"Ο λόγος ο εφήμερος βαστά μόνο μια μέρα
το άρωμά του όμως κρατεί και νύχτα και ημέρα"
Στ.Γ.Κ., Νοε. 2010

Κουλτούρα συνεργασιών…

 

 

Η ΚΟΥΛΤΟΥΡΑ ΤΩΝ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΩΝ

  • «Και να αδελφέ μου που μάθαμε να κουβεντιάζουμε ήσυχα κι απλά.

Καταλαβαινόμαστε τώρα, δεν χρειάζονται περισσότερα…» (Γ. Ρίτσος, απόσπασμα από το «Καπνισμένο τσουκάλι»).

 

… ΑΛΛΑ, «μάθαμε να κουβεντιάζουμε»; Βασικό στοιχείο του πολιτικού πολιτισμού μιας χώρας είναι μια minimum «συνεννόηση» μεταξύ των κομμάτων, όταν πρόκειται για το γενικότερο καλό.

 

ΣΤΟΧΟΣ της πολιτικής είναι η σύνθεση, όχι η αποσύνθεση.

 

Η ΚΟΥΛΤΟΥΡΑ των συνεργασιών ήταν και είναι ένα από τα ζητούμενα στην ελληνική πολιτική. Πολύ δε περισσότερο κάθε φορά που κινδυνεύει η χώρα.

 

ΔΕΝ την αποκτήσαμε. Ακόμη και σε κρισιμότατες στιγμές για το έθνος, την απεμπολούμε προς δόξαν των κομματικών ή προσωπικών  συμφερόντων που οδηγούν στη διχόνοια «τη δολερή».

 

ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ εξελίξεις περί και δια την ΕΡΤ -ένα θέμα όχι και τόσο μείζον και γενικότερου ενδιαφέροντος- απέδειξαν ότι στην (ελληνική) πολιτική σκηνή προέχει η πολιτική επιβίωση. Έπεται το έθνος.

 

ΚΑΙ ΒΕΒΑΙΑ η ΔΗΜΑΡ μπροστά στη λαίλαπα των επικείμενων απολύσεων στο δημόσιο (με πρότυπο και «οδηγό» την ΕΡΤ), δεν θα ήθελε να συμμετέχει σε «σφαγές»!

 

ΑΠΟΡΙΑ μας: αυτό ο αρχηγός της δεν το ήξερε εξ αρχής; Κανείς δεν του μίλησε, ή δεν το ένιωσε όντας συνυπεύθυνος για την ακολουθητέα πολιτική, ότι οι απαιτήσεις της τρόικας είναι αμετακίνητες;

 

ΕΙΘΙΣΤΑΙ επίσης, στην (ελληνική) πολιτική σκηνή, όταν κάποιος αποχωρεί από το κόμμα ή από ένα κυβερνητικό σχήμα, να ρίχνει την ευθύνη στους άλλους, αθωώνοντας φυσικά τον εαυτό του.

 

ΕΙΝΑΙ στην… ιδιοσυγκρασία μας να φταίνε πάντα οι άλλοι!

 

ΠΗΓΗ αυτής της υποβλέπουσας πολιτικής, ακόμη και σε περίπτωση συνεργασιών εν καιρώ κρίσης, είναι η καχυποψία, είναι η ανειλικρίνεια στις σχέσεις των πολιτικών μας.

 

ΕΙΝΑΙ η παραμένουσα παλαιοκομματική αντίληψη της πολιτικής.

 

ΚΙ ΑΥΤΟ αποτελεί μια σύμφυτη καταστροφική… αρετή του πολιτικού μας συστήματος.

(Στ.Γ.Κ., www. Stcloris.gr)

 


Σχολιάστε