑΛΟ να λέγεται!
ΠΟΛΥ μας άρεσε η εκ νέου ανακαίνιση του θεάτρου της Ανατολικής Τάφρου από το Δήμο Χανίων. Τώρα διαθέτει:
-μεγάλη και φαρδιά μεταλλική σκάλα που οδηγεί στην κεντρική είσοδο του θεάτρου, όπου και τα εκδοτήρια εισιτηρίων,
-νέους «φράχτες», για τους μη θιασώτες του,
-εισιτήρια αριθμημένα, ανά διάζωμα
-διαζώματα εργονομικά, ώστε να μην εμποδίζεται η παρακολούθηση του έργου από κανένα.
-εμφανή τα γράμματα θέσεων, ανά διάζωμα,
-ευγενείς ταξιθέτες,
-ατομικές καρέκλες με πλάτη.
-νέος φωτισμός της σκηνής
-σκηνή υπερυψωμένη για ανετότερη παρακολούθηση των παραστάσεων κ.λπ.
Και, όπως πάντα από κοντά, τα παιδιά του «Ερυθρού Σταυρού» έτοιμα για παροχή πρώτων βοηθειών, όπως και το Αναψυκτήριο, με ελεύθερα καθίσματα και τραπεζάκια, για τους καφεπότες. (Στ.Γ.Κ.)

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΠΟΙΗΤΙΚΟΥ ΛΟΓΟΥ
ΤΟ ΔΥΣΤΥΧΗΜΑ με τους ποιητές είναι ότι θεωρούνται οι… λαπάδες του καιρού τους από τους «μορφωμένους» μας πολιτικούς.
ΤΟ ΕΙΔΑΜΕ με τον Σωτήρη Κούβελα (Ν.Δ.) στη δεκαετία του 1990, το είδαμε και με την επιστολή του ποιητή Νάνου Βαλαωρίτη προς τον κ. πρωθυπουργό, έμμεσα δε σε όλη την πολιτική ηγεσία. Η απάντηση του κ. Σαμαρά ήταν τόσο πολιτική που έδειχνε να μην αντιλαμβάνεται «τι θέλει να του πει ο ποιητής», αλλά και τι συμβαίνει γύρω του.
…ΤΟ ΕΥΤΥΧΗΜΑ, με τους ποιητές είναι ότι η πολιτική και οι πολιτικοί παρέρχονται, η ποίησή τους όμως μένει να καθοδηγεί και να προφητεύει.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΙ, λοιπόν, οι παρακάτω στίχοι του Γ. Σεφέρη (από το ποίημα “Ο κ. Στρατής Θαλασσινός πρεριγράφει έναν άνθρωπο”, Τα Ποιήματα, σελ. 120), του πρώτου Έλληνα Νομπελίστα (1963). Μια αλληγορία για την «υποταγή» της χώρας και την αντίστοιχη στάση μας  απέναντι σε κάθε είδος δυναστών. Ειδικά σήμερα των δανειστών και της τρόικας:

«Μας έλεγαν θα νικήσετε όταν υποταχτείτε.
Υποταχτήκαμε και βρήκαμε τη στάχτη.
Μας έλεγαν θα νικήσετε όταν αγαπήσετε.
Αγαπήσαμε και βρήκαμε τη στάχτη.
Μας έλεγαν θα νικήσετε όταν εγκαταλείψετε τη ζωή σας.
Εγκαταλείψαμε τη ζωή μας και βρήκαμε τη στάχτη».
(Στ.Γ.Κ.)

Σχολιάστε