"Ο λόγος ο εφήμερος βαστά μόνο μια μέρα
το άρωμά του όμως κρατεί και νύχτα και ημέρα"
Στ.Γ.Κ., Νοε. 2010

Σχόλια (27-6-13, Χ.Ν., Στ.Γ.Κ.)

ΧΑΜΕΝΕΣ ΓΕΝΙΕΣ

Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ που ακολουθείται στην Ε.Ε. με τα αυστηρά μέτρα λιτότητας και την προσπάθεια για μείωση των κρατικών ελλειμμάτων, τείνει να καταστεί το μείζον πρόβλημα της Ένωσης.

ΣΥΝΕΠΕΙΑ αυτής της πολιτικής είναι η μεγάλη ανεργία των νέων. Η παρατεταμένη ύφεση (6η χρονιά στη χώρα μας) οδηγεί στο να χαθεί μια ολόκληρη γενιά νέων.

ΟΧΙ μόνο στην Ελλάδα. Η γενιά (από 30 μέχρι 40 ετών) έχει ζηλευτές γνώσεις και ικανότητες. Που όμως παραμένουν ανεκμετάλλευτες και εγκλωβισμένες σε καφέδες, απογοήτευση, θυμούς, και μίσος για την ανικανότητα και τον παλαιοκομματισμό των κυβερνώντων.

ΣΜΦΩΝΑ με την εφημερίδα «Τα Νέα» (26-6-13) «το μεγαλύτερο πρόβλημα  (ανεργίας) αντιμετωπίζουν χώρες όπως η Ελλάδα και η Ισπανία, όπου η ανεργία των νέων καλπάζει αγγίζοντας το 60%, ποσοστό που δεν έχει προηγούμενο. Είναι ενδεικτικό, συνεχίζει η εφημερίδα, ότι σύμφωνα με χθεσινή έκθεση της Κομισιόν για την απασχόληση, περίπου 400.000 Έλληνες (4,1%) σκέπτονται να μεταναστεύσουν τους επόμενους 12 μήνες αναζητώντας δουλειά και καλύτερο μέλλον…»

ΑΞΙΖΕΙ να σημειωθεί ότι τα βιογραφικά, όσων έχουν φύγει από την Ελλάδα, είναι πολύ “βαριά”. Ο καθένας τους κατέχει πολλαπλά πτυχία, μεταπτυχιακά και διδακτορικά. Τα παιδιά εγκαταλείπουν  τη χώρα με την ελπίδα και την προσδοκία να βρουν εργασία σχετική με το αντικείμενο σπουδών τους.

ΕΧΟΥΜΕ μια κυνική «οικονομική γενοκτονία», εν γνώσει της κυβέρνησης  και της τρόικας

…ΑΝ ΣΥΝΕΧΙΣΤΕΙ αυτή η κατάσταση, δεν θα ευθύνονται (οι εδώ μένοντες) για την εκδήλωση κοινωνικών αναταραχών. Που ήδη εκκολάπτονται.

ΑΝΑΡΩΤΙΕΤΑΙ κανείς, τι  σόι «νέο» κράτος δημιουργούμε, όταν διώχνουμε τον ανθό του έθνους έξω;  Όταν δηλαδή, κάνουμε μια γενιά «μετανάστες», ενώ θα έπρεπε αυτή η γενιά να αποτελέσει και τον ακρογωνιαίο λίθο της Νέας Ελλάδας;

Η ΟΛΗ δραματική κατάσταση με την ανεργία των νέων μας, μάλλον θυμίζει δεκαετία του 1960. Τότε που ο πολιτικός και διανοούμενος (της ΕΡΕ)  Παναγιώτης Κανελλόπουλος χαρακτήριζε την μετανάστευση ως… ευλογία του Θεού για το έθνος!

ΚΡΙΜΑ! Διότι μια μετανάστευση δεν είναι σε καμιά περίπτωση «ευλογία». Αποτελεί μια κατάρα για τους λαούς! (Στ.Γ.Κ., stcloris@yahoo.gr)

 

 

ΟΙ ΕΠΙΤΥΧΟΝΤΕΣ

ΕΚΤΟΣ από τις ολόθερμες ευχές μας στους νέους που επέτυχαν μια θέση στα ΑΕΙ και ΤΕΙ, να τι θα τους συμβουλεύαμε επιπλέον ως παλαιότεροι: «Κάψτε» όλα τα σενάρια και τα όνειρά σας. Αποκτήστε περισσότερες δεξιότητες και κοινωνικότητα. Οπλιστείτε με σθένος και υπομονή. Όχι μόνο γνώσεις. Προσγειωθείτε. Σε 5 ή 6 χρόνια ελπίζουμε πως η κρίση θα έχει τελειώσει. Ή θα είναι ηπιότερη. Όμως, ο κόσμος της εργασίας δεν θα είναι ο ίδιος, όπως σας τον παρουσιάζουν σήμρα. Καλύτερος ή χειρότερος, μόνο ο χρόνος και η αναδιάταξη του κόσμου ξέρουν…»

ΕΜΕΙΣ δεν τολμούμε να σκεφτούμε τα χειρότερα. Βέβαια, «Έλληνες εσμέν…» και «στην Ελάδα ζούμε»! Ζούμε σε καθημερινή βάση την ανικανότητα του πολιτικού μας συστήματος να συνειδητοποιήσει τι έχει κάνει και τι εξακολουθεί να κάνει.

ΕΛΠΙΖΟΥΜΕ πως σε λίγα χρόνια η ίδια η ζωή θα έχει διαμορφώσει νέες γενιές που θα αποβλέπουν σε μια και μοναδική «επιτυχία»: την αναμόρφωση της χώρας με την ωριμότητα που θα έχουν αποκτήσει. (Στ.Γ.Κ.)

————————————————————————-

ΔΥΟ ΑΝΤΙΠΑΛΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΣΤΗ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑ ΤΟΥ ΕΝΟΣ!

  • Μια «σοσιαλδημοκρατική νομιμοποίηση» του Πρωθυπουργού Σαμαρά βλέπει ο γερμανικός Τύπος στη νέα κυβέρνηση της Αθήνας (26-6-13)

ΜΙΛΟΥΣΑΜΕ τις προάλλες για την έλλειψη κουλτούρας συνεργασίας των ελληνικών πολιτικών κομμάτων, όταν πρόκειται για το γενικότερο καλό της χώρας.

ΑΛΛΑ, βλέπετε, το κάθε κόμμα εννοεί διαφορετικά αυτό το «καλό».

ΜΕΤΑ την επιτυχημένη (;), έστω και ετερόκλητη «δοκιμή» συνύπαρξης σε κυβερνητικό συνασπισμό τριών κομμάτων (Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ, ΔΗ.ΜΑΡ), έχουμε από χθες μια δικομματική κυβέρνηση (Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ).

ΠΡΟΟΔΟΣ, ή ένστικτο αυτοσυντήρησης του παλαιοκομματισμού;

ΠΟΙΟΣ, άραγε, πριν λίγα μόλις χρόνια θα φανταζόταν ποτέ ότι οι δυο «αιώνιοι αντίπαλοι», τα λεγόμενα κόμματα εξουσίας, θα αναγκάζονταν κάποτε να συγκυβερνήσουν;

ΠΟΙΟΣ «ονειρευόταν», πριν μόλις τρεις δεκαετίες ότι τα «πράσινα» και τα «γαλάζια» καφενεία θα συναποτελούσαν στο μέλλον ένα και μοναδικό, αυτό της εξουσίας;

ΤΟ ΟΛΟ εγχείρημα «συγκατοίκησης» στο ίδιο υπουργικό πόστο «δεξιών» και «σοσιαλιστών», για πολλούς αποτελεί μια «πρόοδο» για τα ελληνικά πολιτικά δεδομένα. Και είναι, αν όλοι σταθούν στο ύψος των περιστάσεων.

ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ είναι, αν στην πράξη οι πολιτικοί μπορούν να ξεπεράσουν τα κομματικά συμφέροντά τους ανταποκρινόμενοι στο αίτημα των καιρών, που είναι οι ουσιαστικές και βαθιές μεταρρυθμίσεις/τομές στην ελληνική κοινωνία.

ΘΑ ΕΙΝΑΙ;

ΟΙ ΚΑΙΡΟΣ θα δείξει… (Στ.Γ.Κ.)

——————————————–

ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

ΨΙΛΟΠΑΝΙΚΟΣ χθες στην αγορά αποκωδικοποιητών, στην πόλη! Βλέπετε, τα ΜΜΕ ενημέρωσης πρόσταξαν, «ενημέρωσαν» δήθεν, κατέβασαν το τηλεοπτικό σήμα τους, απαίτησαν συσκευές…

ΕΤΣΙ, για τον «κλασικό» τηλεθεατή που δεν έχει και πολλές τεχνικές γνώσεις, πλην της αγοράς της κατάλληλης συσκευής, η ημέρα κύλησε κυρίως με το άγχος της εγκατάστασής της. Ευτυχώς υπάρχουν ακόμη οι καλοί φίλοι που προστρέχουν σε βοήθειά σου, στο πρώτο τηλεφώνημα που θα κάνεις…

ΤΙ ΤΑ θέλετε; Έχουμε καταντήσει πιόνια των αγορών. Που μας δημιουργούν μια περιττή συνήθως ανάγκη, η οποία όμως καταντάει τελικά απόλυτος εθισμός. Τέτοιος που να μη μπορούμε να τον στερηθούμε- όπως, ας πούμε το τηλεοπτικό σήμα- ούτε για μια ώρα!

 

ΝΑΡΚΩΤΙΚΟ της σύγχρονης εποχής, η τηλεόραση. Ιδιαίτερα για τις νοικοκυρές που μένουν στο σπίτι και ασχολούνται με τα αναγκαία της οικογένειας και επιθυμούν να σπάσουν τη μοναξιά ή την ανία της καθημερινότητάς τους.

 

ΑΠΟ τη μια είναι τα σίριαλ (τουρκικά ή ελληνικά) που γοητεύουν χιλιάδες γυναίκες (μαζί με τα πρωινάδικα με τις ξανθές τηλεπερσόνες και τις χαζοχαρούμενες «γλάστρες»). Από την άλλη, είναι η ανάγκη του ανθρώπου για το σπάσιμο της σιωπής ενός χώρου, όπως το σπίτι.

 

ΕΧΟΥΜΕ την αίσθηση της «επικοινωνίας», όταν ο δέκτης μας είναι ανοιχτός και ακούμε ομιλίες, ανέκδοτα, αστρολογίες ή … τούρκικα! Απλά την αίσθηση, γιατί η πραγματική επικοινωνία πέταξε, με τη συσσωρευόμενη τεχνολογία γύρω μας…

ΣΗΜΕΙΑ των καιρών όλα αυτά. Σημεία δυσοίωνα μιας εποχής που επαίρεται για την τεχνολογία της. Ουσιαστικά όμως μιας εποχής ανερμάτιστης που εναγώνια ζητάει νέους προσανατολισμούς: τόσο στην τεχνολογία και την πολιτική, όσο και στην πορεία μας ως κοινωνίας και ατόμων.  (Στ.Γ.Κ.)

 


Σχολιάστε