"Ο λόγος ο εφήμερος βαστά μόνο μια μέρα
το άρωμά του όμως κρατεί και νύχτα και ημέρα"
Στ.Γ.Κ., Νοε. 2010

Σχόλια (Χ.Ν., 2-6-13)

 

 

 

ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ…, ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ!

ΜΙΛΩΝΤΑΣ στην πρόσφατη συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ (Χανιά, πλατεία Αγοράς, 28-6-13) ο κ. Τσίπρας, αφού πρώτα σχολίασε απαξιωτικά τη δικομματική κυβέρνηση ως “συγκυβέρνηση της παράγκας”   και “δικομματικού καρτέλ που μας έριξε στα βράχια” κ.λπ., προέβη στις παρακάτω προτάσεις (τα σε παρένθεση σύντομα σχόλια, δικά μας):

1. Η εισαγωγή και συνταγματική καθιέρωση των θεσμών της λαϊκής νομοθετικής πρωτοβουλίας, της λαϊκής αρνησικυρίας και των δημοψηφισμάτων, με πρωτοβουλία των πολιτών. (Κατά «το ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση, ο λαός στην εξουσία», δηλαδή;)

2. Η αποφασιστική ενδυνάμωση του Κοινοβουλίου ως νομοθετικού και ελεγκτικού θεσμού της εκτελεστικής εξουσίας. (Μα, είθισται στην Ελλάδα η εκτελεστική εξουσία να είναι… υποχείρια της εκάστοτε κυβέρνησης. Ή, όχι;)

3. Η αποφασιστική ενδυνάμωση της διαφάνειας στη διοίκηση του κράτους και της δυνατότητας ελέγχου των αποφάσεων από όλους τους πολίτες χωρίς μεσολαβητές και μεσολαβήσεις. (Με ηλεκτρονική… διακυβέρνηση του στιλ ΓΑΠ;)

4. Η καθιέρωση της απλής αναλογικής ως πάγιο εκλογικό σύστημα διεξαγωγής όλων των εκλογικών αναμετρήσεων σε Βουλή, Ευρωβουλή και Αυτοδιοίκηση. (Όταν λέμε πάγιο, εννοούμε… πάγιο, ή κατά το δοκούν;)

5. Η καθιέρωση ανώτατου ορίου συνολικής βουλευτικής θητείας, η υπέρβαση του οποίου θα συνεπάγεται αυτοδίκαια κώλυμα εκλογιμότητας. (Ξεκάθαρα, όχι πάνω από 2 τετραετίες, και όχι βουλευτική σύνταξη)

6. Τέλος στον άθλιο νόμο περί ευθύνης υπουργών. (Επιτέλους…, τέλος, ή μήπως κυοφορείται κάποιο υποκατάστατό του;)

7. Η ριζική αλλαγή του νόμου περί χρηματοδότησης των κομμάτων, με γνώμονα την απόλυτη διαφάνεια των οικονομικών τους… (Διαφάνεια από ποιους; Θα υπάρχουν δημοσιευμένοι στον Τύπο ισολογισμοί;)

8. Η ριζική αλλαγή της αρχιτεκτονικής της δημόσιας διοίκησης. Τρία επίπεδα: Κεντρικό Κράτος – Περιφέρειες – Δήμοι, με σαφώς προσδιορισμένες αρμοδιότητες και οικονομικά μέσα. (Μακάρι να γίνει κάτι τέτοιο, αλλά ποιος θα χρηματοδοτεί τους «άπορους» Δήμους;)

9. Η εμβάθυνση της διάκρισης μεταξύ δικαστικής και εκτελεστικής εξουσίας. (Με ή χωρίς χειραφέτησή τους;)

10. Η ίδρυση της Αρχής Εγγύησης της δημόσιας Περιουσίας – Υπηρεσιών. Η συνταγματική απαγόρευση της ιδιωτικοποίησης του Νερού, του Ηλεκτρισμού και της ιδιωτικής εκμετάλλευσης των κοινόχρηστων, κοινόκτητων και κοινών αγαθών. (Και ποιος θα εγγυάται την… Αρχή Εγγύησης Δημόσιας Περιουσίας κ.λ.π;)

11. Η δημιουργία ενός σύγχρονου και δημοκρατικού τοπίου για την επικοινωνία και τα ΜΜΕ στην Ελλάδα. (Δηλαδή;)

… ΑΟΡΙΣΤΟΛΟΓΙΕΣ που μάλλον απευθύνονται στο θυμικό των πολιτών, χωρίς να λένε τίποτε για το κόστος, ή από που θα βρεθούν οι χρηματοδοτήσεις τoυς.

(Στ.Γ.Κ., stcloris@yahoo.gr)

 

ΠΑΙΔΕΙΑ-2013

  • Στα Χανιά, κλείνουν σχολεία που ούτε καν πρόλαβαν να… λειτουργήσουν! («Χ.Ν.», 1-7-13)

ΑΠΟ τα ωραία των κυβερνώντων! Είπαμε δημοσιονομικός εξορθολογισμός, αλλά όχι και έτσι! Η παιδεία πληρώνει όλα τα σφάλματα της εκάστοτε εκλογικής (κομματικής) «λαφυραγώγησής» της. Σήμερα καταρρέει παταγωδώς.

ΜΕΤΑ το κλείσιμο 2.000 σχολείων και τις συγχωνεύσεις ΑΕΙ-ΤΕΙ με το σχέδιο Αθηνά, η κυβέρνηση δημιουργεί τους περιφερόμενους καθηγητές. Λέξεις ευγενείς όπως «διαθεσιμότητα» και «κινητικότητα» είναι εγκληματικό να χρησιμοποιούνται στον πιο ευαίσθητο τομέα, την Παιδεία. Γιατί δεν μιλούν ξεκάθαρα για απολύσεις και εδώ;

ΛΟΓΩ αύξησης των ωρών διδασκαλίας (κατά 2 ανά καθηγητή Μ.Ε.), χάνονται 7.000 οργανικές θέσεις, ενώ ήδη οι υπηρετούντες εκπαιδευτικοί έχουν μειωθεί κατά 12% σε σχέση με το 2010. Μήπως επίκειται κι εδώ «μαύρο»; Τι άλλο θα δούμε; (Στ.Γ.Κ.)

 

ΘΕΤΙΚΟ ΠΡΟΣΗΜΟ (φωτό, βιβλίο Ειρηναίου)

 

Η ΤΡΑΠΕΖΑ Χανίων αποτελεί χρόνια τώρα μια σημαντική παρουσία στο Νομό Χανίων και γενικά την Κρήτη.

 

ΕΙΝΑΙ υπόδειγμα χρηστής διοίκησης και πηγή αισιοδοξίας, σε μια μίζερη και βασανιστική για όλους μας εποχή.

 

ΤΟΣΟ η κεφαλαιακή επάρκειά της, όσο και οι προσεκτικές επενδυτικές κινήσεις που κάνει (επιχειρηματικό πάρκο στη Μαλάξα, εμπορικό κέντρο στον Πλατανιά, ΒΙΟΧΥΜ κ.λπ.) εμπνέουν την εμπιστοσύνη των καταθετών.

 

ΔΕΝ είναι, συνεπώς, περίεργο που σε μια άκρως αντιαναπτυξιακή πολιτική από πλευράς κυβέρνησης, η Τράπεζα Χανίων να απαντά με επενδύσεις, αλλά και κοινωνικό έργο στο Νομό Χανίων.

 

…Η ΦΕΤΙΝΗ ευχάριστη και αξιοσημείωτη έκπληξη που περίμενε τους μετόχους στην προχθεσινή (Κυριακή, 30/6) Γενική Συνέλευσή τους ήταν ότι το φάκελο «πεπραγμένων» συνόδευε κι ένα βιβλίο! Επρόκειτο για την επανέκδοση (μαζί με την ΑΝΕΚ) του πολύτιμου βιβλίου του μακαριστού πρώην Μητροπολίτου Ειρηναίου Γαλανάκη, «Ο Χριστός σημάδεψε την Κρήτη» (φωτό).

 

ΕΥΧΗ ΜΑΣ είναι να βρεθεί στα Χανιά ένας όμιλος φορέων, που να αναλάβει την επανέκδοση όλων των βιβλίων του Ειρηναίου. Ο λόγος του για την εποχή μας είναι όχι μόνο «παρηγορητικός» αλλά και καθοδηγητικός. Γι αυτό και αναγκαίος, όπως ο άρτος…(Στ.Γ.Κ.)

 


Σχολιάστε