"Ο λόγος ο εφήμερος βαστά μόνο μια μέρα
το άρωμά του όμως κρατεί και νύχτα και ημέρα"
Στ.Γ.Κ., Νοε. 2010

Κρίση 2013

ΚΡΙΣΗ-2013

ΟΙ ΜΕΡΕΣ που ζει η Ευρώπη είναι μάλλον οι χειρότερες στη μεταπολεμική ιστορία της.

ΜΕ ΜΙΑ ανεργία που ήδη πλήττει 19 εκατομμύρια Ευρωπαίους, με πρωταγωνίστρια τη χώρα μας (στο 26,4% έκλεισε το 2012) και με μια ύφεση που θερίζει τα πάντα στις χώρες του Νότου, ποιος να ονειρευτεί ευρωπαϊκή ευημερία και μέλλον;

ΔΕΝ ΦΤΑΙΕΙ μόνο το ευρώ για την κατάσταση.

ΦΤΑΙΝΕ οι εγωιστικές  πολιτικές, η άγνοια της πραγματικής κατάστασης και η έλλειψη μιας στιβαρής ευρωπαϊκής προσωπικότητας που να προτάξει το συμφέρον της Ε.Ε., έναντι του εθνικού.

ΦΤΑIΝΕ κυρίως το ασυντόνιστο και η βραδύτητα στη λήψη των αποφάσεων από την Κομισιόν και το Eurogroup, αλλά και η αυθαίρετη διαίρεση των χωρών σε «κακούς-τεμπέληδες» Νοτίους και «καλούς-εργατικούς» Βορείους, με προεξάρχουσα σ΄αυτό την Γερμανία.

…ΜΙΚΡΗ ιστορική αναδρομή στις μεγαλύτερες κρίσεις που έπληξαν τον πλανήτη τον περασμένο αιώνα, δείχνει ότι αυτές ήταν παροδικές, αντιμετωπίστηκαν ως «εθνικές» και ξεπεράστηκαν με την ενότητα των πολιτικών και του λαού.

Η ΠΑΡΑΤΕΤΑΜΕΝΗ βαθιά ύφεση που βιώνουμε στην Ελλάδα οφείλεται κυρίως στην ανισορροπία των οικονομιών της Ευρωζώνης, λόγω του ευρώ και του χάσματος του βιοτικού επιπέδου των μελών της, αλλά και των διαφορετικών κοινωνικοοικονομικών, τραπεζικών και πολιτικών συνθηκών που επικρατούν σ΄ αυτά.

ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ δεν μελετήθηκαν σωστά, όταν έμπαινε η κάθε χώρα στη νομισματική ένωση. Κυριαρχούσε το καπιταλιστικό σύνθημα της «αυτοδιορθούμενης» αγοράς, με μια απόλυτα ελεύθερη και ασύδοτη οικονομία!

ΜΑΚΑΡΙ οι «εθνικοί» πολιτικοί να διορθώσουν έστω μερικά, αλλά βασικά στοιχεία από τις δυσλειτουργίες των κρατών τους, ώστε να μην έχουμε επανάληψη των ίδιων φαινομένων.

ΜΑΚΑΡΙ η Ε.Ε. να βρει τελικά το δρόμο της, ξεπερνώντας τους στενά «εθνικιστικούς σκοπέλους» και να γίνει «Ευρώπη των λαών».

ΟΧΙ, η Ευρώπη των τραπεζών, του καπιταλισμού και της οικονομίας των δανειστών που είναι σήμερα. (Στ.Γ.Κ., www.stcloris.gr)

ΟΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΕΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΕΣ ΚΡΙΣΕΙΣ ΤΟΝ 20ο ΑΙΩΝΑ…

ΠΟΙΕΣ ήταν οι σημαντικότερες κρίσεις τον περασμένο αιώνα; Ήταν αρκετές: με χειρότερα ή καλύτερα αποτελέσματα από την παρούσα.

-Το 1929: Το μεγάλο κραχ στην Αμερική.

-Το 1973 και 1979: Οι δυο πετρελαϊκές κρίσεις.

-Το 1993: Κρίση του νομισματικού ευρωπαϊκού συστήματος (γνωστότερου ως SME = Système monétaire européen)

-Το 1994: Οικονομική κρίση στο Μεξικό (λόγω υποτίμησης του peso)

-Το 1997: Οικονομική κρίση στην Ν.Α. Ασία και Ιαπωνία, με τις πολλές αυτοκτονίες.

-Το 1998: Ρωσική οικονομική κρίση.

-Το 1998-2002: Οικονομική κρίση στην Αργεντινή.

-Το 2002: Οικονομική κρίση στην Τουρκία (υποτίμηση της τουρκικής λίρας).

ΓΙΑ ΝΑ φτάσουμε στο 2007-2008, με τη μεγάλη παγκόσμια πια χρηματοπιστωτική κρίση (subprime mortgage crisis) που ξεκίνησε από την Αμερική, με τη φούσκα των ακινήτων, των «τοξικών» ομολόγων και την κατάρρευση της Lehman Brothers. Παράπλευρη απώλεια της η Ευρωζώνη, γενικά η Ε.Ε., ειδικότερα η Κύπρος, εμείς και οι χώρες του Νότου.

ΑΛΛΑ, όπως λέγεται «πολιτική είναι η τέχνη να στήνεις «παιχνίδια» έτσι, ώστε και το μη εφικτό να πραγματοποιείται»! Οπότε όλα είναι αναμενόμενα και για όλους… Ακόμη και για τις χώρες του Βορρά. (Στ.Γ.Κ.)


Σχολιάστε