"Ο λόγος ο εφήμερος βαστά μόνο μια μέρα
το άρωμά του όμως κρατεί και νύχτα και ημέρα"
Στ.Γ.Κ., Νοε. 2010

Αλλαγή πλεύσης;

 

 

 

 

 

ΑΛΛΑΓΗ ΠΛΕΥΣΗΣ;

Η ΕΚΒΙΑΣΤΙΚΗ μορφή του… υπαρξιακού διλήμματος που μας τέθηκε από τα δυο μεγάλα κόμματα, μάλιστα σε περιφερειακές και δημοτικές εκλογές, γύρισε ως μπούμερανγκ εναντίον τους: Μείωσε κι άλλο τα ποσοστά του δικομματισμού στη χώρα (67% στο σύνολο των εκλογέων), απομάκρυνε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό (40%) εκλογέων από τις κάλπες, ψαλίδισε το ποσοστό των δύο «μονομάχων» (34,5%, ΝΔ 32,6%), αύξησε αυτά του ΚΚΕ (10,8%) και αναμένεται να προκαλέσει νέες αναταράξεις στην πορεία της πολιτικής του Μνημονίου.

ΣΕ ΕΝΑ τέτοιο τοπίο, η… επιτυχία των περιφερειακών εκλογών (με εφαρμογή της φιλοσοφίας του «Καλλικράτη») μάλλον θα αργήσει να καταγραφεί ή να εννοηθεί. Η αλήθεια είναι ότι η κυβέρνηση του Γ. Παπανδρέου είχε υποτίμησε την ψυχολογία των πολιτών εξ αιτίας των πολύ σκληρών μέτρων της, και δη προς μία κατεύθυνση (μισθωτοί-συνταξιούχοι).  Κατέδειξαν επίσης, αυτές οι εκλογές, ότι η κυβέρνηση φαίνεται να αγνόησε τα μετακινούμενα ρεύματα μαζών που γεννιούνται στην κοινωνία. Τα οποία, σε συνθήκες μεταβολών και κρίσης, «αναπροσανατολίζονται». Εξάλλου, πολλοί θεώρησαν ότι η κυβέρνηση εμπιστεύτηκε μάλλον τις τύχες ενός ολόκληρου λαού σε λάθος ή αδύναμα πρόσωπα, έκανε λάθος σχεδιασμούς και πήρε άστοχες αποφάσεις.

ΤΟ ΒΕΒΑΙΟ είναι ότι ο κ. πρωθυπουργός αναγκάστηκε, είκοσι ημέρες πριν από τις εκλογές, να πάρει πάνω του όλο το ρίσκο μιας εκβιαστικής διλημματικής αναμέτρησης με τα άλλα κόμματα. Αντί, όμως, να ξεκαθαρίσει τα πράγματα όπως όφειλε, έσυρε στα άκρα την αναμέτρηση. Η οποία είχε πολλά  αρνητικά μηνύματα (στο εξωτερικό) και ελάχιστα οφέλη (στο κόμμα). Μια εκδοχή της συμπεριφοράς αυτής της κυβέρνησης είναι ότι, μπροστά στις επικείμενες αλλαγές και συγκρούσεις (ΔΕΚΟ, άνοιγμα επαγγελμάτων, σύστημα Υγείας/νοσοκομεία), αλλά και  τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα (με ενδεχόμενη επιμήκυνση αποπληρωμής των δανείων), οδηγήθηκε σ΄ αυτή την «αναμέτρηση» στοχεύοντας σε μια νέα εκλογική νομιμοποίηση της πολιτικής της! Την οποία ναι μεν πέτυχε, αλλά με «ψαλιδισμένα τα φτερά»…

ΑΛΛΑ, όπως σε κάθε εκλογική αναμέτρηση οι έννοιες που πληγώθηκαν βαρύτερα είναι η αλήθεια κι η ευθύνη… Γι αυτό και νήκησε ουσιαστικά η αποχή!

(Στ.Γ.Κ., stcloris@yahoo.gr)


Σχολιάστε