"Ο λόγος ο εφήμερος βαστά μόνο μια μέρα
το άρωμά του όμως κρατεί και νύχτα και ημέρα"
Στ.Γ.Κ., Νοε. 2010

Σχόλια στην επικαιρότητα (18-6-13, Χ.Ν., Στ.Γ.Κ.)

Εταίροι και ενδοκυβερνητικές “κρίσεις”

Δημοσιεύθηκε X.N. στις: 18-06-2013

Η ΕΙΚΟΝΑ της χώρας διεθνώς έχει πληγεί εξαιτίας της πτώσης του σήματος της δημόσιας τηλεόρασης, της ΕΡΤ. Μια κυβερνητική ενέργεια απαράδεκτη, για μια, υποτίθεται, δημοκρατική (έστω και κατ’ επίφαση) ευρωπαϊκή χώρα.

ΤΕΤΟΙΕΣ αυταρχικές ενέργειες δεν συμβαίνουν σε ευνομούμενες πολιτείες. Εκεί, οι κυβερνώντες δεν φοβούνται τον διάλογο. Κυρίως δεν λύνουν τα προβλήματά τους με κατέβασμα «διακόπτη» ή επιστρατεύσεις των υπαλλήλων τους.

ΟΣΟΙ φοβούνται τον διάλογο, φοβούνται τη δημοκρατία.

ΜΕ ΤΗΝ κατάργηση του νομικού προσώπου της ΕΡΤ δεν βρίσκεται, άραγε, από νομικής πλευράς στον αέρα και όλος ο σχεδιασμός της κυβέρνησης; Αυτό δεν σημαίνει ότι η ΝΕΡΙΤ (νέα ΕΡΤ) που ετοιμάζει η ΝΔ, θα είναι ένας Οργανισμός περισσότερο κυβερνητικός; Μήπως γι’ αυτό τον λόγο φοβάται τον διάλογο, με εταίρους και συνδικάτα;

…ΟΧΙ ότι έβαιναν καλώς όλα στο ραδιομέγαρο της ΕΡΤ. Πολλά τα «ημαρτημένα» της. Η ΕΡΤ χαρακτηρίζεται από το γερμανικό περιοδικό «Σπίγκελ» ως «ο κλειστός βούρκος της αμαρτίας»! Κάτι παραπάνω ξέρει…

ΑΛΛΑ κάθε νόμισμα έχει δυο όψεις. Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει τα θετικά της ΕΡΤ.

ΕΝΑ «ξεκαθάρισμα», βέβαια, θα μπορούσε να γίνει και με την ΕΡΤ ανοιχτή. Αν κάτι τέτοιο επιθυμεί πραγματικά ο κ. Σαμαράς, γιατί δεν υιοθέτησε -επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ- το σχέδιο «Αλιβιζάτου – Μόσιαλου»; Επειδή ήταν πρόταση του ΠΑΣΟΚ ή επειδή περίμενε πρώτα να γίνει ο ίδιος πρωθυπουργός;

Η ΑΛΗΘΕΙΑ είναι ότι, εδώ και έναν χρόνο, με τον σχηματισμό της τρικομματικής κυβέρνησης Σαμαρά, τα μεν δευτερεύοντα κόμματα («εταίροι») ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜ.ΑΡ. συμμετέχουν ουσιαστικά ψηφίζοντας μόνο, ενώ τις κρίσιμες αποφάσεις παίρνει προσωπικά μόνος του ο κ. Σαμαράς!

ΕΤΣΙ, η περίπτωση της ΕΡΤ δείχνει ξεκάθαρα τον… δορυφορικό ρόλο που έχουν ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜ.ΑΡ. Εστω κι αν γίνεται έντεχνη προσπάθεια να προβάλλονται οι… σθεναρές αντιστάσεις τους από τα Μ.Μ.Ε., η πολιτική Σαμαρά (δηλαδή της κας Μέρκελ) εφαρμόζεται κατά γράμμα και παντού!

ΕΧΟΥΝ το σθένος οι κ. Βενιζέλος και Κουβέλης να ρίξουν την κυβέρνηση, απλά εξ αιτίας της ΕΡΤ; Μάλλον όχι. Αγωνίζονται και οι δυο για την τιμή των -κομματικών τους- όπλων, αλλά και της κομματικής ύπαρξής τους…
Στ.Γ.Κ.

——————————————————-

«Αφηγήσεις»

» Θυμάστε το πόσο η λέξη «αφήγηση» μας συνόδεψε για καιρό, με την έναρξη της ελληνικής κρίσης; Για «νέα αφήγηση» του έθνους μιλούσαν Βενιζέλος και Παπανδρέου. Τον «νέο πατριωτισμό» ευχόταν ο κ. Γ. Παπανδρέου. Λόγια και μόνο λόγια.
Εκείνη η… αφήγηση κατέληξε τελικά σε μια επώδυνη βίωση πρωτόγνωρων καταστάσεων, αλλά και μια… εξιστόρηση των δραματικότερων μεταπολεμικών εξελίξεων στη χώρα μας.
Και που συνεχίζεται για όλους μας, όλο και πιο οδυνηρή…
Ξέρετε, το κράτος έχει ανάγκη από συχνές κατασκευές ή επαναπροσδιορισμούς της… ελληνικής ταυτότητας. Μάλιστα, σε δεύτερη φάση επικαλείται κάθε «νέα» ταυτότητα για να δικαιολογήσει, στο όνομα του πολιτικού κόστους που υφίσταται, τις ανορθολογικές και απάνθρωπες πολιτικές του.
Η ελληνική ιστορία βρίθει τέτοιων προσπαθειών. Που όμως, η αλήθεια να λέγεται, σκόνταφταν πάντα μπροστά σε ισχυρές συντεχνιακές ομάδες που αρνούνταν να «εκσυγχρονιστούν», ή να εναρμονιστούν στα νέα δεδομένα. Για τον λόγο αυτό συγκρούονταν με τις κυβερνήσεις, για να διατηρήσουν τα οικονομικά ή άλλα προνόμιά τους που καμιά σχέση δεν είχαν με το κράτος δικαίου και το γενικότερο καλό του τόπου.
Ετσι, οι κυβερνώντες αποδεικνύονταν -και συνεχίζουν να αποδεικνύονται- καλοί μεν στις «αφηγήσεις», αλλά κάκιστοι στην έμπνευση και πραγμάτωση ενός οράματος εξόδου από την κρίση. Ή, και στοιχειωδώς στην πραγματοποίηση των υπεσχημένων τους.
Στ.Γ.Κ.


Σχολιάστε