"Ο λόγος ο εφήμερος βαστά μόνο μια μέρα
το άρωμά του όμως κρατεί και νύχτα και ημέρα"
Στ.Γ.Κ., Νοε. 2010

Βιβλίο ή διαδίκτυο;

ΒΙΒΛΙΟ Ή ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ; (“X.N.”, 23-4-13)

  • «Το βιβλίο είναι μια σίγουρη αξία: ένα ασφαλές καταφύγιο σε περίοδο κρίσης, αλλά κι ένα ασυναγώνιστο μέσον επικοινωνίας με τον «άλλο», τον συγγραφέα…»

ΛΕΝΕ πως λιγοστεύουν όσοι διαβάζουν έντυπα βιβλία, ενώ αυξάνονται εκείνοι που τα «διαβάζουν» σε ταμπλέτες (tablets), νέτμπουκ (netbook), ηλεκτρονικούς υπολογιστές (PC) κ.λπ.

ΛΙΓΟΣΤΕΥΟΥΝ  κι εκείνοι που χρησιμοποιούν το χαρτί ως μέσο διατύπωσης απόψεων και επικοινωνίας (αλληλογραφία), ή γραψίματος κειμένων, μυθιστορημάτων, ποιημάτων, σχολίων, άρθρων (συγγραφείς, δημοσιογράφοι) κ.λπ.)

… ΝΑΙ! Είναι «τρομερό», όταν σου συμβεί! Να έχεις, δηλαδή, ετοιμάσει ένα κείμενο στον Η/Υ, να θέλεις να το στείλεις mail σε μια υπηρεσία, να επικοινωνήσεις με φίλους και γνωστούς…, και το καταραμένο αυτό μηχάνημα να μην ανταποκρίνεται στα κελεύσματά σου! Να μην ανοίγει!

ΤΟ ΣΟΚ είναι συσσωρευτικό. Νιώθεις να χάνεται ο κόσμος: Άντε να τηλεφωνήσεις στα παιδιά του μαγαζιού απ΄ όπου προμηθεύτηκες το «εργαλείο», να τους εξηγήσεις τι ακριβώς συμβαίνει… Έπειτα, να σου πουν, αν θα το φτιάξουν αυτοί ή θα το στείλουν στην αντιπροσωπεία! Ή, αν είναι δική τους δουλειά η επισκευή, να τους το πας, να ικετεύεις να κάνουν γρήγορα γιατί… χάνεσαι, να τους βλέπεις σαν μικρούς θεούς απ΄ τους οποίους εξαρτάσαι!

ΥΠΕΡΒΟΛΕΣ; Καθόλου. Έχουμε γίνει εξαρτήματα των «διαβολικών» αυτών μηχανημάτων, όπως ισχυρίζονται πολλοί: «-Πιάσε και κανένα βιβλίο…», σου λένε χαιρέκακα. Ή, «Γράψε στο χαρτί, καημένε, αυτά που θέλεις… Τι μπλέκεις με μηχανήματα;»

ΟΧΙ ότι ο κόσμος έπεσε με τα μούτρα στην τεχνολογία και δεν διαβάζει πια κείμενα στο χαρτί! Ίσα-ίσα που οι εκδόσεις τίτλων ελληνικών και ξένων βιβλίων έχουν αυξηθεί κατακόρυφα τα τελευταία χρόνια. Και στα Χανιά. Τα βιβλία μπαίνουν σε όλα τα σπίτια σήμερα. Τώρα, αν καταφέρνει κανείς να εξισορροπήσει διαδίκτυο και βιβλίο ακόμη καλύτερα.

ΠΑΝΤΩΣ όσοι ευχόντουσαν παλαιότερα το… θάνατο του χάρτινου βιβλίου, απατώνται. Το χαρτί πάντα θα υπάρχει. Με τη σύγχρονη τεχνολογία περισσότερο: στο fax, στους εκτυπωτές, στις διαφημίσεις, στα επιστημονικά συγγράμματα κ.λπ. Το χαρτί δεν πρόκειται να «τερματίσει» τη ζωή του εύκολα…

ΔΕΝ πολυαγαπούμε οι Έλληνες τα βιβλία. Αλλά τις ώρες που τα διαβάζουμε- μεσημέρι ή βράδυ- είναι ευκολότερο να έλθει η γλυκιά μορφή του… Μορφέα μέσα απ΄τις σελίδες τους, παρά μέσα από την εκνευριστική οθόνη της ταμπλέτας ή του νετμπουκ: όσο ενδιαφέρον κι αν είναι το «e-book» τους… (Στ.Γ.Κ., www.stcloris.gr)

 

46 χρόνια μετά…

ΣΤΗ ΘΕΣΗ του παρακράτους της δεξιάς της δεκαετίας του 1960 σήμερα έχουμε άλλες αντισυστημικές, αντιδημοκρατικές και αντικοινωνικές ομάδες. Ξεκινώντας από τη «Χρυσή Αυγή» και καταλήγοντας στους μπράβους της Μανωλάδας -και όχι μόνο. Οι οποίοι  δρουν εκ του ασφαλούς έχοντας το θράσος και τη δύναμη (από πού άραγε τα αντλούν;), ώστε να συμπεριφέρονται ως κράτος εν κράτει μη λογαριάζοντας ούτε Σύνταγμα, ούτε νόμους, ούτε θεσμούς…

ΕΤΣΙ, είναι πολύ αξιόλογη και αξιοσημείωτη η επισήμανση του ΠτΔ, του κ. Κ. Παπούλια, για την 46η «επέτειο» από την επιβολή της δικτατορίας των συνταγματαρχών. Είπε: «Η δημοκρατία έχει εχθρούς, υπονομεύεται και αποδυναμώνεται όταν αναπτύσσονται φαινόμενα αντικοινοβουλευτισμού, μισαλλοδοξίας και ρατσισμού. Πολύ περισσότερο, όταν αποθρασύνονται νοσταλγοί των πραξικοπηματιών που αναπολούν τις μέρες και τα έργα της χούντας»!

ΑΛΛΑ, η άνοδος του φασισμού και του τραμπουκισμού σε μια χώρα δεν οφείλεται αποκλειστικά και μόνο σε «φαινόμενα αντικοινοβουλευτισμού». Οφείλεται κυρίως στις βίαιες κοινωνικοοικονομικές αλλαγές στην κοινωνία σαν αυτές που ζούμε εδώ και 4 χρόνια. Η απελπισία που γεννούν, αλλά και οι εμφανέστατες αδικίες τους είναι οι κυριότερες αιτίες.

ΟΣΟ για  το  ότι «έχει σημασία να τιμάμε όσους αγωνίστηκαν εναντίον της δικτατορίας, έχει νόημα να θυμόμαστε τι προηγήθηκε, έχει αξία να συνειδητοποιούμε ότι η δημοκρατία δεν είναι αυτονόητη», ποιος έχει αντίρρηση; Αρκεί βέβαια να υπάρχει και η ανάλογη σοβαρότητα και αντικειμενικότητα στα «ιστορικά» πρόσωπα και γεγονότα. (Στ.Γ.Κ.)

 

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΜΟΣ

ΕΝΑΡΡΥΝΤΙΚΟ το μήνυμα από το 1ο μαθητικό Αντιφασιστικό διήμερο φεστιβάλ στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων. Και μακάρι κάθε χρόνο να συμμετέχουν περισσότεροι μαθητές (αλλά και σπουδαστές όλων των βαθμίδων). Τα παιδιά κι όσοι αγνοούν την ιστορική διαδρομή του φασισμού στην παγκόσμια-και  την ελληνική-Ιστορία θα είναι ευκαιρία να ενημερώνονται.

ΣΥΜΦΩΝΟΥΜΕ απόλυτα με τη συνοπτική διατύπωση-μήνυμα προς την κοινωνία του προέδρου της ΕΛΜΕ Χανίων κ. Φ. Μπιχάκη σχετικά με τον τρόπο αντιμετώπισης (και καταπολέμησης) του φαινομένου. Είπε, μεταξύ άλλων: «… Απαντάμε στον φασισμό με την Παιδεία και τον Πολιτισμό. Μόνο τότε η μάχη θα είναι δεδομένη σε ό,τι αφορά το αποτέλεσμά της…». Και έτσι είναι, επειδή η Παιδεία δεν είναι μόνο η στείρα συσσώρευση ποικίλων γνώσεων, αλλά και η διδασκαλία μιας σωστής και δημοκρατικής στάσης ζωής. (Στ.Γ.Κ.)

———————————————————

Notation:

The-Reader”-wire-sculpture-by-Derek-Kinzett-Wiltshire-England


Σχολιάστε