"Ο λόγος ο εφήμερος βαστά μόνο μια μέρα
το άρωμά του όμως κρατεί και νύχτα και ημέρα"
Στ.Γ.Κ., Νοε. 2010

“Αγαπητέ συνάδελφε

 

“Αγαπητέ συνάδελφε,

«Αντιλαμβανόμαστε  τη δύσκολη κατάσταση που περνάς.  Τα  διλήμματα που σε βασανίζουν, με τη νέα τροπή των πραγμάτων.

Είναι φυσιολογικό, μετά από τόσο έντονες αντιπαραθέσεις στις συνελεύσεις  για το θέμα της απεργίας στις εξετάσεις, αλλά και με  τη μη θετική αντιμετώπιση/υποστήριξή της από ΑΔΕΔΥ και ΓΣΣΕ καθώς και την απάθεια της κοινωνίας γενικά, ο κλάδος των καθηγητών να είναι καταρρακωμένος ψυχοσωματικά.  Δεν είναι ούτε η πρώτη, ούτε η τελευταία φορά. Όμως πάντα Αντέχουμε…

Ο κόσμος δεν αλλάζει με λίγους, αλλά με όλους και με εφικτό σχέδιο αλλαγής των πραγμάτων στην κοινωνία και την Παιδεία.  Αυτό, μπορεί να απογοητεύει όμως δεν σημαίνει ότι δεν αγωνιζόμαστε…

Οι δυσκολίες έχουν και τα θετικά τους: είναι αυτές που μας χαλυβδώνουν, μας εμψυχώνουν. Μας κάνουν να αλλάζουμε ή να «διορθώνουμε» ρότα.

Τουλάχιστον, αυτό μαςέμαθε κι εμάς η καθόλου εύκολη ζωή μας .

Τα κάθε είδους εμπόδια (συλλογικά ή ιδιωτικά) μάλλον ξεκαθαρίζουν τα πράγματα για τις αντοχές αι τις επιδιώξεις μας. Ανάγκη είναι να διατηρούμε την ψυχραιμία, να ζυγίζουμε τα υπέρ και τα κατά, ακόμη και μιας ήττας. Στη ζωή πολλές  μάχες χάνονται, οι πόλεμοι όχι…

Κάθε «κακοτυχία» στη ζωή έχει και τα θετικά της. Όπως το ότι-με ξεθολωμένο πια το μυαλό από το θυμό- μας κάνει να δούμε ανθρώπους, καταστάσεις και πράγματα στις σωστές τους διαστάσεις.

Το σημαντικότερο μάθημα που πήρα εγώ προσωπικά στη ζωή είναι να αγωνίζομαι σισύφεια για ό,τι πιστεύω εγώ ως καλό και κυρίως να μην αντιδρώ αλλά και να μην αποφασίζω για σοβαρότατα θέματα εν θερμώ, εν βρασμώ ψυχής.

Ή, τουλάχιστον να το προσπαθώ.

Κατά την άποψή μας,  τρομερό δεν είναι ν΄ αλλάξει κάποιος επάγγελμα. Εξάλλου η εποχή μας είναι η εποχή των πολλών αλλαγών, άρα και επαγγελμάτων. Το τρομερότερο είναι να παραμένεις αμετακίνητος σε απολυτότητες, πεποιθήσεις και τρόπους ζωής που κάθε άλλο παρά βοηθούν να ζήσεις τη ζωή σου.

Η ζωή είναι σύντομη και φεύγει σαν το γάργαρο νεράκι…

Το απόλυτο δεν υπάρχει πουθενά, πόσο μάλλον στην ανθρώπινη ζωή που όλα είναι ευμετάβολα και σχετικά. Δεν μπορούμε να λέμε συνεχώς, από εδώ είναι οι «κακοί» κι από εκεί οι «καλοί», το μαύρο και το άσπρο. Υπάρχουν ένα σωρό διαβαθμίσεις ανθρώπων και χρωμάτων.

Η ευπροσαρμοστικότητα στα εκάστοτε νέα δεδομένα ισχύει παντού. Το ζούμε με την τεχνολογία, το ζούμε με τη φύση.  Αν μένουμε «κολλημένοι» σε ένα ΜΟΝΟ τρόπο ζωής, τότε όπου και να βρεθούμε, όποιο νέο επάγγελμα και να ασκήσουμε, δεν θα αλλάξουμε τίποτε στη ζωή μας.

Το να δεχόμαστε ότι κι οι άλλοι μπορεί να έχουν κάποιο δίκαιο στις απόψεις τους, είναι δείγμα πολιτισμού. Κυρίως όμως  αποτελεί αυτό μια γέφυρα επικοινωνίας

Κι εγώ «μισούσα» το επάγγελμα του καθηγητή των Γαλλικών! Ώσπου ανακάλυψα τις μικρές χαρές που μου πρόσφερε. Όπως, η διαμόρφωση των νέων ανθρώπων, τα ταξίδια στη Γαλλία, η έκπληξη των παιδιών όταν άκουγαν… γαλλικά, το χαμόγελο ή το κρυφό  γελάκι τους, ο αυθορμητισμός τους, η καλή διάθεση για κάτι άλλο, η δημιουργία έξω από αίθουσες και προγράμματα των σωτήριων “εξωσχολικών δραστηριοτήτων”,  όλα αυτά και άλλα με έκαναν να το αγαπήσω για 30 τουλάχιστον χρόνια.

Ναι, τα χρήματα που παίρναμε ήταν πολύ λίγα και τότε, τα ενοίκια πανάκριβα (στα νησιά) αλλά βασιζόμασταν στη μεταξύ των συναδέλφων και μαθητών μας επικοινωνία-κάτι που το θέλαμε και το επιδιώκαμε. Βασιζόμασταν και στο, εν ευθέτω χρόνω, όνειρο!

Και τότε είχαμε χούντα-στρατιωτική- με πλήρη κατάργηση του Συντάγματος και των ατομικών ελευθεριών, με απαγορευμένη την ελεύθερη έκφραση (γραπτή και προφορική). Και τότε μας είχαν κόψει τους μισθούς, και τότε είχαμε καθημερινά την απειλή των απολύσεων και των φυλακίσεων  με το παραμικρό. Δεν  είχαμε καν συνδικαλισμό, ενώ οι απεργίες ήταν ανύπαρκτες. Κι όμως  Επιβιώσαμε…

Μια άποψη επιμένει στο ότι «είναι πιο καλό να διαπράξεις τα δικά σου λάθη, παρά τα σωστά που θέλουν οι άλλοι». Σωστά. Γι αυτό ο καθένας αποφασίζει μόνος για τη ζωή του.

Είναι δε υπεύθυνος για τις αποφάσεις που παίρνει, όπως και για τις συνέπεις που επιφέρουν. Θετικές ή αρνητικές.  (Στ.Γ.Κ., Χανιά, 16-5-13)Σχολιάστε