"Ο λόγος ο εφήμερος βαστά μόνο μια μέρα
το άρωμά του όμως κρατεί και νύχτα και ημέρα"
Στ.Γ.Κ., Νοε. 2010

Εφήμερα Σχόλια

ΕΠΕΑ ΠΤΕΡΟΕΝΤΑ (;)

 

Ο ΛΟΓΟΣ, σήμερα, σ΄ένα μαθητή που παρουσιάζει στην ιστοσελίδα του (1) την εικόνα του «σύγχρονου» ελληνικού σχολείου. Εντυπωσιάζει η καθαρότητα σκέψης και λόγου, αλλά κι η ευθυκρισία του γράφοντος. Γράφει:

«ΛΕΝΕ πως έχω να μάθω πολλά ακόμα. Λένε πως στις αίθουσες αυτές -παρά τα αρνητικά τους- θα πάρω μαθήματα σημαντικά. Για να σας πω τι πήρα, τι είδα, τι ένιωσα:

«ΤΟ ΛΕΥΚΟ και το διάφανο διαπρέπουν, ενώ το πολύχρωμο τρομάζει. Οι μικροί ανεβαίνουν σε υπερυψωμένα πατώματα για να φανούν και οι μεγάλοι τους ακουμπάνε τα μαλλιά. Οι κενοί προσπαθούν να αδειάσουν τους γεμάτους, οι ψυχροί να παγώσουν τους ζεστούς, οι βίαιοι να αλλάξουν τους τρυφερούς.

«ΤΟΥΣ ΛΙΓΟΥΣ που ξεχωρίζουν, τους ονομάζουν περιθωριακούς και περίεργους και τους πετάνε στην άκρη. Αυτοί που δεν έχουν κάτι να πουν, κραυγάζουν πάνω στους ψιθύρους των ανοιχτών βιβλίων. Χύνουν τον χρυσό στα βάθη σκοτεινών ωκεανών και του επιβάλουν να γίνει νερό. Το έξυπνο νερό όμως θα εξατμιστεί και θα πάει ψηλά στον ουρανό. Και θα’ ρθει η ώρα για να βρέξει, μα το ταξίδι είναι που μετρά.

«ΜΕΣΑ σε αυτούς που ξεχωρίζουν, εκτός από μαθητές βρίσκονται και καθηγητές. Αυτοί που θα σου μάθουν να τραβάς μια ευθεία γραμμή και να πετάς όποιον δεν αξίζει, απ’ έξω. Αυτοί που θα σου μάθουν να αναγνωρίζεις τα χαρακτηριστικά πίσω από τις μάσκες μιας τραγωδίας, που θα σου πιάσουν το χέρι και θα σε βάλουν να ζωγραφίσεις τις αξίες της ζωής σε ένα πανό, που όταν πας να τα παρατήσεις θα σου πουν να συνεχίσεις να τρέχεις. Αυτοί που θα ξυπνήσουν δυο ώρες νωρίτερα για να δουν μια ταινία μαζί σου. Αυτοί που θα σου πουν ένα ανέκδοτο όταν κουραστείς και θα σου πουν να προσέχεις που πατάς σε όσες γλώσσες χρειαστεί μέχρι να το κατανοήσεις. Αυτοί που θα σου πουν τι πρέπει να αποφύγεις για να μην καείς.

«ΕΙΝΑΙ και αυτοί όμως που δεν τους ενδιαφέρει αν θα σε κάψουν. Αυτοί που σε βλέπουν σαν έναν κόκκο άμμου στην παραλία. Αυτοί που για να καλοπιάσουν κάποιον τον επαινούν και τον αναδεικνύουν ως κάτι που δεν είναι. Λόγια είναι αυτά, θα τα πάρει ο άνεμος. Σκόνη είναι αυτοί, θα τους πάρει ένα αεράκι. Και έτσι ποτέ δεν θα μάθουμε με τι κριτήρια βραβεύτηκαν αυτοί που στα μάτια τους είναι άξιοι βράβευσης και παραδείγματα προς μίμηση. Τώρα πως θα μπούμε και εμείς στον σωστό δρόμο χωρίς την βοήθειά τους;»

ΕΙΝΑΙ να μην αισιοδοξείς, με τέτοια κείμενα; (Στ.Γ.Κ., www.stcloris.gr)

-(1)http://giannisvassilopoulos.blogspot.gr

ΠΡΟΣ ΜΙΑ ΕΥΡΩΠΗ ΔΥΟ ΤΑΧΥΤΗΤΩΝ;

ΑΠΟ την αρχή της οικονομικής κρίσης φάνηκε ότι, σε ό,τι αφορά την Ευρωζώνη, οι διαφορές ανάμεσα στις χώρες Βορρά και Νότου θα ήταν τεράστιες! Όχι μόνο συστημικής υφής, όχι μόνο παραγωγικών μοντέλων, όχι μόνο τακτικής αντιμετώπισης του προβλήματος αλλά -και κυρίως- διαφοράς νοοτροπίας των λαών.

Ακόμη και… αστρολόγοι προείδαν ότι ναι μεν το ευρώ θα παραμείνει ως νόμισμα της Ευρωζώνης (σήμερα 7 στους 10 Γερμανούς το προτιμούν έναντι του μάρκου), όμως τελικά θα καταλήξουμε να έχουμε ένα «ισχυρό» ευρώ του Βορρά και ένα «ασθενέστερο» του Νότου!

 

ΟΙ συνεχείς αφαιμάξεις σε μισθούς και συντάξεις, η μεγάλη ανεργία και ύφεση, μάλλον είναι προάγγελοι.

 

ΑΥΤΗ η λύση μπορεί να είναι «η λύση» στο πίσω μέρος του μυαλού του κ. Σόιμπλε (η συμμετοχή των καταθετών στη… σωτηρία της καταρρέουσας τράπεζάς τους, με φορολόγηση ή κούρεμα αυτό δεν λέει;). Γι αυτό θα πρέπει η χώρα μας να «πρωταγωνιστήσει» στη δημιουργία ενός ισχυρού συνασπισμού των χωρών του Νότου.

 

ΑΝΑΛΟΓΗ πρόταση έκανε κι ο  Αμερικανός γλωσσολόγος και φιλόσοφος, Νόαμ Τσόμσκι, σε πρόσφατη συνέντευξή του. Μίλησε για συνασπισμό των χωρών της νότιας Ευρώπης, εντός του ευρώ, που θα δράσει εναντίον της Γερμανίας. «Μπορεί να υπάρχουν ιδιαιτερότητες στην κάθε χώρα, αλλά στην ουσία τα προβλήματα είναι κοινά», πρόσθεσε.

 

ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ, ο ίδιος σημείωσε ότι η Ελλάδα δεν θα μπορούσε να αφήσει εύκολα την Ε.Ε και να αποκτήσει δικό της νόμισμα, ενώ χαρακτήρισε τους Έλληνες ως έναν ανθεκτικό λαό. «Αυτή η πιθανή συμπόρευση των χωρών της νότιας Ευρώπης -Ισπανία, Πορτογαλία, Ιταλία, Ελλάδα- η οποία μπορεί να περιλαμβάνει και κάποια περιφερειακή χώρα, όπως η Ιρλανδία, είναι σοβαρή ελπίδα από την οποία να ωφεληθεί η Ελλάδα», υποστήριξε ο κ. Τσόμσκι.

 

… ΕΙΜΑΣΤΕ, άραγε έτοιμοι για το … καινούργιο, ή μήπως και η νέα κατάσταση που κυοφορείται θα μας βρει τελείως ανέτοιμους; (Στ.Γ.Κ.)


Σχολιάστε