"Ο λόγος ο εφήμερος βαστά μόνο μια μέρα
το άρωμά του όμως κρατεί και νύχτα και ημέρα"
Στ.Γ.Κ., Νοε. 2010

Νέοι συσχετισμοί στην περιοχή

 

 

ΝΕΟΙ ΣΥΣΧΕΤΙΣΜΟΙ (;)

ΤΑ ΟΣΑ συμβαίνουν στην ανατολική λεκάνη της Μεσογείου, σε συνδυασμό με την επικυριαρχία των Γερμανών-μετά την Κύπρο- στην ευρωπαϊκή οικονομία, μόνον άσχετα δεν είναι.

 

ΟΥΤΕ, φυσικά, η αιφνίδια συγγνώμη του Ισραηλινού πρωθυπουργού Νετανιάχου προς τον Τούρκο ομόλογό του, τον  Ερντογάν, για  το επεισόδιο με το τουρκικό σκάφος «Μαβί Μαρμαρά» (2010), είναι τυχαία.

 

ΟΙ ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ανακατατάξεις που λαμβάνουν χώρα στην περιοχή μας, έχουν να κάνουν πρωτίστως με τις πτωχευμένες οικονομίες Ελλάδας-Κύπρου και βεβαίως με την αναμενόμενη άγρια εκμετάλλευση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου και άλλων πηγών ενέργειας της Μεσογείου.

 

ΓΙ ΑΥΤΟ και το μέλλον διαγράφεται όχι μόνο ζοφερό, αλλά και εκρηκτικό.

 

ΑΠΟ τη μια έχουμε την απίστευτα ταχεία διείσδυση της τουρκικής διπλωματίας -και οικονομίας- στις βαλκανικές χώρες, κι από την άλλη την προσπάθεια από πλευράς Γερμανίας να ενισχύσει τη δική της οικονομία σε βάρος των ευρωπαϊκών χωρών του Νότου. Αυτό λένε τα μνημόνια…

 

Η ΤΟΥΡΚΙΑ μάλλον προαλείφεται να καταστεί η ισχυρότερη περιφερειακή δύναμη στην περιοχή. Με τις ευλογίες των ΗΠΑ, από «χωροφύλακας» γίνεται το αντίπαλο δέος σε Ιράν, Ιράκ και Αφγανιστάν. Και ένα ανάχωμα στη Ρωσία του Πούτιν.

 

Η ΓΕΡΜΑΝΙΑ είναι προφανές ότι από μόνη της αναλαμβάνει (χωρίς πια την περίφημη γαλλογερμανική… συμμαχία) να επιλύει τα οικονομικά προβλήματα των υπό πτώχευση χωρών του ευρωπαϊκού νότου. Όπως αυτή κρίνει και πιστεύει ότι θα βγει απόλυτα κερδισμένη. Και βγαίνει…

 

ΣΕ ΕΝΑ ΤΕΤΟΙΟ «παιχνίδι»  ανακατατάξεων η χώρα μας είναι φοβερά αδύναμη. Δεν ευτύχησε να έχει μια ικανή πολιτική ηγεσία που να μπορεί να διαπραγματευθεί σοβαρά. Τόσο στο γεωπολιτικό παιχνίδι όσο και στο ενεργειακό.

 

ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ δυστυχώς χαράξει-όπως κάνουν οι Τούρκοι δεκαετίες τώρα-μια μακροχρόνια σταθερή εθνική εξωτερική πολιτική. Με προοπτικές.

 

ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ καν κατοχυρώσει τα κυριαρχικά μας δικαιώματα σε αέρα γη και θάλασσα. Και το χειρότερο, δεν έχουμε αναπτύξει τις ανάλογες συμμαχίες, ώστε, σε συνθήκες απρόβλεπτες, να έχουμε στηρίγματα.

 

«ΑΝΑΔΕΛΦΟΙ» περισσότερο από ποτέ, τρέμουμε μπροστά σε πιθανά «ατυχήματα».

 

ΔΥΣΚΟΛΟΙ καιροί, και φως από πουθενά, παρά μόνο από τον ίδιο το λαό. Που για την ώρα παραμένει όμηρος του κακού παρελθόντος του και του χειρότερου παρόντος… (Στ.Γ.Κ., www.stcloris.gr)

 

ΠΟΣΑ ΜΑΣ ΧΡΩΣΤΑΕΙ Η ΓΕΡΜΑΝΙΑ…;

ΣΥΜΦΩΝΑ  με το διαδικτυακό Spiegel  (που αναδημοσιεύει σχετική έρευνα του «Βήματος της Κυριακής», 7/4) , Η Γερμανία χρωστάει στην Ελλάδα ένα αξιοσέβαστο ποσό που είναι ικανό να μας βγάλει από το αδιέξοδο. Αρκεί να το απαιτήσουμε. Το άρθρο-του Βήματος- δεν αναφέρεται σε συγκεκριμένα ποσά. Αλλά υπολογίζεται ότι η Γερμανία χρωστά στην Ελλάδα 108 δισ ευρώ για την ανοικοδόμηση κατεστραμμένων υποδομών και 54 δισ για το αναγκαστικό κατοχικό δάνειο.

ΟΠΩΣ υποστηρίζεται, το συνολικό ποσό των περίπου 162 δισ ευρώ αντιστοιχεί στο 80% του σημερινού ελληνικού ΑΕΠ. Σε περίπτωση δε που θα καταβάλλονταν αυτό από τη Γερμανία-όπως θα έπρεπε να είχε ήδη γίνει- θα κάλυπτε το μεγαλύτερο μέρος του δημόσιου χρέους της χώρας. Η γερμανική κυβέρνηση θεωρεί ότι δεν τίθεται πλέον θέμα αποζημιώσεων, εκμεταλλευόμενη τη δεινή οικονομική και πολιτική μας θέση. Αλλά και την ανικανότητα των πολιτικών μας να διαπραγματευθούν σθεναρά το θέμα. Σωστά ο Μ. Γλέζος υποστηρίζει πως κι ένα ευρώ να μας χρωστάει η Γερμανία, οφείλει να μας το επιστρέψει.

Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ κυβέρνηση φοβούμενη αδικαιολόγητα θεωρεί το θέμα εξαιρετικά ευαίσθητο  (για ποιο λόγο άραγε;) πιστεύοντας ότι η ανακίνησή του θα μπορούσε να βλάψει τις σχέσεις της με τον πιο σημαντικό δανειστή της Ευρώπης! Δηλαδή, ένας λογικός συμψηφισμός των γερμανικών δανείων του πολέμου και των σημερινών χρεών μας, σε τι θα μας έβλαφτε; (Στ.Γ.Κ.)

 


Σχολιάστε